Meltem KARA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2007 00:00
5 milyar dolarlık toplu yemek sektöründe, maliyetin ağırlıklı kısmını oluşturan gıda fiyatları ile resmi enflasyon rakamları arasında oluşan fark, firmaların zarar etmeye başlaması nedeniyle yemek kalitesini tehdit etmeye başladı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUIK) son rakamlarına göre enflasyon oranının yüzde 8.4 olduğunu hatırlatan
Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Başkanı Necat Aydın, "Maliyetlerimiz enflasyonun 2 katı arttı. Bu durumda sektör zararına yemek satmaya başladı. Zararına satış yemekte kaliteyi tehdit ediyor. Zarar eden firmalar, kaliteden ödün vermeye başlayacak. Bunun için toplu yemek hizmeti alırken fiyata bakarak alınıyorsa, tüm sorumluluk, kalite ve hijyen anlamında alana aittir. Toplu yemek hizmeti alan firma bunu sorgulasın istiyoruz. Enflasyon oranında zam olursa 7 milyon kişinin sağlıksız yemek yeme şansı var" dedi.
SAĞLIKSIZ YEMEK DEVREYE GİRECEK: Yıllık yemek maliyet artışının yüzde 16 olduğunun altını çizen İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği Başkanı Basri Kalaycıoğlu ise, toplu yemekte maliyetin ağırlıklı kısmını oluşturan gıda fiyatlarındaki artışın ise yüzde 27’nin üzerinde olduğunu söyledi. 2006 yılı Kasım ayı ile 2007 yılı Kasım ayı arasında gıda ürünlerinde fiyat artışlarının tavuk, ayçiçek yağı, makarna, süt, domates gibi ürünlerde yüzde 40’ları aştığına dikkat çeken Kalaycıoğlu, toplam
yemek maliyetinin yüzde 51’inin gıda maddelerinden; yüzde 49’unun ise işçilik, kira, gaz, motorin, elektrik gibi giderlerden oluştuğuna dikkat çekti. Kalaycıoğlu, firmaların kendilerine resmi enflasyon rakamı ile geleceklerini, gıda maddelerindeki fiyat artışlarının bunun iki katı olması nedeniyle baskı altında kalan yemek firmalarının ya kaliteden fedakarlık yapmak ya da bir süre sonra iş yerlerini kapatmak zorunda kalacağını sözlerine ekledi. Necdet Aydın, "Sektör 350 bin net ve 1.5 milyon dolaylı istihdam yaratıyor." dedi.