Hazine enflasyona endeksli tahvil ihraç edecek

Güncelleme Tarihi:

Hazine enflasyona endeksli tahvil ihraç edecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2006 12:23

Devlet Bakanı Ali Babacan, gelecek yıl 'enflasyona endeksli' tahvil gibi, yeni bir borçlanma enstrümanı çıkarmaya karar verdiklerini vurgularken, “biz 2007'nin, piyasa koşulları açısından, enflasyona endeksli tahviller için uygun bir yıl olacağına karar verdik” dedi.

Babacan, 2007-2008’de yüzde 4’lük enflasyon hedefinin ulaşılabilir olduğunu belirterek, enflasyona endeksli tahvillerin yatırımcı üzerindeki riskleri azaltacağını söyledi.

Devlet Bakanı Ali Babacan, Hazine finansman durumuna ilişkin 2006 gerçekleşme tahminleri ve 2007 öngörüleri ile borçlanma stratejisine ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Mali disiplin ve yapısal reformların programlanan şekilde sürdürüldüğünü kaydeden Babacan, finansman programında öngörülenin üzerinde bir performans elde edildiğini söyledi. Babacan, 2005 yılı Aralık ayında yüzde 14.2 seviyesinde olan YTL cinsi ıskontolu borçlanma maliyetinin 2006 ocak?nisan döneminde de aynı seviyelerde kaldığını kaydetti. Ancak, mayıs ve haziran aylarında dış piyasalarda görülen dalgalanmaların iç piyasaya da yansımasıyla birlikte faiz oranlarında artış gözlemlendiğini anımsattı.
“KURU TAHMİN EDEMEYİZ”

Babacan, kurla ilgili resmi tahmin dahi yapamadıklarını belirterek, finans programında da varsayımların bulunduğunu anımsattı. Babacan, bu konuya ilişkin soruya, “Bunu telaffuz etmeyi dahi uygun bulmuyoruz. Önemli olan serbest kur rejiminin işlemesi. Aşağı ya da yukarı hareketlere karşı kuruluşlar tedbirli hareket etmeli. Aşırı oynaklık durumunda da zaten müdahale söz konusu olabiliyor. Bazı muhalefet partileri, Merkez Bankası’nın açıklamalarını farklı şekilde yansıttı. Dikkatli takipte fayda var” dedi.

Haberin Devamı

Babacan, şunları söyledi: “Dalgalanmanın borç yönetimi üzerindeki olumsuz etkilerini asgariye indirmek amacıyla, bir yandan 5 yıl vadeli sabit kuponlu borçlanmalara ara verildi. Diğer yandan da 5 yıl vadeli değişken kuponlu senetlerin vadesi 2 yıla indirildi. Aynı dönemde bir yıl civarında vadeleri olan ıskontolu Devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) de Hazine finansmanında kullanıldı. İç borç çevirme oranının düşük tutulması suretiyle, Hazine’nin piyasalar üzerinde ilave baskı yaratmasının da önüne geçildi. Alınan tedbirler ve yurtdışı piyasalarda görülen dalgalanmanın azalması sonucunda mali piyasalarda istikrar sağlandı.”

Finansman programında ilan edilen “gösterge senet” ihraçlarının, ocak ayından başlamak üzere düzenli bir şekilde sürdürüldüğünü belirten Babacan, ikincil piyasaların daha etkin çalışmasına ve derinleşmesine de önemli katkı sağlandığını ifade etti. Babacan, 2006’da Hazine finansmanına ilişkin olarak şunları söyledi:

“Piyasa koşulları çerçevesinde, YTL cinsinden kısa vadeli ıskontolu DİBS ve referans Hazine Bonoları da finansman programında öngörüldüğü şekilde ihraç edildi. Nakit bazda toplam net iç borçlanmanın yüzde 66’sı YTL cinsi ıskontolu; yüzde 28’i ise değişken faizli borçlanma yoluyla karşılandı. Aynı dönemde sabit kuponlu ve döviz cinsi borçlanmanın payı ise, sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 2 olarak gerçekleşti. Aktif borç yönetimi uygulamaları çerçevesinde, yıl içerisinde, dövize endeksli iç borçlanma senetlerine yönelik olarak geri alım ihaleleri; YTL cinsi iç borçlanma senetleri ve dolar cinsinden Eurobondlara ilişkin ise değişim ihaleleri düzenlendi. Böylece, borç servisinin dönemler arası dağılımının görece dengeli olması ve borç stokunun vadesinin uzatılmasına katkı sağlandı. Uluslararası sermaye piyasalarında yapılan tahvil ihraçlarında ortalama maliyetler, 2005 yılına göre bir değişiklik göstermedi ve Euro cinsi ihraçlarda yüzde 5.4, dolar cinsi ihraçlarda ise yüzde 7.4 olarak gerçekleşti. 2006 yılında ortalama vade, Euro ihraçlarımızda 10.1 yıl, dolar ihraçlarımızda ise 22.4 yıl olarak gerçekleşti ve toplamda bir önceki yıla göre 5.5 yıllık bir vade uzatımı sağlandı.”

FAİZ DIŞI FAZLA 38.4 MİLYAR YTL

Ali Babacan, 2006 yılı içerisinde 145.4 milyar YTL iç ve 25.4 milyar YTL dış olmak üzere toplam 170.8 milyar YTL nakit borç servisi gerçekleştiğini belirtti. Babacan, yılın başında 30.2 milyar YTL olarak öngörülen nakit bazlı faiz dışı fazlanın, yıl sonu itibariyle 38.4 milyar YTL olarak gerçekleşmesini beklediklerini söyledi. 2006 başında 7 milyar YTL olarak tahmin edilen bütçe finansmanı amacıyla kullanılacak özelleştirme gelirlerinin 10.6 milyar YTL’ye ulaştığını ifade eden Babacan, şöyle devam etti:

“Toplam borç servisinin 49.6 milyar YTL’lik kısmı borçlanma dışı kaynaklarla sağlanırken, 125.9 milyar YTL tutarında borçlanma yapılmış ve Hazine nakit rezervleri bir önceki yıla göre 6.2 milyar YTL arttırıldı. 2006 yılında, 145.4 milyar YTL’lik iç borç servisine karşılık 111 milyar YTL iç borçlanma yapılması sonucunda, iç borç çevirme oranı yüzde 76.3 olarak gerçekleşti. 2006 yılı için 5.5 milyar dolar olarak öngörülen uluslararası sermaye piyasalarından tahvil ihracı yoluyla borçlanma miktarı, 5.9 milyar dolar oldu. Uluslararası Para Fonu’ndan 3 milyar dolar ve Dünya Bankasından 1 milyar dolar tutarında program kredisi kullanıldı."

2007 PROGRAMI

Bakan Babacan'ın verdiği bilgiye göre, 2007 yılında 140.3 milyar YTL iç ve 26.2 milyar YTL dış olmak üzere, toplam 166.5 milyar YTL borç servisi yapılması öngörülüyor. 2007 yılı için öngörülen toplam 140.3 milyar YTL’lik iç borç servisinin, 122.9 milyar YTL’lik kısmını piyasaya yapılacak ödemeler, 14.5 milyar YTL’lik kısmını ise kamu kurumlarına rekabetçi olmayan teklif yoluyla gerçekleştirilen satışların ödemeleri oluştururken, Merkez Bankası’na gerçekleştirilecek itfa tutarı toplam 3 milyar YTL olarak öngörülüyor. Nakit bazlı faiz dışı fazlanın program hedefleriyle uyumlu olarak 34.3 milyar YTL, özelleştirme gelirlerinden sağlanacak kaynak ile TMSF’den gerçekleştirilmesi beklenen tahsilat toplamının 6.8 milyar YTL olması bekleniyor. Toplam borçlanma dışı kaynakların 41.8 milyar YTL olması öngörülüyor. Hazine nakit imkanlarının güçlendirilmesi stratejisi kapsamında 2005 yılında 9.6 milyar YTL, 2006 yılında ise 6.2 milyar YTL artırılan Hazine nakit rezervinden, 2007 yılı içerisinde 2.7 milyar YTL tutarında kullanım planlanıyor.

2007'DE 122 MİLYAR YTL BORÇLANMA YAPILACAK

Babacan'ın verdiği bilgiye göre, 2007 yılında toplam 122 milyar YTL tutarında borçlanma yapılması öngörülüyor. Toplam borçlanmanın 17.8 milyar YTL’sinin dış borçlanma, 104.2 milyar YTL’sinin ise iç borçlanma yoluyla yapılması planlanıyor. 140.3 milyar YTL tutarındaki iç borç servisine karşılık, 104.2 milyar YTL tutarında iç borçlanmaya gidilmesi sonucunda, 2007 yılında iç borç çevirme oranının ortalama yüzde 74.2 olması bekleniyor.

ENFLASYONA ENDEKSLİ TAHVİLLER

Babacan, 2007 yılı borçlanma stratejisinin temel unsurları hakkında da bilgi verdi. Buna göre, 2007 yılında iç borçlanma; YTL cinsi ıskontolu ‘gösterge tahviller’, YTL cinsi kısa vadeli ıskontolu tahvil ve bonolar, YTL cinsi üç ve altı ay vadeli referans bonolar, YTL cinsi uzun vadeli ve sabit kuponlu tahviller, YTL cinsi uzun vadeli ve değişken faizli tahviller, enflasyona endeksli tahviller ve döviz cinsi tahviller yoluyla yapılacak. YTL cinsi ıskontolu “gösterge tahviller”, ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarının her birinde ihraç edilecek ve söz konusu tahviller piyasa koşulları ve Hazine borçlanma ihtiyacı doğrultusunda ilk ihraç tarihini izleyen iki ay boyunca yeniden ihraç edilebilecek.

Enflasyona endeksli tahviller, üç ayda bir olmak üzere ihraç edilecek. Uzun vadeli YTL cinsi ıskontolu gösterge tahviller ve enflasyona endeksli tahviller dışındaki ihraçların zamanlamasına ilişkin bilgiler, Aylık Borçlanma Stratejileri ile kamuoyuna duyurulacak.

5.5 MİLYAR DOLAR BORÇLANMA

Babacan, döviz cinsinden iç borç çevirme oranının yüzde 80’i aşmayacağı ve dövize endeksli senet ihracı gerçekleştirilmeyeceğini belirtirken, uluslararası sermaye piyasalarından tahvil ihracı yoluyla 5.5 milyar dolar tutarında borçlanma yapılmasının öngörüldüğünü bildirdi. Babacan, önceki yıllarda uygulandığı gibi, 2007 yılında da piyasa koşulları dikkate alınarak gelecek döneme ilişkin dış finansmanın bir bölümünün öne alınması veya yeni enstrümanlar yoluyla dış finansman sağlanmasının söz konusu olabileceğini kaydetti.

YORUMLARIN YÜZDE 99’U OLUMSUZ

Haberin Devamı

Ekonomik başarıları gölgelemeye çalışmanın, Türkiye’yi sevmeyle bağdaştırılacak bir yaklaşım olmadığını belirten Babacan, “Tüm dünyanın tescil ettiği ekonomik başarılar hala eleştiriliyor. Yüz yorum varsa bunun 98-99’u olumsuz. Bununla ne amaca ulaşmak istediğinizi söylemiyorsanız, bunun arkasında siyasi ve ideolojik amaçlar vardır. Akademisyen kökenli insanların gerçekçi olması Türkiye’nin çıkarınadır” dedi.

Haberin Devamı

"2007 KAYIP DEĞİL KAZANCAĞIMIZ BİR YIL"

Babacan, seçimler nedeniyle 2007 yılının kayıp bir yıl olacağı görüşüne katılmadığını belirterek, “Kayıp değil, kazanacağımız bir yıl olacak. Hiç kimse demokratik takvimden korkmasın. Bu ülkede demokrasi ne kadar iyi işlerse ekonomi de o kadar iyi işler” dedi. Babacan, “Bize gelip, ‘seçimler neden bu kadar tartışılıyor’ diye soruyorlar. Güven ortamına zarar vermeye çalışanlar Türkiye’ye zarar veriyor” yorumunu yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!