Hurrem ŞATIROĞLU
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2002 02:05
Hazine, dolar cinsinde 1 yıl vadeli borçlanabilmek için yaptığı tahvil ihracının ikinci gününde zorlandı. Önceki gün net 276.2 milyon dolarlık tahvil satan Hazine'nin dünkü satışı net 7.3 milyon dolarda kaldı.
Hazine Müsteşarlığı'nın,
dolar cinsinden bir yıl vadeli tahvil ihracı, net 283 milyon 500 bin dolarlık satışla sona erdi. Tahvil satışında toplam nominal talep 309 milyon 100 bin dolar oldu. Halka arzda ilk gün nominal olarak 301 milyon dolarlık satış yapılmıştı ve net 276.2 milyon dolarlık borçlanma gerçekleştirilmişti. İkinci gün ise sadece nominal olarak 8.1 milyon dolaık satış yapıldı ve net borçlanma 7,3 milyon dolar oldu.
Hazine Müsteşarlığı'nın, pazartesi günü başladığı ve ilk gün net 276 milyon 200 bin dolarlık satışın gerçekleştiği tahvillerin dönem faizi yüzde 9 düzeyinde. ‘1.000’ dolarlık tahvil için pazartesi günü 917 dolar 43 sent dün ise 917 dolar 64 sen ödendi.
İÇ BORÇ 130 KATRİLYON
Türkiye'nin iç borç stoku, bu yılın Temmuz ayı itibarıyla 130 katrilyon 375 trilyon 517 milyar lira olarak gerçekleşti.
Geçen yıl sonu itibarıyla 122 katrilyon 157 trilyon 260 milyar lira düzeyinde bulunan iç borç stokunda, bu yıl 7 ayda yüzde 6.7 oranında artış kaydedildi.
Bu yıl Temmuz sonu itibariyle iç borç stokunun dağılımına bakıldığında ise 97 katrilyon 403 trilyon 928 milyar liralık kısmı tahvil, 32 katrilyon 971 trilyon 589 milyar liralık kısmı da bono ihraçlarından oluşuyor.
Hazine'nin gerçekleştirdiği tahvil ihracının 40 katrilyon 80 trilyon 305 milyar lirası nakit, 57 katrilyon 323 trilyon 623 milyar lirası nakit dışı olarak borçlanıldı. Bono ihracı ile borçlanmanın tamamı ise nakit olarak yapıldı.
Bu yılın Temmuz ayı itibariyle kamu kurumları tarafından ihraç edilen menkul kıymetlere verilen hazine garantisini kapsayan garantiliiç borç miktarı ise 3 milyar lira olarak gerçekleşti.
Döviz ve faiz piyasalarında, Devlet Bakanı Kemal Derviş ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın önceki gün yaptıkları 6 saatlik görüşmeden sonra yaptıkları ılımlı açıklamalar olumlu algılandı. Merkez Bankası dolar satış kuru önceki güne göre yaklaşık 10 bin lira gerileyerek 1 milyon 634 bin lira oldu. Bono ve tahvil piyasasındaki oranlar ise yaklaşık 1 puan seviyesinde geriledi. Bu piyasanın en aktif bonosu konumunda olan 7 Mayıs 2003 vadeli bononun dünkü yıllık bileşik oranı yüzde 67.4 seviyesine çekildi.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ise siyasette özellikle solda birlik arayışlarına rağmen düşüş kaydederek, son gelişmeleri tedirginlikle karşılayan tek piyasa oldu. İç dinamiklerine uygun davrandığı belirtilen İMKB'de dün 167 puanlık gerileme gerçekleşti. İMKB-100 Endeksi 9.662 puandan kapandı.
Birsen: Borsa dışı işlemler için sabırlı olmak gerekirİstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Osman Birsen, borsa dışında işlem görmeye başlayan şirketler için sabırlı olunması gerektiği açıkladı. Osman Birsen, işlem sırası kapalı tutulduğu için çok sayıda yatırımcının mağduriyetine neden olan 21 şirketten 13'ünün İMKB kotundan çıkartılarak, borsa dışında işlem görmeye başladığını ancak bu konuda aceleci davranılmaması gerektiğinin altını çizdi. Birsen, borsa dışında işlem gören şirketler hakkında aracı üyelerin gerçekleştirecekleri ve İMKB'ye aktarılacak olan bilgilerin yatırımcılara duyurulacağını da kaydetti.
Osman Birsen, borsa kotundan çıkartılan ve borsa dışında da işlem görmesine izin verilmeyen Aktaş Elektrik, EGS Giyim, Köytaş, Söksa ve Gümüşsuyu Halı için de ‘‘Bu şirketlerin
hisse değerleri sıfır değil. En azından bir tasfiye değerleri var. Diğer taraftan, şirketlerin yeniden faaliyete geçmeleri durumunda, yeniden işlem görmeye başlamaları da söz konusu olacaktır’’ dedi.