Hazar’ı üs seçen Tekfen petrol ihalelerini kaptı

Güncelleme Tarihi:

Hazar’ı üs seçen Tekfen petrol ihalelerini kaptı
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2005 01:12

Tekfen, Kazakistan ve Fas’ta iki yeni petrokimya ihalesi kazandı. Hazar Havzası’nda dev ihaleler üstlenen Tekfen, Kazakistan’daki 667 milyon dolarlık Kashagan Petrol Arıtma Tesisi Projesi’nin 291 milyon dolarlık bölümünü kazandı.

Tekfen, Fas’ta da ülkenin tek petrol rafinerisi olan Samir Rafinerisi’nin iyileştirme çalışmaları için açılan 230 milyon dolarlık ihaleyi aldı.

ULUSLARARASI dev projelere imza atan Tekfen, Kazakistan ve Fas’ta iki yeni petrokimya ihalesi daha üstlendi. Hazar Havzası’nda uluslararası şirketlerle birlikte petrokimya sektöründe dev ihaleler üstlenen Tekfen, Kazakistan’daki 667 milyon dolarlık Kashagan Petrol Arıtma Tesisi Projesi’nin 291 milyon dolarlık bölümünü kazandı. Tekfen Taahhüt Grubu’ndan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ümit Özdemir, 44 ayda tamamlanması planlanan projede 7 bin 500 kişinin çalışacağnı söyledi. Özdemir, Kashagan Projesi’nde Gama’nın payının da Tekfen’le aynı, 291 milyon dolar olduğunu belirtti. Bu arada Tekfen, Fas’ta da ülkenin tek petrol rafinerisi olan Samir Rafinerisi’nin iyileştirme çalışmaları için açılan 230 milyon dolarlık ihaleyi kazandı.

HAZAR’DAKİ İŞLER 800 MİLYON DOLAR:

Böylece Tekfen Taahhüt Grubu’nun sadece Hazar Havzası’ndaki taahhüt işleri toplamı 800 milyon dolara ulaştı. Tekfen, Fluor, Gama, Bateman’dan oluşan konsorsiyumun, CCC firması ile Enka ve Bechtel konsorsiyumunu geride bırakarak kazandığı ihalenin tamamlandığında 1 milyar doları bulacağı belirtildi. Özdemir, konsorsiyumun hayata geçireceği proje ile Kazakistan’ın deniz sahası olan Kashagan’da elde edilen petrolün, su, gaz ve kükürtten ayrıştırılacağını söyledi.

SANGACHAL PROJESİ:

Azerbaycan’da Bakü’ye 25 kilometre uzaklıktaki Sangachal’da halen bir petrol arıtma tesisi inşa eden Tekfen’in bu projesinin büyüklüğü ise 227 milyon dolar. Sangachal’teki tesislerin inşaasında çalışan 3 bin 350 kişinin 750’si Türk. Proje tamamlandığında dünyanın en büyük dördüncü terminalinden biri olacak.

KAZAKİSTAN’DA BÜYÜYECEĞİZ:

Kazakistan’ın petrollerinin sıcak denizlere çıkartılması için buradan Azerbaycan’a bir denizaltı borusunun yapılmasının gündemde olduğunu kaydeden Özdemir, şöyle konuştu: ‘Kazakistan’dan gelen petrol yine şu an Azerbaycan’da yapımına devam ettiğimiz Sangachal’da işlendikten sonra Bakü-Ceyhan’dan ayrı bir boru hattıyla Türkiye üzerinden sıcak denizlere gönderilecek. Bunlar çok yakında olması beklenen büyük projeler. Rusya, Kazakistan, Türkmenistan, İran, Azerbaycan ve Özbekistan’ı kapsayan Hazar Havzası, petrokimya ve enerji alanında taşıdığı potansiyel nedeniyle ‘enerji koridoru’ olarak adlandırılıyor. Bu bölgede, petrol var, gaz var. Bu da biz müteahhitlerin iş yapması anlamına geliyor. Önümüzdeki günlerde Kazakistan başta olmak üzere, bu bölge Tekfen’in yeni büyüme alanı olacak.’

Fas’taki proje 640 milyon dolar

Bu arada, Fas’ın tek petrol rafinerisi Samir Rafinerisi’nin iyileştirme çalışmaları da Tekfen’e emanet edildi. Bu yılın ilk yarısında start alacak ve 34 ayda tamamlanması hedeflenen projede 1200 kişi istihdam edilecek. Tesisin modernizasyonu kapsamında, üretim kapasitesi artırılırken, kükürt ayrıştırma fonksiyonu eklenerek, kullanılacak yeni teknoloji sayesinde üretim süreçlerinin güvenliği artırılacak. Toplam 640 milyon dolarlık proje, Suud’lu Coral Group’a ait. İtalyan Snamprogetti ile konsorsiyum halinde yürütecek olan Tekfen’in proje payı ise, 230 milyon dolar.

BTC’nin başlangıcında ve bitişinde Tekfen imzası

Asrın projesi olarak adlandırılan Hazar Denizi petrolünün sıcak denizlere ulaştırılmasını hedefleyen Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi’nin, başlangıç noktası Bakü ile bitiş noktası Ceyhan’da da Tekfen’in imzası var. Tekfen’in yapımını üstlendiği ve sadece bu bölümün maliyeti 221 milyon dolar olan C&WP Topside deniz platformu Bakü’de Hazar Denizi kıyısında inşa ediliyor.

Tamamlandığında, 1 milyar doları bulacak bir futbol sahası büyüklüğündeki C&WP Topside 14 bin 500 ton ağırlığında. Karada inşa edilen C&WP Topside, 28 Haziran’da özel kızaklarla kaydırılarak, bir dubanın üzerine yerleştirilecek. Römorkörler yardımıyla Hazar Denizi’ndeki yerine çekilecek ve denize yerleştirilen devasa ayakların üzerine sabitlenecek. Tekfen’in C&WP Topside platformunun ardından inşa edeceği ikinci platform ise 177 milyon dolara mal olacak. Halen platformun inşaatında çalışan 3 bin 500 kişinin 1000’i Türk.

Irak’ta 45 milyon dolarlık proje askıda

Tekfen Taahhüt Grubu’dan Sorumlu Tekfen Holding Başkan Yardımcısı Ümit Özdemir, güvenlik koşullarının uygun olmaması nedeniyle Irak’taki 45 milyon dolarlık projenin de askıya alındığını söyledi. Irak’ta 42 adet petrol depolama tankı inşaatını kapsayan projeyi durdurmak zorunda kaldıklarını belirten Özdemir, ‘Irak’ta güvenlik tam olarak sağlanmadan, tek bir çalışanımızı bile riske atamayız. Bu nedenle Irak projesini durdurduk’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!