Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2009 00:00
Toplam 20 bankanın ortaklığı ile sermayesini 240 milyon liraya çıkaran Kredi Garanti Fonu’na Hazine’nin 1 milyar lira kaynak aktarmasını sağlayacak protokol imzalandı. 10-12 milyar liralık kredi hacmi yaratması planlanan kaynakla, 20 bin KOBİ’ye kredi sağlanacak. Müracaatlar 1 hafta 10 güne kadar yapılabilecek.
KÜÇÜK ve orta ölçekli işletmeler (
KOBİ) üzerindeki kriz baskısının azaltılması için beklenen imza Hazine Müsteşarlığı ve
Kredi Garanti Fonu arasında atıldı. İmzalanan protokolle Hazine’nin aktaracağı 1 milyar liralık krediye karşılık, 20 bin KOBİ’ye 10-12 milyar liralık kredi hacmi yaratılacak.
Kalabalık imza töreni
Hükümetin krize karşı aldığı tedbirler arasında yer alan “Hazine ile KGF arasında 1 milyar TL’lik kaynak aktarımını” öngören protokol dün imzalandı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin ev sahipliğinde gerçekleşen imza törenine Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün yanı sıra Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, Bankalar Birliği Başkan Vekili Varol Civil, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, KGF Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz ve Fon’un 240 milyar TL’ya çıkartılan sermayesine iştirak eden bankaların genel müdürleri katıldı.
20 banka KGF şubesi İmza töreninden sonra soruları yanıtlayan Ali Babacan, 20 bankanın bu işin içinde yer aldığını, bu bankaların da bankacılık sisteminin yüzde 95’ini temsil ettiğini belirterek, “Bundan sonra bu 20 bankanın her şubesi KGF’nin şubesi gibi çalışacak. Müracaatlar 1 hafta 10 güne kadar yapılabilecek” dedi. Babacan, burada 10-12 milyar liralık bir kaynak oluşacağı tahminini aktarırken, “Bu ilk etapta Hazine’nin sağladığı 1 milyar liranın kaldıraç etkisiyle oluşan ilave bir kredi hacmidir ” dedi.
2 yıllık ‘deneme’ süresi
Protokolün 2 yıllık süresinin sona ermesinden sonra ne olacağına ilişkin bir soru üzerine, bu 2 yılı ‘deneme’ süresi olarak olarak nitelendiren Babacan, şöyle konuştu: “Memnun kalınırsa süreçten, bu ilerde uzatılabilir de. Biz bunun yasasını çıkartırken kredi garanti kuruluşları dedik. Kredi Garanti Fonu A.Ş ile bu işe giriyoruz. Eminim ki çok başarılı olacaktır. Ama bir sıkıntı olursa, bir başka kredi garanti kuruluşu üzerinden de bu işlemlerin yapılabilmesi için kapı da açıktır.”
Gerekli tedbirler alındı20 bankanın ortaklığı ile sistemin çok güçlendiğini vurgulayan Babacan, bütçeye ödenek konulduğunu ve gerektikçe KGF A.Ş’ye aktarılacağını belirtti. 1 milyar liralık kaynağın artırılması için bir yasa değişikliği gerektiği bilgisini veren Babacan, bu kaynağın bütçeye etkisi konusunda şunları söyledi: “1 milyarın defaten aktarılması gerekmiyor. Bütçemize 1 milyar liralık bir anda yük gelmesi gerekmiyor. Kredinin kullandırılmasının ardından geri dönüşlerin başlamasıyla, kaynak devreye girecek. Diyelim ki yüzde 3-5 aksama olduğunda, 1 milyar liralık kaynak içinden kullanılacak.”
KOBİ’lere maliyeti yüzde 1ALİ Babacan, “Kredinin KOBİ’lere maliyeti ne olacak” sorusu üzerine, “Yüzde 1” yanıtını verdi. Kredinin 65’inin garantili olması nedeniyle faiz oranının normal faizden bir miktar düşük olabileceğini söyledi. Babacan, protokole katılan 20 banka bulunduğunu hatırlatarak, rekabet oluşacağını bu nedenle de faizlerin normal faizlerin altında olabileceğini ancak, faizleri bankaların kendilerinin belirleyeceğini kaydetti.
Batıkların derdine deva olmayacakALİ Babacan, Kredi Garanti Fonu’nun asıl amacının kriz nedeniyle geçici olarak sıkıntıya giren, yenilikçi, pazarı ve elemanı olan KOBİ’lere destek verilmesi olduğuna dikkat çekti. Babacan, Kredi Garanti Fonu’nun, 5-10 yıldır sıkıntı içinde olan batık durumdaki KOBİ’lerin derdine deva olamayacağını söyledi.
Sistem nasıl işleyecek1 milyar TL kamu kaynağı ile oluşturulması hesaplanan 10 milyar TL tutarındaki kredi hacmi sayesinde, 20 bin KOBİ’nin finansmana erişmesi sağlanacak.
30 Haziran 2008 tarihinden önceki 2 yıl içinde takibe düşmüş veya vadesi geçmiş borcu bulunmayan KOBİ’ler bu kaynaktan yararlanabilecek.
Yararlanıcı başına 1 milyon TL, bir risk grubuna ait yararlanıcılar için ise 1.5 milyon TL limitin belirlendiği sistemde, asgari 6 ay, azami 4 yıl vadeli olarak kullandırılacak kredilerin yüzde 65’ine Hazine garantör olacak.
Türkiye genelinde 20 bankanın ortak olduğu sistem sayesinde, teminat gösteremediği için kredi kullanamayan KOBİ, Türkiye’de 9 bin 500 şubeden birine başvurarak ‘kefalet’ isteyecek.
KGF tarafından kefalet sağlanırken, kredi riskinin yüzde 35’i bankalar tarafından karşılanacak.
Başvurular bankaya
Müracaat bankalara yapılacak. Bankacılık sisteminin yüzde 95’i Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) şubesi. Bütün KOBİ’lerin bankalara müracaat etmesi gerekiyor, keza sistem oradan çalışacak Bundan önce, biri bankaya, biri de KGF’ye 2 ayrı müracaat gerektiriyordu.