Güncelleme Tarihi:
Türk şekerleme çikolata ve bisküvi ürünlerinin tanıtımını yapmak ve ihracatını geliştirmek amacıyla Kurulan Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu (ŞTG) çalışmalarına hızla devam ediyor. Bu faaliyetler çerçevesinde ŞTG, 03-06 Mart 2015 tarihleri arasında Japonya'nın Tokyo kentinde gerçekleştirilen ‘Foodex Japan 2015 Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı’nda Türk şekerleme ürünleriyle şov yaptı. Dünyanın pek çok farklı ülkesinden gelen ziyaretçiler Türk şekerli ürünlerine yoğun ilgi gösterdi, lokum, şekerleme, çikolata ve Türk kahvesi gibi ürünleri tatma imkanı buldular.
Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, Türk Şekerleme ürünlerini tanıtım için 2015 yılında Delightland teması ile yola çıktıklarını belirterek, “Dubai ve Almanya’dan sonra Tokyo 3. Durağımız oldu, 2023’te 10 milyar dolar ihracata ulaşmak için 37 ülkeye daha gidip, Türkiye’nin ‘Lezzet Ülkesi’ olduğunu anlatmaya çalışacağız” dedi. Türkiye’nin bereket üçgeni diye adlandırılan coğrafyada yer aldığını vurgulayan Kadiroğlu, “Türkiye’yi lezzet diyarı olarak tanıtıyoruz. Geçmişimiz çok eskiye dayanıyor. Bu yüzden bir hikayemiz var, bizde ŞTG olarak bu hikayeyi ön planda tutarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Uzakdoğu pek çok fırsatı bir arada sunuyor. Sadece Japonya yıllık 60 milyar doların üzerinde gıda ithalatı yapıyor. Uzakdoğuluların günlük yaşamda çikolata ve tatlı tüketimleri çok az. Otantik tatları seviyorlar. Otantik tadımız lokumumuzu öne çıkardık, 5 bin ziyaretçiye Türk kahvesi ve lokum ikram ederek beğenilerini kazandık. Türk ürünlerine büyük ilgileri var. Ancak sizden mal almak için tek şartları var, o da kalite. İhracat yapabilmek için çeşitli kalite standartlarına uygun, yenilikçi ve ileri teknolojili ürünler gerekiyor. Geçmiş yıllarda ülkemizde Uzakdoğu’ya hizmet verebilecek sınırlı sayıda firma vardı. Sektörümüzde çok ciddi yatırımlar oldu, artık tüm firmalar gerekli kalite kriterlerine sahip” diye konuştu.
ÇEVRE ÜLKELER YÜZDE 40 DEVELÜASYON YAŞADI
Çevre ülkelerdeki olumsuzlukları Uzakdoğu pazarı ile aşacaklarını vurgulayan Kadiroğlu, “Türkiye çevresindeki ülkeler yüzde 40’a yakın develüasyon yaşadı. İhracatımız ciddi oranda düştü. Bizde orda daralan pazarı Uzakdoğu da telafi etmeyi düşünüyoruz. Geçen yıl Güney Kore ile imzaladığımız Serbest Ticaret anlaşmasından sonra Türk ürünlerine ilgi arttı. Ziyaretlerde bulunup yeni iş bağlantıları kurmaya çalışacağız. Üyelerimizi büyük ithalatçılarla buluşturacağız. Büyük alım heyetleri ve büyük ithalatçılar getirip firmalarımızla birebir buluşturacağız” dedi. İstanbul Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçılar Birliği Başkanı Zekeriya Mete ise, “Japonya, ihracat pazarlarımız açısından önemli bir ülke Ürünlerimizin dünya pazarındaki rekabetini artırmak için bu gibi fuarlar çok önemli Burada yer almak hem ürünlerimiz hem de Türkiye’nin tanıtımı için de çok önemli” diye konuştu.
5 BİN FİNCAN TÜRK KAHVESİ
Almanya’da gerçekleştirilen ISM 2015 fuarında 7 bin fincan, Gulfood fuarında ise 3 bin fincan Türk kahvesi ikram ettiklerini dile getiren Kadiroğlu, “Uzakdoğulular otantik tatları seviyorlar burada 5 bin fincanın üzerinde kahve ve lokum ikram ettik” dedi.