Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE, doğalgaz ile ilk kez 1988’de tanıştı. Ve o günden bugüne kadar Türkiye’nin ısınma ihtiyacının ana kaynağı doğalgaz oldu. Ancak doğalgaz, her ne kadar çevreci bir ısınma kaynağı olarak görülse de tüketicilere ve ülke ekonomilerine mali yükü çok fazla. Özellikle ülkelerin sürdürülebilir enerji kaynaklarına destek vermesi, doğalgaz gibi fosil kaynaklara alternatif olacak seçeneklerin şansını arttırıyor. Son dönemlerde yıldızı parlayan seçeneklerden biri de ısı pompası teknolojisi. Önümüzdeki yıllarda ısıtma ve soğutma sektörüne damga vurması beklenen ısı pompaları nedir ve nasıl çalışıyor?
HEM ISITMA HEM SOĞUTMA
Isı pompaları hava, su ve toprak gibi doğal ortamlardaki ısıyı kullanarak çalışıyor. Örneğin; kış mevsimindesiniz ve bulunduğunuz ortamı ısıtmak istiyorsunuz. Soğuğu emmesi için hava, su veya toprak için geliştirilen bir dış motora ihtiyacınız var. Soğuğu emerek buhara dönüşten ısı pompası, bunu kompresörde sıkıştırıyor. Özel bir gazla sıkıştırılan soğuk buhar, sıcak buhara dönüştürülüyor. Bu sıcak buhar, ısı pompalarındaki su tankını ısıtıyor ve ısıtma tesisatına gönderiliyor. Ayrıca sıcak su olarak da kullanılabiliyor. Hava sıcak olduğunda ise sistem ters çalışarak ortama soğuk havada verebiliyor. Kısacası oldukça basit ve etkili bir çalışma mantığına sahip.
Şu anda iklimlendirme teknolojileri üzerine çalışan birçok yerli ve yabancı şirket, ısı pompası modelini satışa çıkardı. Birçok farklı kapasiteye göre model bulunuyor. Bu modellerin satış fiyatları doğalgaz kombilerinden yüksek olduğu görülüyor. Örneğin; şu anda ortalama bir kapasitedeki ısı pompasının satış fiyatı 15 bin TL civarında. Ancak düşük enerji tüketiminden dolayı uzun vadede kullanıcılara tasarruf ettirecek bir teknoloji olduğunu paylaşalım.
4 KAT DAHA AZ FATURA
ISI pompaları doğadaki enerjiyi çok az enerji harcayarak bina içine ısı olarak taşıyan bir sistem. Bu yüzden şu anda kullanılan doğalgaz ile çalışan kombilere göre 4 kat daha az tüketim yapıyor. Örneğin; kış aylarında 100 TL’lik doğalgaz tüketimi yapılan bir evde, ısı pompalarının elektrik tüketimi 25 TL’ye kadar iniyor. Ancak ısı pompalarının ilk kurulum maliyetinin yüksek olması, kullanıcıların doğalgazla çalışan kombileri tercih etmesini sağlıyor.
ISI POMPASI NASIL SEÇİLMELİ
BU yeni teknoloji, hava, su ve toprak olmak üzere farklı doğal kaynaklardan yararlanarak ısıtma yapabiliyor. Bu yüzden ısı pompasının uygulanacağı mekanda hangi kaynağın daha verimli olarak çalışacağının tespit edilmesi gerekiyor. Isı pompası satın almak isteyenler mutlaka ilgili markanın yetkililerine danışmalı. Örneğin; havadan alınan enerjiyle çalışan ısı pompalarının 9 kW kapasiteli olan seçenekleri 150 metrekareye mekanları ısıtabiliyor.
ISI POMPALARININ FAYDALARI
- Sadece elektrikle çalışıyor.
- Doğalgaz bağlantısına ihtiyaç duymuyor.
- Satış fiyatıları şu anda yüksek olsa da düşük elektrik tüketimi sağlıyor.
- Mekanın yerleşim ve iç dekorasyonuna en uygun olan tavan yada yer tipi ısı pompası cihazı seçilebiliyor.
- Bünyesinde bir yanma olmadığından patlama, yangın ve zehirlenme gibi riskleri yok.
- Her ısı pompası uzaktan kontrol cihazı veya bir termostat ile kontrol edilebiliyor, bina otomasyon sistemine bağlanabiliyor.
- Kokusu dumanı bulunmuyor.
- Gaz hattı, gaz sayacı ve baca sistemi gibi ek donanımlara gerek duymuyor.
- Tercih edilen modele göre tek bir kurulumla hem ısıtma hem de soğutma ihtiyaçları karşılanabiliyor.
- Servis ve bakım maliyetleri düşük.
- Güneş enerjisi panellerinin desteğiyle elektrik tüketimini aşağıya çekebilmek mümkün.
KOMPAKT KURULUM ÖZELLİĞİ
ARÇELİK’in ısı pompası modeli VRS Therma Green. 9 Kw, 12 kW ve 16 kW olmak üzere üç farklı kapasitede sunulan model, havadan aldığı enerjiyle çalışıyor. Hem ısıtma hem de soğutma amaçlı olarak kullanılabilen modelin dikkat çeken özelliklerinin başında kompakt kurulum var. Yeni ve eski her türlü binaya uygulanabilen model, tekli ve ikili uygulama seçenekleriyle hem tek başına ısıtma ve soğutma hem de mevcut sistemlere entegre olarak çalışabiliyor.
INVERTER MOTOR TEKNOLOJİSİ
ARİSTON’un ısı pompası modeli Nimbus. Otomatik fonksiyonu ve “DC Inverter teknolojisi” sayesinde düşük enerji tüketimi sağlayan model, 4 kW ile 15 kW arasındaki farklı kapasite seçeneklerine sahip. Isı enerjisinin yüzde 70’ini havadan almasının yanı sıra kullandığı yüzde 100 hava kaynaklı yenilenebilir enerji sayesinde maksimum enerji tasarrufu sağlıyor. Modelin satış fiyatı 22 bin 500 TL’den başlıyor.
İKİ FARKLI SERİSİ VAR
BOSCH Termoteknik’in çatısı altında yer alan Buderus iki farklı model ile Türkiye’de yer alıyor. Bu modellerden biri ‘Logatherm split WPL S’. Hava kaynaklı olan bu model, 8 kW, 11 kW, 13 kW ve 15 kW olmak üzere 4 farklı kapasite seçeneğine sahip. Model, ısıtma, soğutma ve sıcak su ihtiyacını karşılayabiliyor. Diğer model ise ‘Logatherm Compact WPL AR’.
5 FARKLI KAPASİTE
Isı pompalarının alanıda Therma V adındaki ürünü geliştiren LG, kullanıcılara 5 farklı kapasite seçeneği sunuyor. 7 kW, 9 kw, 12 kW, 14 kW ve 16 kW olmak üzere değişen seçeneklerle kullanıcılar, ihtiyaçlarına göre seçim yapabiliyor. Bu model için yeni nesil bir kumanda da geliştiren LG, bu sayede kullanıcıların, ısı pompalarını daha tasarruflu kullanabilmesini sağlıyor.
AKILLI GÜÇ YÖNETİMİ
ALARKO Carrier’ın pazara sunduğu Toshiba’nın ısı pompa teknolojili ürünlerinin arasında ‘Estia’ yer alıyor. Sıcak su temini de sağlayan modeller iki farklı seçenekle sunuluyor. 4.5 kW’lık kapasiteye sahip olan model 15 bin 120 TL’lik satış fiyatıyla tüketicilere sunulurken, bu rakam 16 kW’lık kapasiteli modelde 29 bin 335 TL’ye çıkıyor.
GÜNEŞE ADAPTE
VAILANT, aroTHERM monoblock adındaki modelle ısı pompaları alanında yer alıyor. 8 kW, 11 kW ve 15 kW’lık üç farklı kapasite ile pazara sunulan model, güneş enerjili sistemlerle adapte edilebilmesiyle dikkat çekiyor. Model, 63 °C’ye kadar sıcak su sağlarken, zorlu dış hava koşullarında bile yüksek performansta çalışabiliyor.