Güncelleme Tarihi:
ULUSLARARASI e-ticaret sektörünün yakından takip ettiği Antalya’daki ‘Uluslararası E-Ticaret Zirvesi’nin kapanış konuşmasını Başbakan Binali Yıldırım gerçekleştirdi. Önümüzdeki dönemde e-ticaret şirketlerinin itibarını, tanınırlığını arttıracak ulusal ve uluslararası rekabet gücünü geliştirecek yeni adımları atacaklarını anlatan Yıldırım, “2023’te Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına girerken e-ticaret hedefimiz 350 milyar TL” dedi. Başkan Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: “Bu hedefi tutturmayı başaracağız. Bu hedef doğrultusunda ülkemizin yakın gelecekte ülkemizin dünyanın önemli dijital ekonomileri arasında yerini almasıdır. Tabi ihracata da katkısı olacak. İhracat hedeflerimizin gerçekleştirmemizi de kolaylaştıracak.”
KÜRESEL BİR İŞ
E-ticaretteki büyümenin katlanarak gittiğine dikkat çeken Başbakan Yıldırım, “Çok büyük kolaylığı var. Gümrük yok, bürokrasi yok. Teslimatla ödemeyle ilgili sorunlar asgari düzeyde. Ancak çok büyük lojistik merkezlere ihtiyaç var. Her şey bir yere toplanıyor. Siparişi ABD’den veriyorsunuz Mersin’deki serbest bölgeden kargoya veriliyor. Bu e-ticarette sınır yok demek. Küresel bir iş. Nerede nasıl bir iş yaparsanız yapın o işin diğer halkaları başka bir yerde. Lojistiği bir ülkede, siparişi ve pazarlaması başka bir ülkede olabiliyor. Bu da e-ticarete küresel bir boyut kazandırabiliyor. Küresel boyut kazanınca küresel kalkınmada bir adalet sağlanmış oluyor. Küresel barış ve işbirliğinde yeni bir imkan sağlanmış oluyor” diye konuştu.
18 MİLYON PTT DESTEĞİ
PTT’nin elini çabuk tuttuğunu ve önce e-ticaretin hukuki altyapısını oluşturduğunu dile getiren Başbakan Yıldırım, “Gerekli yasalar çıkarıldı. Vatandaşımızın e-ticaretle gönül rahatlığıyla çalışmasının önündeki engelleri kaldırdık. Dolayısıyla e-ticaret tereddüt etmeden güvenle yapabiliyor. Yaptığımız düzenlemelerde e-ticaret üzerinden yapılacak iş ve işlemler şirketlerin verecekleri yıllık aidat ödemelerine yardımcı olmaya başladık. Geçen yıl 891 şirkete bu anlamda PTT ile 4.5 milyon TL destek verdik. Bu yılın ilk 10 ayında 18 milyon TL’yi buldu. Şirket sayısı 5 bini açtık” dedi. Ayrıca Başbakan Yıldırım, şu bilgileri de paylaştı: “Mobil e-ticaret dünyada baş döndürücü bir şekilde gelişiyor. Son dört yılda dünya ticaretindeki e-ticaretin payı dört kat arttı. Demek ki yılda yüzde 100 artışlarla geliyor. Bugün ülkemizde mobil kullanıcı sayısı 70 milyonun üzerinde. Bu sayıya bakınca e-ticaretin ülkemiz için çok önemli olduğunu söylemek mümkün.”
ORTADOĞU VE AFRİKA’YA ODAKLANALIM
ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, zirve kapsamında “Postanın dijital dönüşümü ve e-ticaret” konulu bakanlar yuvarlak masa toplantısına katıldı. Arslan, Ortadoğu ve Afrika’yı kapsayan bölgenin toplam satıştaki payının sadece yüzde 1.8 olarak kayıtlara geçtiğini belirterek, “Bu da gösteriyor ki e-ticaret konusunda geleceğe dönük planlarımızı titizlikle yapmamız ve ülkelerimiz arası işbirliğinin tesisiyle bu pastadaki payımızı artırmamız lazım” dedi. Arslan, toplantıda, 2016’da global perakendede e-ticaret hacminin 1 trilyon 860 milyar dolar olduğunu söyledi. Bu rakamın artmaya devam ettiğini aktaran Arslan, “E-ticaret hacminin 2021’de neredeyse 2.5 kat büyümesiyle 4 trilyon 480 milyar dolara çıkması öngörülüyor. Keza 2016’da e-ticaretin payı toplam global perakende pazarının yüzde 8.7’sine tekabül ederken, 2021 yılında bu oran yüzde 15.5’e çıkacak” diye konuştu.