Hazine: 400 trilyonluk kaynak artırılamaz

Güncelleme Tarihi:

Hazine: 400 trilyonluk kaynak artırılamaz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2001 00:00


Çiftçi ve esnafa tanınan kolaylıkların ardından Bakanlar Kurulu'nda yaşanan kaynak tartışması üzerine Hazine Müsteşarlığı, bütçeden ayrılan 400 trilyon liralık ödeneğin artırılamayacağını açıkladı
Haberin Devamı

Hazine Müsteşarlığı, esnaf ve tarım kesimine kullandırılan kredilerin sübvansiyonu için, 2001 yılı bütçesinden ayrılan 400 trilyon liralık ödeneğin tutarının artırılmasının, programın dengelerini bozacağı için mümkün olmadığını açıkladı.

Hazine Müsteşarlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin güçlü ekonomiye geçiş programının ilkelerinden birinin, kaynaklar elverdiği ölçüde kriz ve sonrasındaki gelişmelerden olumsuz etkilenecek toplumun en zayıf kesimlerine destek sağlanması olduğu belirtildi.

Bu amaçla, Ziraat ve Halk bankaları tarafından tarım kesimi ve esnafa kullandırılan kredilerin faizlerinin, kriz nedeniyle artan maliyetlerinin bu kesimlere yansıtılmaması amacıyla, 2001 yılı bütçe kanununa 400 trilyon lira ödenek konulduğu hatırlatılan açıklamada, bu yöndeki kanun değişikliğinin de 11 Nisan 2001'de TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildiği kaydedildi.

"PROGRAMIN DENGELERİ BOZULUR"

Açıklamada, "program hedefleri kapsamında bütçe imkanları zorlanarak temin edilen 400 trilyon liralık kaynağın artırılması, program dengelerini bozacağından mümkün görülmemektedir" denildi.

Yetkili çevreler, ayrılan 400 trilyon liralık sübvansiyon tutarının, Halk Bankası'nın toplam 400 trilyon, Ziraat Bankası'nın da 1 katrilyon 50 trilyon liralık kredilerinin sübvansiyonu için yeterli olmayacağını ifade ederek, artırılması gerektiğini söylüyorlardı.

TARIM KESİMİNE YÖNELİK DİĞER DESTEKLER

Hazine açıklamasında, çiftçiye ulaşmayan dolaylı destekleme sistemlerinin değiştirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiği belirtilirken, küçük çiftçilere doğrudan gelir desteği ödemesi yapılabilmesi amacıyla, 2001 mali yılı bütçesine yaklaşık 500 trilyon ödenek konulduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, bu desteğin çiftçilere verilebilmesi için, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı başta olmak üzere, ilgili tüm kuruluşların katılımıyla yürütülmekte olan altyapının oluşturulmasına yönelik çalışmaların tamamlanması gerektiğine dikkat çekildi.

ALTERNATİF ÜRÜN PROJESİ

Bu çalışmalara ek olarak, arz fazlası olan ürünlerle uğraşan çiftçilerin arz açığı olan ürünlere yönlendirilmesinin teşviki amacıyla alternatif ürün projesinin geliştirildiği anlatılan açıklamada, bu çalışmalar için uluslararası kuruluşların desteğinin sağlandığı, Dünya Bankası'ndan da bu kapsamda 600 milyon dolar kaynak alınacağı kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!