Güncelleme Tarihi:
Erol Aksoy'un Show TV'sinin Fransa'ya 60 milyon dolarlık hayali program ihracatıyla ilgili soruşturma, yeni soruları gündeme getirdi. Bunlardan en önemlisini, 60 milyon doların kaynağı oluşturuyor. Aksoy'un nereden geldiği belli olmayan bu parayı, diğer kuruluşlarının bilançosunu düzeltmede kullanmış olabileceği belirtiliyor.
Gümrük Müsteşarlığı'nın yaptığı soruşturmayla 60 milyon dolarlık hayali ihracatı ortaya çıkan Show TV ve Cine 5'in sahibi Erol Aksoy'un bu girişimi, yeni soruları gündeme getirdi. Yurt dışına da yayın yapan diğer büyük özel TV kanallarının yetkilileri, ‘‘Hepimiz gibi Aksoy'un Show TV'si de uyduyla yurt dışına yayın yapıyor. 60 milyon dolarlık program ihraç etmesi mümkün değil. Çünkü, böyle bir ihracat yok’’ dediler. Yetkililer, Aksoy'un bu girişiminin 60 milyon doların kaynağıyla ilgili kuşkulara yol açtığını da belirttiler.
Gümrük Müsteşarlığı'nın başlattığı soruşturma çerçevesinde hazırlanan ve Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı'na verilen 32 sayfalık rapor, Erol Aksoy'un Fransa'da sahibi olduğu Show TV SA'ya Türkiye'deki Show TV'de yayınlanan programları satarak 60 milyon dolarlık hayali ihracat gerçekleştirdiğini ortaya çıkarmıştı. Raporla, Aksoy'un hayali 60 milyon dolarlık ihracat karşılığında devletten 7.2 milyon dolar (1 trilyon lira) KDV iadesi almak istediğini saptamıştı.
SORULAR... SORULAR...
Erol Aksoy'un hayali ihracat planıyla devletten sağlamayı planladığı, hatta bir bölümünü sağlamış olabileceği menfaatler ve bunlarla ilgili sorular şöyle sıralanıyor:
Erol Aksoy, büyük özel televizyon kanallarının hepsi gibi yurt dışına yayınını uydu kanalıyla yapıyor. Yani, doğrudan program ihracatı söz konusu değil. Buna rağmen, dışarda kurduğu kendi şirketine program satmış gibi işlem yapıp, 60 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiş gibi görünüyor. Bu hayali ihracat karşılığında da devletten 7.2 milyon dolarlık KDV iadesi istiyor. Gümrük Müsteşarlığı'nın soruşturması olmasa, ihracat yapmadığı halde devletin 7.2 milyon dolarını alıp kasasına atacaktı.
Erol Aksoy aslında ihracat yapmadığına göre, 7.2 milyon dolarlık KDV iadesini alabilmesi için Türkiye'ye 60 milyon dolar getirmesi gerekiyordu. Acaba bu 60 milyon dolar nereden geldi? Bu paranın kaynağı nedir?
İşadamları, kamu kuruluşları yurt dışından libor artı 4-5 puanla kredi kullanmak zorunda kalırken, Erol Aksoy 60 milyon dolarlık hayali ihracat işlemi sayesinde Eximbank'tan uzun vadeli ve ucuz ihracat kredisi kullandı mı? Eğer kullandıysa, yapılmamış ihracata nasıl kredi verildi?
Erol Aksoy, kaynağı belli olmayan 60 milyon doları Türkiye'ye getirip, daha önceden aldığı teşviklerin gerektirdiği taahhütlerini mi kapattı? Ya da sahibi olduğu diğer kuruluşların bilançosunu düzeltmede mi kullandı?
TRT, ihracat şampiyonu olurdu
ÖNDE gelen özel televizyon kanallarının yetkilileri, Erol Aksoy'un hayali ihracat işlemleriyle ilgili şu ilginç yorumu yaptılar: ‘‘TRT başta olmak üzere bütün kanallar yurt dışına yayınlarını uydu kanalıyla yaparlar. Bunları da dışarıya program satmış gibi göstermezler. Gösteremezler de. Kimsenin aklına da böyle birşey gelmez. Eğer uydu kanalıyla dışarıya yapılan TV yayını ihracat sayılsaydı, TRT, INT kanalı sayesinde ihracat şampiyonu olurdu. Bu işi ilk başlatan TRT'dir. Ama böyle bir ihracat olamaz. İşin bir başka boyutu da Aksoy'un ihracatı Fransa'ya yapmış gibi göstermesidir. Türkler'in en yoğun yaşadığı Avrupa ülkesi Almanya'dır. Eğer böyle bir program ihracatı olabilseydi, bu işte başı Almanya'ya yönelik ihracat çekebilirdi.’’