Havayollarında dev zarar

Güncelleme Tarihi:

Havayollarında dev zarar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2009 11:43

Dünya genelinde 230 havayolu şirketini temsil eden Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), bu yıl havayollarının zararının 9 milyar doları bulabileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da IATA'nın yıllık toplantısında konuşan Birliğin Başkanı ve Üst Yöneticisi Giovanni Bisignani, şu anda havayolu sanayinin en kötü koşullarla karşı karşıya bulunduğunu söyledi.

Bisignani, hükümetlere, korumacılık politikalarından uzak durulması ve serbestlik çağrısında bulunarak, “Bu ucuz ve etkili bir teşvik... Bugün bazı anahtar konumdaki yollara serbestlik getirmek 24 milyon iş ve 490 milyar dolarlık ekonomik aktivite yaratacak” dedi.

IATA, sadece 3 ay öncesinde yayımladığı raporda, bu yıl havayollarının 4,7 milyar dolar zarar edeceğini açıklamıştı. Ancak zayıf talep havayolu sanayi için benzeri görülmemiş bir kriz yarattı.

Toplantıda konuşan Air India Başkanı Arvind Jadhav, Boeing'e verdikleri siparişleri ertelemeyi düşündüklerini belirterek, “Yeniden planlama da dahil olmak üzere seçenekleri düşünüyoruz. Nakitimiz yok, ne yapabileceğimi düşünüyorsunuz ki?” dedi.

Haberin Devamı

Air India'nın 27 adeti B 787 Dreamliners olmak üzere Boeing'e 8 milyar dolardan fazla siparişi bulunuyor.

Hong Kong'un en büyük havayolu şirketi Cathay Pacific de ticari faaliyetlerde herhangi bir iyileşme işareti olmadığı için uçak siparişlerini ertelemeyi düşündüklerini belirtmişti.

Ancak iyimser bir haber Katar Havayollarının üst yöneticisinden geldi. Toplam 27 milyar dolarlık siparişi bulunan şirket, siparişleri daha da artırmak istediğini bildirdi.

GELİRLER 80 MİLYAR DOLAR DÜŞECEK

IATA'nın yeni tahminlerine göre, havayollarının gelirleri bu yıl 2008 yılına göre, 80 milyar dolar bir başka ifadeyle yüzde 15 düşerek 448 milyar dolar dolar olacak ve bu tablo 2010'da da devam edecek.

Bu yıl yolcu trafiği geçen yıla göre yüzde 8 düşerek 2,06 milyon kişiye gerileyecek. Kargo talebi ise yüzde 17 azalacak.

Bu yıl havayollarının yakıt faturası ise ortalama petrol fiyatlarının 56 dolar olması durumunda 59 milyar dolar (yüzde 36) gerileyerek 106 milyar dolara düşecek.
Ancak ekonomik krizin hafifleme işaretlerine hemen artışla tepki veren petrol fiyatlarını da göz önünde bulunmak gerekecek, bu durumda yakıt maliyeti artacak.
IATA'ya göre, tüm bölgelerdeki havayolu şirketleri zarar açıklayacak, ancak özellikle Japonya, Çin ve Hindistan pazarlarındaki keskin yavaşlamanın etkisiyle Asya-Pasifik bölgesi en sert şekilde etkilenecek. Sadece bu bölgedeki şirketlerin zararının 3,3 milyar doları bulması bekleniyor.

Haberin Devamı

Bu yıl Kuzey Amerikalı havayolu şirketlerinin 1 milyar dolar, Orta Doğulu şirketlerin ise 1,5 milyar dolar, Avrupalıların 1,8 milyar dolar, Latin Amerikalıların 900 milyon dolar ve Afrikalı havayolu şirketlerinin ise 500 milyon dolar zarar açıklaması öngörülüyor.

Uluslararası organizasyon, geçen yıl 8,5 milyar dolar olarak açıkladığı havayollarının zararını da 10,4 milyar dolar olarak revize etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!