Hayvancılık kıymete bindi, hükümet besi hayvanını sigorta kapsamına aldı

Güncelleme Tarihi:

Hayvancılık kıymete bindi, hükümet besi hayvanını sigorta kapsamına aldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2010 00:00

Bugüne kadar sadece süt sığırları sigortalanabilirken, hayvan varlığının azalması, et fiyatlarının hızla artması üzerine Tarım Bakanlığı, yıl başından itibaren besi sığırlarını da devlet destekli tarım sigortası kapsamına aldı. Böylece primin yarısını üretici verecek, yarısını da devlet karşılayacak. İthal hayvanlar da sigortalanabilecek.

Haberin Devamı

HAYVAN varlığının azalmasına paralel et fiyatlarının zirve yapması ile hayvancılığa yönelik sigorta da kıymete bindi. Bugüne kadar devlet destekli tarım sigortasında sadece süt sığırları sigortalanırken, hükümetin aldığı kararla, önümüzdeki yılın başından itibaren besi sığırları da sigorta kapsamına girecek. Yurt dışından ithal edilen hayvanların da sigortası yapılacak ve sigorta primlerinin yarısını devlet karşılayacak, yarısını ise üreticiler ödeyecek.
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdürü Bülent Bora, Tarım Bakanlığı’nın hayvancılığa büyük destek verdiğini, bu çerçevede yatırımların arttığını belirterek, son dönemde da hayvancılığın kıymete bindiğini söyledi. Bu çerçevede Tarım Bakanlığı’nın, önümüzdeki yıl hayvan sigortalarının kapsamını genişletme kararı aldığını ve besi sığırlarının da sigortalanabileceğini ifade eden Bora, “Geçen yıl 112 bin süt sığırını sigortaladık. Bu yıl ise, 11 ayda sigortalı süt sığırı sayısı 152 bine çıktı. Üreticiler sigortanın gerekli ve ihtiyaç olduğunu anladı. Her geçen gün sigortalanan hayvan sayısı daha da artıyor” dedi.
Talep gelmedi
Bülent Bora, sigortalanabilir süt sığırı sayısının 3 milyonun üzerinde olduğunu da vurgulayarak, “Önümüzdeki yıl besi sığırlarının da sigorta kapsamı içine alınması ile sigortalanabilir hayvan sayısı 10 milyonun üzerine çıkacak” şeklinde konuştu. Bülent Bora, bugüne kadar besi sığırlarının sigorta kapsamı içine girmemesinin de nedenlerine değinerek, “Böyle bir talep gelmemişti. Şimdi talep var. Ayrıca, hayvan kayıt sistemi de sağlıklı değildi. Damızlık sığır yetiştiricilerinin kayıt sistemi kullanılıyordu. Şimdi ise, Bakanlığın kayıt sistemine geçecek. Böylece besi sığırlarını da sigortalanabilir hale getirdik” dedi.
Bülent Bora, sigorta primleri hakkında da bilgi vererek, bu konuda şu açıklamaları yaptı:
“Süt sığırında ortalama sigortalanan hayvan değeri 5 bin lira civarında. Bunun için de hayvan başına 420 lira bir prim ödeniyor. Bunun yarısını üretici, yarısını da devlet veriyor. Yani, yılda üreticinin hayvan başına ödediği prim sadece 210 lira. 5 bin liralık hayvanı, 210 liraya sigortalayabiliyor. Üstelik bu primi de 6 taksitte ödüyor. Besi sığırları için belirlenen prim ise bundan daha da düşük. Çünkü, riski az.”
Altyapı müsait değil
Bülent Bora, üreticilerin, küçükbaş hayvanların sigorta kapsamı içine girmemesi yönündeki eleştirilerine de değinerek, bu konuda teknik bir engel olmadığını ancak sağlıklı bir kayıt sistemi bulunmadığını söyledi. Bora, kayıt sistemi oluşturulduğunda küçükbaş hayvanların da sigortalanabileceğini ifade ederek, “Şu an için altyapı küçükbaş hayvanların sigortalanması için müsait değil” dedi.

Haberin Devamı

152 bin sığır sigortalı oldu, 25 milyon TL hasar ödendi

Haberin Devamı

TARIM Sigortaları Havuzu Genel Müdürü Bülent Bora, hayvan sigortası kapsamında ödenen hasarlara da değinerek, şunları söyledi: “Bu yıl içinde sigortalı süt sığırı sayısı 152 bine çıktı. Tarım sigortası kapsamında bu yıl toplam 100 milyon TL de hasar ödendi. Bunun 25 milyon TL’si de süt sığırlarına ödenen hasar. Yani, hasarın dörtte biri hayvancılık için ödendi. Sigortalı hayvan sayısı arttıkça bizim ödediğimiz hasar miktarı da artıyor. Burada biraz hasar-prim dengesinde bozukluk var. Aldığımız primin, üzerinde bir hasar ödemesi ile karşı karşıya kalabiliriz.”

Küçükbaş hayvanlar da sigortalanmalı

TÜRKİYE Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, hayvan sigortalarının yaygınlaşması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Türkiye’de yaklaşık 4,5 milyon civarında süt ineği var. Sigortanın hızlı bir şekilde yaygınlaşması gerekiyor. Besi hayvanın da sigorta kapsamına alınması lazım ki, bu konuda da adımlar atıldı ve önümüzdeki yıl besi hayvancılığı da sigorta kapsamına girecek. Günümüzde hayvancılığın durumunu hepimiz biliyoruz. Türkiye’de büyükbaşlarla birlikte küçükbaş hayvanlar da var. Bunların da sigortasının gündeme gelmesi gerekiyor.”

KISA HABERLER

Haberin Devamı

Anadolu Hayat Emeklilik iki yeni fon kurdu

ANADOLU Hayat Emeklilik, faiz geliri içermeyen “Gelir Amaçlı Alternatif Esnek Emeklilik Yatırım Fonu”ile, gelişen ülkelerin büyüme potansiyeline ortak olmak isteyenler için “Büyüme Amaçlı Yükselen Ülkeler Esnek Emeklilik Yatırım Fonu (BRIC Plus Fon)”nu bireysel emeklilik katılımcıların hizmetine sundu. Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, şunları söyledi: “Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin’den oluşan ve dünya nüfusunun yüzde 40’ını kapsayan BRIC ülkelerinin sahip oldukları yüksek büyüme potansiyelleri ile önümüzdeki dönem global ekonomik büyümenin temelini oluşturacağı bekleniyor. Bu dört ekonomide faaliyet gösteren şirketlerin büyüme potansiyellerine ortak olacak ve hisse senedi piyasalarındaki fırsatlardan yararlanacak olan fon, yatırımcıların gözdesi olacak. Bu fon için hazırlanan portföyün en az yüzde 80’ini BRIC ülkelerindeki şirketetlerin hisse senetleri.”
Faizsiz yatırım fonu
Mete Uğurlu, katılımcıların hizmetine sundukları bir diğer fon olan “Gelir Amaçlı Alternatif Esnek Emeklilik Yatırım Fonu”nun ise faiz getirisi istemeyen, dengeli risk profilindeki müşteriler için hazırladıklarını kaydetti. Uğurlu, “Bu fon ise, değişen piyasa koşullarına göre borsaya kote olan kamu tarafından ihraç edilen gelire endeksli borçlanma senetleri, kamu tarafından ihraç edilecek her türlü varlığa dayalı menkul kıymetler ile katılım bankası hesapları ve İMKB’de işlem gören, seçilmiş kuruluşların hisse senetlerinden oluşan bir portföye sahip” dedi.

Haberin Devamı

Garanti Emeklilik’ten herkese sosyal güvenlik danışmanlığı hizmeti

GARANTİ Emeklilik, başlattığı yeni uygulama ile müşterilerine sosyal güvenlik danışmanlığı hizmeti veriyor. Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı, ‘Sosyal Güvenlik Danışmanı’ hizmeti ile birlikte kişilerin emekliliklerini daha doğru planlama imkanı bulduklarını söyledi. Bugün, pek çok kişinin sosyal güvenlik sisteminden ne zaman emekli olacağı, kaç para alacağı gibi konularda tam bir bilgi sahibi olmadığını belirten Adalı, bu nedenle de kişisel emeklilik planlarını doğru parametrelerle yapamadıklarını bildirdi. Adalı, “Biz istiyoruz ki, müşterimiz kamunun emeklilik sisteminden ne zaman emekli olacağını, ne kadar emekli maaşı alabileceğini bilsin ve tamamlayıcı sistem olan bireysel emeklilikteki birikimini daha doğru yönetsin” dedi.
Cep’ten 24 saat
Adalı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Müşterilerimiz, yenilenen web sitemiz sayesinde emeklilik, sosyal güvenlikle ilgili tüm sorulara yanıt alabiliyorlar ve emeklilik sözleşmeleri ile ilgili kapsamlı bilgilere 7 gün, 24 saat cep telefonlarından da ulaşabiliyorlar. Bugün, 16 milyonu sigortalı, 8,7 milyonu emekli olmak üzere 58 milyon vatandaşımıza hizmet veren sosyal güvenlik sistemi hakkında müşterilerimizin kendileri veya yakınları ile ilgili diledikleri bilgiye ulaşabilmeleri amacıyla internet sitemizde ‘sosyal güvenlik danışmanlığı’ portalı açtık. TC kimlik numaraları veya bireysel emeklilik numaraları ile sosyal güvenlik sistemi ile ilgili tüm sorulara cevap bulabiliyorlar.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!