Güncelleme Tarihi:
Hazine Müsteşarlığı'nı temsilen Türk Telekom Yönetim Kurulu'nda bulunan Ayşe Dönmezer, TBMM KİT Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, ‘‘GSM lisans devir anlaşmalarında eksiklikler var. Anlaşmalar gözden geçirilip, firmalara yaptırımlar getirilmeli’’ dedi.
Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun (YDK) cep telefonlarının lisans devri sözleşmesinde soru işaretleri bulunduğu yolundaki raporu ortalığı karıştırırken, Türk Telekom Yönetim Kurulu'ndaki Hazine Temsilcisi Ayşe Dönmezer de YDK'nın raporunun içeriğine katıldığını belirterek, devir sözleşmelerinin gözden geçirilmesini istedi.
Telekom Yönetim Kurulu'nda Hazine Müsteşarlığını temsilen görev yapan Dönmezer, Meclis KİT Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, ‘‘Evet, lisans devri anlaşmasında eksiklikler bulunuyor. Devir anlaşması gözden geçirilerek bu eksiklikler giderilmeli ve firmalara karşı bazı yaptırımlar konulmalı’’ dedi.
DOSYANIN SEYRİ
Bu arada, devir sözleşmelerinin KİT Komisyonunun geçen yılki toplantısında da yine YDK tarafından gündeme getirildiği, ancak inceleme yapılması yolunda yapılan bütün girişmelere rağmen bir sonuç alınamadığı için bu yılkı KİT Komisyonu'nda bir kez daha açıldığı öğrenildi.
KİT Komisyonunda oluşturulan ‘‘Telekom Hesaplarını İnceleme Alt Komisyonu’’, YDK yetkilileri ve Telekom yöneticilerini davet ederek konuyu yeniden değerlendirdikten sonra KİT Komisyonu'nun gündemine yeniden getirdi. Alt Komisyon Başkanı MHP Ağrı Milletvekili Nidai Seven, KİT Komisyonu toplantısında yaptığı konuşmada ‘‘1993 yılında Telekom'un Turkcell ve Telsim ile yaptığı gelir paylaşımı sözleşmesinde ‘abone sayısının 400 bin' kişi ile sınırlandırılmış, ancak 1997'deki lisans devri sözleşmesi yapılırken bu sınır konulmamış. Devlet zarara uğratılmış’’ dedi.
Bu görüşmelerden sonra, olayın Başbakanlık Teftiş Kurulu’nca incelenmesi talebiyle Başbakanlık Makamı'na resmi yazı ile başvurulması için, komisyonda oybirliğiyle karar alındı. Komsiyon kararına göre, Komisyon Başkanı ANAP Ankara Milletvekili Birkan Erdal, Başbakan Bülent Ecevit'e yazı yazarak, Teftiş Kurulu'nun inceleme açmasını talep edecek. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu da, Meclis KİT Komisyonu adına bu dosyayı sonuçlanıncaya kadar yakın izlemeye alacak.
TOPRAK: SÖZLEŞME MUĞLAK
Öte yandan, KİT Komisyonu'nun geçen perşembe günkü toplantısında bütün gazetecilerin önünde ‘‘Turkcell ve Telsim öyle bir imparotorluk kurmuş ki, ne yazık ki, kolları kurumunuzun (Telekom) içine kadar girmiş. Bu böyle... Bu sözlerimden kim ne anlarsa anlasın’’ diyen DSP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, dün Hürriyet'e yaptığı açıklamada bu sözleri için ‘‘Söylemişsek, söylemişizdir’’ dedi.
Toprak, bu konuda şunları söyledi:
‘‘Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, komisyonumuza bir rapor getirmiştir. Bu raporda, devir sözleşmelerinde muğlaklık olduğu, Telekom'un bu iki şirketten 18 trilyon lira alacağı olduğu belirtilmiştir. Sorun kurumun bu sözleşmeleri muğlak yapmasından kaynaklanıyor. Nitekim, Hazine temsilcisi de eksiklikler olduğunu, bundan sonra bu eksikliklerin giderilmesi gerektiğini söyledi. Sonuçta oybirliğiyle bu konuda inceleme yürütmesi için Başbakanlık Teftiş Kurulu'na havale edilmesi kararlaştırılmıştır.’’
Telsim ve Turkcell 18 trilyon borçlu
GEÇEN perşembe günü toplanan TBMM KİT Komisyonu'nda Türk Telekom hesapları görüşülürken, ‘‘Hazine'nin GSM lisanslarının devredildiği Turkcell ve Telsim'den 18 trilyon lira alacaklı olduğu’’ tartışması Reuters'e de haber olmuştu. Reuters'in haberine göre, Hazine Müsteşar Yardımcısı Ayşe Dönmezer komisyon üyelerinin sorularını yanıtlarken, GSM lisanslarının devredildiği Turkcell ve Telsim şirketlerinden Hazine'nin 18 trilyon lira alacaklı olduğunu ve her iki firmadan da 18 trilyon lirayı faiziyle birlikte talep ettiklerini anlatmıştı.
Telekom: 400 bin aboneye ulaşınca ihale şart
Türk Telekomünikasyon A.Ş. ile Türk Telekomünikasyon İmalat Onarım ve Donatım Sanayii Müessesesinin 1997 yılı hesap ve işlemlerini incelemekle görevli Alt Komisyon Raporu'nda, yeni GSM şirketlerine lisans verilmesi için ihale açılması istendi. Komisyon'un raporunda, ‘‘Toplam abone sayısı 400 bini aştığından ülkemizin tüm coğrafya alanı içinde hizmet vermek, rekabet ortamını sağlamak, hizmetin kalitesini yükseltmek maksadıyla yeni GSM şirketlerine lisans verilmesi için ilgili Bakanlıkça ihaleye çıkılmalı’’ denildi.
Raporda şu görüşlere yer verildi:
‘‘Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. konsorsiyumu ile 1 Temmuz 1993 tarihinde Telsim Mobil Telekomünikasyon A.Ş. konsorsiyumu ile 2 Temmuz 1993 tarihinde gelir paylaşımı esasına göre imzalanan sözleşmelerin lisans esasına geçişle ilgili 15. maddelerinde, lisans verilecek firma sayısının Türkiye'de toplam GSM abone sayısı 400 bin aboneye ulaşana kadar iki firma ile sınırlı. Ağustos 1999 sonunda Turkcell abone sayısının 4 milyon 200 bine, Telsim abone sayısının da 1 milyon 800 bine, toplam abone sayısının 6 milyon aboneye ulaştı. Bu firmalarla 27 Nisan 1998 tarihinde imzalanan lisans anlaşmalarında, altyapı yatırımlarının abone sayısına göre artırılması gerektiğinin hüküm altına alınmış olmasına rağmen çok yetersiz kaldığı gözlendi. ’’