Güncelleme Tarihi:
TOBB Sinop Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ayşe Serpil Yıldız, Türkiye’nin ilk kadın nakliyatçılarından.
Şu anda büyük bir projenin parçası olduklarını söyleyen Yıldız, “Dezavantajlı 6 il seçildi. Tarım İl Müdürlüğü’yle birlikte yaptığımız çalışmalar sonucunda, AB’den 85 milyon Euro gelecek ve 6 il bu parayı paylaşacak. Kadınlarımıza kendi köyünde serayla ilgili, kırsal turizmle ilgili, tarımla ilgili projelerde yüzde 70 hibe veriyorlar. Sinop’u, Sinoplu kadınların üretkenliğini çok güzel anlattık. Tarım İl Müdürlüğü’yle partnerlik yapıyoruz. 6 yıl boyunca, kadınlarımız iki, üç bileziğini satarak patron olabilecek. Biz de hem danışmanlık yapacağız, hem de ürünlerine pazar bulmalarını sağlayacağız. Bu yıl ilk yıl. 3 tane bile başarılı örnek olsa yeter. Bu gelecek yıl 30-40 kadına motivasyon olur. 6 yılın sonunda ise 100 kadın patronumuz olabilir. TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu ve Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Salim Akbaş’a da destekleri için teşekkür ediyorum” dedi.
Hülya Andaç: İnşaat sektöründeyim, mimarım. Kendi işyerim var. 2006-2008 yılında restorasyon bölümünü bitirdim. 2008-2010 arasında çeşitli şantiyelerde çalıştım. Dikey olarak mimarlığa geçiş yaptım. Boş kaldığım zamanlarda ise devre mülk sattım. 2015 yılında mezun olunca Ankara’da çalıştım, sonrasında annemin yanına geldim. Kendi şirketim var. Sinop Belediye Meclis üyesiyim. Mimarlar odasında görev aldım. Tarihi projelerde de çalışıyorum. Eşimin ailesinin de bir butik oteli var. Bazen onlara da destek veriyorum.
Nazlı Nur Öksüzoğlu: Ben de mimarlık ve iç mimarlık sektöründeyim. 2017 yılında ofisimi açtım. Ofisi açmadan önce iki sene de farklı yerlerde çalıştım. Samsun ve Sinop’ta iş için bulundum. Sonrasında “Neden kendi ofisim olmasın” dedim. Aynı zamanda mimarlar odasında görev yapıyorum.
Canan Özmen: Sinopluyum. Liseyi tam burslu olarak Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi’nde (TEVİTÖL) okudum. İngilizce mimarlık okudum. Mimarlığı tamamladıktan sonra hatta tamamlamadan çalışmaya başlamıştım. Bir sene kadar şantiye mimarlığı yaptım. Yurtdışında da özellikle Türki Cumhuriyetlerde çalıştım. Bu arada Kuveyt’ten teklif geldi, oraya da gittim. Sonrasında kendi memleketimde niye açmıyorum, diyerek Sinop’a geri döndüm ve burada kendi işimi kurdum.
Pınar Gürbüz: Başkent turizmden mezun oldum. Mezun olduktan sonra çeşitli otellerde çalıştım. Çocuk sahibi olduktan sonra kendi işimi yapma fikri oluştu. Eşimin ailesinin işi olan şekercilik işini faaliyete geçirdik. Boyabat ezmesi, yüzde 100 doğal bir ürün. Bu ürünün Sinop’u da tanıtacağını düşünüyoruz. Gerek internetten, gerek dükkandan, gerekse yurtdışından ciddi talep alıyoruz. Hem üretim tesisimiz var, hem de satışını yapıyoruz. Butik üretim yapıyoruz. Sinop’ta kendi alanımda da bir fırsat da çıktı. Bir otelin işletmesini devraldık, 3 yıldır da bu otelin işletmesini yapıyoruz.
Sevtap Gökkaya: İnşaat mühendisiyim. 2013 yılı mezunuyum. 2018 Mart ayında kendi ofisimi açtım. İki yıl İstanbul tecrübem oldu. Sonrasında memleketime dönme kararı aldım. Proje yapan bir firmada tecrübe kazandım ve kendi ismimle ofisimi açtım. Değerleme uzmanlığı da yapıyorum. Meslek odasında görevlerim var.
PANDEMİ FIRSAT OLDU
Çiğdem Özcan: Tekstil sektöründe, üreticiyim. Kendi firmam var. 2017’den bu yana 70 kişiyle üretim yapıyorum. Birçok dünya devi markaya üretim yapıyorum. 12 yaşından bu yana çalışıyorum. Birgün Sinop’tan bir telefon geldi ve bir kadın yöneticiye ihtiyaç olduğunu söylediler. Sinop’u bilmiyordum ama gelince aşık oldum. 5 sene burada bir işletmede yöneticilik yaptım. 2017 yılında istifamı verdim, küçük bir işletme açtım. Sonra işler bu noktaya geldi. Şimdi Sinop Ayancık’ta 200 kişilik yeni bir yatırım daha yapacağım. Pandemi fırsat oldu. Maske ve tek kullanımlık önlükler üretmeye başladım. Herkes eleman çıkarırken, biz büyüdük. Şimdi de ihracat için kot üretiyoruz. Yakın zamanda 2 milyon adet tek kullanımlık önlük ihraç ettik.