Ömür KIRBAŞLI
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2006 00:00
Son yıllarda tekstilden ilaca kadar farklı alanlarda faaliyet gösteren bir çok işadamı tarım ve hayvancılığa yatırım yapmak istiyor. Türkiye, deli dana olarak bilinen BSE hastalığı nedeniyle 10 yıldır Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden canlı hayvan ithalatı yapamıyor.
Yatırımcılar bunun için yeterli damızlık hayvan bulamıyor. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, "Eğer yeterli damızlık hayvan bulunamazsa Türkiye, bu yatırım rüzgarı fırsatını kaçırır." dedi. İthalata izin vermeyen mevzuattan yakınan Eker, "BSE hastalığı süt sığırlarının et ve kemik unuyla beslenmesinden oluştu. Bazı ülkelerde bu yemlerin tüketimi yasaklandı. Burada bir takım standartlar getirip güvenlik şartlarını oluşturup vaka görülmeyen bölgelerden ithalatın açılmasını şahsen doğru buluyorum. Bu ulusal menfaatler açısından doğru karar olacaktır." diye konuştu.
URUGUAY’A BİLE GİTTİLER: Saray Halı, TÜSİAD eski Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Muharrem Kayhan gibi bir çok yatırımcı damızlık hayvan bulmak için ülke ülke dolaşıyor. Yatırımcılar son olarak Güney Amerika ülkesi Uruguay’a bile gitti, ancak eli boş döndü. Bazı işadamları da Avustralya ve Yeni Zelanda’dan damızlık hayvan ithal etmek için bakanlığa başvurdu. Bakanlık olumlu cevap verdi, ancak en az yüzde 20’lik maliyet nedeniyle şu ana kadar somut bir adım atılmadı. Avustralya ve Yeni Zelanda’nın güney yarım kürede farklı mevsimde bulunmasından doğacak adaptasyon sorunu, mesafenin uzaklığı nedeniyle yolda oluşulabilecek kayıpların, verimin daha da düşmesine de sebep olacağı belirtildi. Yaşar Holding’in daha önce Avustralya’dan küçük baş hayvan getirdiği fakat başarısız olduğu örnek gösterildi. Bakanlığa bugüne kadar damızlık hayvan ithalatı başvurusu ise 15 bin civarında. Sektör temsilcileri bu rakamın çok daha fazla olduğunu söyleyerek, eğer engeller kaldırılırsa 200 ile 250 civarında firmanın bu alanda yatırım yapacağını kaydetti. İthalatın ise kontrollü yapılması gerektiğini söyleyen SETBİR Başkanı Erdal Bahçıvan, "En az her çiftlik başına 100 hayvan olmalı, mutlaka bir sanayici ile sözleşmesi olduğunu ilan etmeli ve yatırım yapacağı yer sürünün verimli büyümesine hizmet etmeli." diye konuştu. Bahçıvan, yabancı yatırımcıların da ithalata izin verilmesi durumunda kendi hayvanları ile koşarak geleceğini ifade etti. Bu anlamda Almanya, Fransa, Hollanda ve Danimarka gibi ülkelerden talepler var. Bahçıvan, hayvancılıkla ilgili yatırımların sadece büyük firmalarca yapılmadığına söyleyerek, "Eğer ithalat serbest bırakılırsa GAP Bölgesinde çiftlik
KOBİ’leri oluşturulacaktır. Çünkü 100 başlık bir çiftliğin maliyeti 1,5 milyon
dolar" diye konuştu.
Ortak akıl buluşmasıTARIM ve Köyişleri Bakanlığı ve SETBİR tarafından ortaklaşa düzenlenen ’Kamu Özel Sektör İşbirliği ve Güneydoğu’ya Yatırım Fırsatları’ toplantısına 150 işadamı katıldı. Bunların arasında Pınar, Yörsan, Danone, Ülker gibi gıda devlerinin yer aldığı SETBİR üyeleri de bulundu. Toplantının basına kapalı bölümünde tarım ve hayvancılık alanında yatırım fırsatları, yatırımcıların önündeki engeller ve çözüm önerileri ele alındı. Tarım Bakanı Mehdi Eker, bu toplantının kamu ve özel sektörün buluştuğu ortak akıl toplantısı olduğunu kaydetti.