Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2001 17:06
Hazine arazilerinin satışına İstanbul`da başlandı. İlginin düşük olduğu satışta bazı gayrimenkullere, hiç teklif gelmedi.
İstanbul Defterdarlığı Milli Emlak Daire Başkanlığı`nda kapalı teklif alma suretiyle yapılan satış öncesi, 3 üye ve bir başkan teşkil bir komisyon oluşturuldu.
Komisyon Başkanlığı`nı İstanbul Milli Emlak Dairesi Başkanı Sacit Akdemir üstlenirken, İstanbul Bayındırlık İskan Müdürü Firdevs Yüksel, Şişli Kadastro Müdürü Mustafa Öz ve Beyoğlu Emlak Daire Başkanı Naci Şahinkaya üye olarak görev aldılar.
İlk işlem, Ayazağa`daki talim arazisiyle ilgili gerçekleştirildi. 70 trilyon lira tahmini bedelle ihaleye çıkarılan 384 bin 398 metrekare büyüklüğündeki araziye, tek teklif geldi.
Kiptaş İstanbul Konut İmar Plan Sanayi`nin teklifini gösteren dış zarfı açan Komisyon Başkanı Akdemir, asıl teklifin yer alması gereken iç zarf bulunmadığı için, teklifin değerlendirmeye alınmayacağını söyledi.
Hazine arazilerinin satışına, 10`ar dakika arayla devam ediliyor. Arsa, fundalık ve tarlaların da aralarında bulunduğu 8 ilçedeki 12 parça gayrimenkul, 92.2 trilyon liralık tahmini bedelle ihale edilecek.
Maltepe Başıbüyük`teki arazi için Başıbüyük Mahallesi Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği`nin 265 milyar liralık teklifi değerlendirmeye alındı.
Komisyon Başkanı Sacit Akdemir, söz konusu taşınmaz için tek teklifin Başıbüyük Mahallesi Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği`nce verildiğini belirterek, Derneğin 265 milyar liralık teklifinin tahmini bedelle eşit olduğu için değerlendirmeye alınacağını ve dolayısıyla geçici ihalenin Derneğe verileceğini söyledi.
İhalenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan, Başıbüyük Mahallesi Muhtarı Ayhan Karpuz, 5 bin 300 metrekarelik taşınmaz üzerinde dernek adına yapılan sosyal tesisler, sağlık ocağı, PTT binası ve dikiş nakış kursu bulunduğunu kaydetti.
İhalenin kazanılması halinde söz konusu binaların aynen kalacağını belirten Karpuz, ``Binalar mahallelinin olduğu için hizmet etmeye ayni şekilde devam edeceğiz. Verdiğimiz fiyat normal`` dedi.
İhalede, Avcılar Haramidere`de bulunan 260 milyar lira tahmini bedelli taşınmaz için de Oynurden Kimya Sanayi Ticaret teklif verdi.
2 bin 506 metrekarelik arazi için 155 milyar lira teklif, tahmini bedelin altında olduğu için ihale komisyonu tarafından dikkate alınmadı.
İhaleyi izleyen şirket murakıbı Eray Erol ve Müdürü Abbas Miroğlu,tahmini bedellerin çok yüksek olduğunu savunarak, ``Özellikle daha düşük bedel verdik. Verdiğimiz teklifle başka yerde aynı değerde arazi aldık. Bir sonraki ihalede tahmini bedel düşecektir`` dediler.
Küçükçekmece İkitelli`deki 1 trilyon 200 milyar liralık tahmini bedelli taşınmaz ile yine Küçükçekmece Söğütlüçeşme`de 3 trilyon 900 milyar lira tahmini bedelle araziler için teklif veren olmadı.
Pendik Kurtköy`deki 43 bin 255 metrekarelik 6.5 trilyon liralık arsanın da taliplisi çıkmadı.
İHALE SONUCU BAŞARISIZ
İstanbul`da toplu olarak çıkılan en büyük meblağlı Hazine arazileri ihalesi, başarısız sonuçlandı.
Tahmini bedeli 92.2 trilyon lira olan 12 gayrimenkulden sadece Maltepe Başıbüyük`teki taşınmaz için verilen teklif değerlendirmeye alındı.
İstanbul Defterdarlığı`nda 1 başkan ve 3 üyeden oluşan İhale Komisyonu tarafından kapalı teklif alma usulüyle yapılan geçici ihalede, tahmini bedeli 6.5 trilyon ile 350 milyar lira arasında değişen Küçükçekmece İkitelli ve Söğütlüçeşme, Pendik Kurtköy, KadıköyBostancı, Büyükada ile Kartal Samandıra`da 3 taşınmaz olmak üzere toplam 8 gayrimenkul için hiç teklif verilmedi.
Maltepe Başıbüyük`te satışa sunulan 5 bin 300 metrekarelik arazi için tek teklif, 265 milyar lira öneren Başıbüyük Mahallesi`ni Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği`nden geldi.
Şişli Ayazağa`da 70 trilyon lira tahmini bedelli talim arazisi için verilen teklif ise, iç zarfta bedel teklifi sunularak yapılmadığından değerlendirmeye
sokulmadı.
Küçükçekmece Gültepe`de 5 trilyon 135 milyar lira tahmini bedelli 9 bin 721 metrekare büyüklüğe sahip ve belediye hizmet alanı içinde yer alan gayrimenkul için Sancak Tül Sanayi tarafından verilen teklif de usulüne uygun yapılmadığı için dikkate alınmadı.
Avcılar Haramidere`de sanayi sahasında kalan 260 milyar liralık arazi için verilen teklif, tahmini bedelin altında olduğu için kabul edilmedi.
Saat 13.30`da başlayan ve 10`ar dakika arayla yapılan ihale, 15.30`da sona erdi.
"ŞAŞIRTICI DEĞİL"
İhale Komisyonu Başkanı olan İstanbul Milli Emlak Dairesi Başkanı Sacit Akdemir, ihalenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, ihalede satışına karar verdikleri Başıbüyük`teki araziyle ilgili teklifin Maliye Bakanlığı`na gönderileceğini ve bakanlı tarafından satışın kesinleşmesi halinde devir işlemlerinin yapılacağını söyledi.
Akdemir, gazetecilerin ``İhalede neden tek bir satış oldu? İlginin bu kadar az olmasını bekliyor muydunuz?`` soruları üzerine, ``Bu bizim için çok şaşırtıcı değil. Ancak bu kadar az ilgiyi de beklemiyorduk. Bunun çok çeşitli nedenleri olabilir`` dedi.
Sacit Akdemir, ihalede satılamayan gayrimenkuller için yıl sonuna kadar tekrar ihale yapılacağını bildirdi.
Bu arada, Ayazağa`daki talim arazisi için verilen teklifte adı geçen Kiptaş İstanbul Konut İmar Plan Sanayi`nin bir yetkilisi, ihale için teklif istendiğini, ancak vermediklerini öne sürdü.