Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL Finans Merkezi (İFM) projesi kapsamında bir süredir global finans oyuncularının dikkatini çekmeye çalışan Türkiye, ciddi kültürel ve coğrafi avantajlara sahip olduğu 2 trilyon dolarlık İslami finansın da küresel merkezi olmayı hedefliyor. Türkiye’de 30 yılı geride bırakan katılım bankacılığı 120 milyar TL’lik aktif büyüklüğü ile henüz arzu edilen seviyede olmasa da, son 10 yılda sağladığı yüzde 30’luk büyüme, sektör oyuncularını ve yeni girecek yatırımcıları heyecanlandırıyor. Özellikle kamunun katılım bankacılığının büyümesi yönünde irade sergilemesi ve bu kapsamda 3 kamu bankasının birer katılım bankası kurması kararı sektörün geleceğine ilişkin yüksek büyüme ve küresel merkez olma beklentilerini daha da güçlendiriyor.
300 MİLYAR DOLAR
Türkiye’de 2’si kamuya ait olmak üzere toplam 6 katılım bankası faaliyet yürütürken üçüncü kamu katılım bankasının kurulması çalışmaları halen devam ediyor. Toplam bankacılık sektörü içindeki payı yüzde 5 civarında yer alan katılım bankacılığının 2025’te aktif büyüklüğünün 300 milyar dolara ulaşması ve sektördeki payının yüzde 15’e çıkarılması hedefleniyor. Dolayısıyla katılım bankacılığına Körfez ülkeleri başta olmak üzere yabancı yatırımcıların ilgisi giderek artıyor. Türkiye’nin global katılım bankacılığı içindeki payı şu anda yüzde 6 civarında, bu payın da önümüzdeki dönemde yeni oyuncuların ve yeni ürünlerin sektöre kazandırılmasıyla hızla artması bekleniyor. Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz, 2002-2015 yılları arasında Türkiye’de bankacılık sektörünün yüzde 20.3 katılım bankalarının ise yüzde 30.2 büyüdüğüne dikkat çekerek, katılım bankalarının sektörden 10 puan daha fazla büyüdüğünün altını çizidi.
YÜZDE 30 BÜYÜME
2002-2015 döneminde Türk bankacılık sektörünün yıllık ortalama yüzde 20.3 büyüdüğünü hatırlatan Akyüz, “Katılım bankacılığı sektörü ise aynı dönemde yüzde 30.2 büyüdü. 5411 sayılı yeni bankacılık kanunu dönemi olan 2005-2015 döneminde ise toplam bankacılık sektörü yıllık ortalama yüzde 19.2 büyürken, katılım bankalarımız yüzde 28,3 oranında büyüme kaydetti. Her iki zaman aralığında da katılım bankalarımızın sektörden 10 puan daha fazla büyüme gösterdiği görülüyor” diye konuştu.