Güncelleme Tarihi:
Gürpınar Belde Belediyesi 2009 yerel seçimler öncesi kapatılarak Beylikdüzü Belediyesi ile birleştirildi. Belde belediyesi fiilen ortadan kalkarken, dönemin yöneticileri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
Yolsuzluklara Karşı Mücadele Derneği yöneticileri, belediyenin bir dizi ihalesinde yolsuzluk yapıldığı iddiası ile Büyükçekmece Savcılığına suç duyurusunda
20 milyon TL kamu zararının oluştuğu iddia edilen ihaleler ve davaya konu usulsüzlükler özetle şöyle:
YAPILMAYAN İŞLERE DE ÖDEME
*Nisan 2007’de bin 162 tezgahlık semt pazarı ihalesi yapıldı. İhaleye beş firma teklif verdi, üçü ihaleden elendi. 11.4 milyon TL’lik ihale, daha önceden planladığı gibi Vizyon Peyzaj Ltd. isimli şirkete verildi. Şirket, taahüt ettiği bazı işleri yapmadı. Buna karşın ödeme yapıldı. Fazladan yapılan ödeme bedeli KDV hariç 2 milyon 763 bin TL olarak hesaplandı.
HAYALİ İŞÇİLER OLMAYAN AĞAÇLARI SULADI!
*Beldesi genelindeki park ve bahçelerin bakım onarım işi, KDV hariç 8.4 milyon TL’ye ihale edildi. Raportörler, ihaleyi alan Oney İnşaat Deri Pazarlama şirketinin verdiği teklif ile olması gereken teklif arasında 5 milyon TL’ye yakın fark buldu. Zira olması gereken yaklaşık maliyet 3.5 milyon TL seviyesindeydi.
Şirketin verdiği hakediş raporlarında gösterdiği işçi sayısının da doğru olmadığı belirlendi. Şirket 442 işçi çalıştırdığını göstererek hakediş aldı. Ancak kayıtlarda bu sayıda işçiye rastlanamadı. Yine, sulandığı ifade edilen alan da verilen ağaç sayısıda afaki bulundu. Bu durum raporda, 'gece gündüz çalışılsa, yemek için mola verilmese, ilçedeki yeşil alanların yanı sıra beton zemin de sulansa maliyet bu seviyede olmaz' değerlendirmesi yapıldı. İhaleyi alan şirkete, KDV hariç 2.2 milyon TL fazladan ödeme yapıldığı rapor edildi.
SAHTE İŞ DENEYİM BELGELERİ
*Belde genelindeki ağaçların sulama ihalesi Mayıs 2005’de yapıldı. Tek katılımcı olan Sinan Ağaç isimli firma ihaleyi 840 bin TL’lik teklifi ile kazandı. Ancak
22 KİŞİ YARGILANACAK |
İlk duruşması kasım ayı sonunda yapılacak davanın sanıkları arasında kapatılan Gürpınar Belde Belediye Başkanı Velittin Küçük’ün yanı sıra, eski encümen Mehmet Nazlı, belediye görevlisi Yaşar Biçer, Büyükçekmece Belediyesi Koordinatörü Reşat Akçay ve Beylikdüzü Belediyesi’nde görevli Ahmet Şahin’in de aralarında bulunduğu 22 sanık bulunuyor. |
FATURALAR İHALEDEN ÖNCE KESİLDİ
*Aralık 2008’de belde genelindeki yolların asfaltlanması için malzeme alım ihalesi yapıldı. İhalenin açık usul mü, pazarlık usulü ile mi yapılacağı konusunda belirsizlik yaratıldı. Yüklenici firma Yol Yap Yol Yapım Haf. ve İnş. şirketi 2 bin 261 kamyon asfalt malzemesi gönderdiğine dair fatura kesti. Ancak 2 bin 261 kamyon maldan sadece 37’si için kantar fişi bulundu. 77 irsaliyenin ihale tarihi olan 16 Aralık 2008 öncesi hazırlandı. Yine bin 761 irsaliye de yer teslimi öncesi hazırlandı.
GÜRPINAR’I ASFALTA BOĞDULAR!
Kesilen irsaliyelerin büyük bir bölümü toplu halde kesildi. Uzmanlar, küçük bir belde için 2 bin 261 kamyonluk asfalt malzemesinin afaki bir rakam olduğuna işaret ediyor. Asflat malzemesi üretimi yapan bir firma yetkilisi “Küçük bir belde belediyesi için 2 bin 261 kamyon asfalt malzemesinin kullanılmış olması imkânsız. Bu miktardaki bir malzeme için İstanbul’un en az beş büyük ilçesinin yolları asfaltlanır. Belli ki bu işte bir sorun var. Rakamların şişirildiği çok açık.” dedi. Dava dosyasında aynı firmaya üç ay sonra yine bir asfalt malzemesi işinin verildiği bilgisi yer alıyor. Ayrıca her iki ihale de, Kamu İhale Kanunu'nun doğal afet şartlarında kullanılan 21f maddesine göre yapıldı.