Hazine enerjiye şart koştu Ecevit bozuldu

Güncelleme Tarihi:

Hazine enerjiye şart koştu Ecevit bozuldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2001 00:00


Haberin Devamı

Garanti vereceği 29 Yap-İşlet-Devret (YİD) projesiyle ilgili görüşlerini Enerji Bakanlığı'na gönderen Hazine Müsteşarlığı, garantiyi ‘‘ihtiyaç’’la sınırlandırdı. Tamamlanması 2002 yılı sonunu aşan projelerin ise Hazine garantisi dışında olacağı belirtildi. Hazine'nin enerjiyle ilgili bu 29 projeyi onaylamayı şarta bağlamasına Başbakan Bülent Ecevit'in yorumu ise, ‘‘Buna öncelikle devlet karar verir. Uzmanlardan yardım ister’’ oldu.

Hazine Müsteşarlığı, TEAŞ'ın YİD modeline göre üretim yapan elektrik santrallarından satın aldığı elektriğe verdiği garantiye önemli sınırlamalar getirdi. TEAŞ, Elektrik Piyasası Kanunu (EPK) hükümleri doğrultusunda, bundan böyle özel sektör santrallarından sadece ihtiyacı olan elektrik enerjisini satın alacak. Hazine de piyasa riskini üstlenmeyecek şekilde TEAŞ'ın sadece fiilen satın alacağı enerji bedeli ödemelerini garanti edecek. Henüz yapımına başlanmamış bu santralların 2002 yılına kadar tamamlanması koşuluyla, garanti kapsamı içinde olacağı öğrenilirken, bu garantinin sadece ‘‘ihtiyaç’’ ile sınırlı olacak. Bu santralların tamamlanması 2002 sonunu aşarsa, üretilen elektrik Hazine garantisinin kapsamı dışında kalacak. Hazine açıklamasında, özel sektör santrallarında üretilen elektiğin garantisine getirilen sınırlamanın gerekçesi olarak ‘‘kamunun üzerine ek külfet yaratılmasının önlenmesi’’ olarak gösterilerek, bu modelin ‘‘Türkiye yararına’’ olduğu vurgulandı. Toplam 61 fonun yıl sonuna dek kapatılacağı hatırlatılan açıklamada, aynı süre içinde Elektrik Enerjisi Fonu'nun da tasfiye edileceği vurgulandı.

YILMAZ'A DOLAYLI YANIT

Bu arada Hazine, ‘‘29 projeyi DGM'ye sormuşlar’’ açıklaması yapan ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'a da, bu sözleri anmadan üstü örtülü bir yanıt verdi. Hazine, Elektrik Piyasası Kanunu'yla kamu üzerinde önceden miktarı belli olmayan, geçmişteki kamu bankaları görev zararlarına benzeyebilecek ve şeffaflik ilkesine ters düşen ilave bir mali yükümlülük oluşmasını önlemeyi amaçladıklarını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!