Güncelleme Tarihi:
Üçüncü havalimanının 25 yıllık işletme hakkını kazanan İGA Havalimanı İşletmesi AŞ'nin Unifree DutyFree ile yaptığı anlaşmanın imza töreninde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özdemir, "750 milyon euro köprü kredisi aldık. Mayıs ayında esas büyük anlaşmayı yedi banka ile yapacağız. Rakam 4.5 milyar euro olacak.
1 milyar euro da özsermaye kullanacağız" dedi. Konsorsiyumun aldığı havalimanı ihalesinin KDV dahil 26 milyar euro bedelle Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımı olduğunu belirten Özdemir, 29 Ekim 2017 tarihinde açılması planlanan havalimanının ilk aşamada yılda 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olacağını söyledi. "Kot farkı" tartışmaları ile ilgili soruları da yanıtmayan Nihat Özdemir, "Bu durum zaten ihale öncesindeki maddelerde belirtilmişti. Havalimanının ilk etabı olan 90 milyon yolcu/yıl kapasiteyi bitirmek için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.
Öte yandan Üçüncü Havalimanı işletmesi İGA, gümrüksüz satış mağazaları işletmesi için Alman Heinemann ve Türk ortağı Ünifree şirketi ile anlaşma imzaladı. Henimann ve Ünifree, toplam 25 yıllık iş birliği kapsamında, Üçüncü Havalimanı'na 120 milyon euro yatırım ile dünyanın en büyük duty free kompleksini yapacak. İmza törenine işletmeci İGA şirketinin ortakları Cemal Kalyoncu, Nihat Özdemir, Naci Koloğlu, Mehmet Cengiz ile Heinemann tarafından şirketin sahibi Claus Heinemann, Unifree'nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kerem Üstünkaya, Cüneyt Çilingiroğlu ile Naci Sipahioğlu imzaladı.
İGA Yönetim Kurulu Üyesi ve Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, KDV dahil 26 milyar euroluk yatırımla cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımını hayata geçireceklerini söyleyerek, "İstanbul'a dünyanın en büyük duty free kompleksini kazandırıyoruz. Bölgenin en önemli aktarma merkezi olan İstanbul, büyüklüğün yanı sıra yaratacağı ticari hacimle ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak" dedi. Heinemann CEO'su Claus Heinemann da, 30 yıldır Türkiye'de olduklarına dikkat çekerek, "Bu sürecin son 15 yılı Atatürk Havalimanı'ndaydı. Türkiye'yi, Türkleri çok iyi tanıyoruz. Almanya ve Türkiye arasında ciddi bir ilişki var. Benim için de İstanbul çok önemli bir merkez. Buraya uluslararası tecrübemizi getiriyoruz ve Türkiye'ye güveniyoruz" diye konuştu.
Unifree'nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kerem Üstünkaya da klasikleşmiş mağaza konseptinden uzak olacaklarına dikkat çekerek, "Yolcular özel salonlarda lüks ürünleri deneyebilecek. Oyun merkezlerinde eğlenebilecek. SPA, kuaför gibi hizmetler bu mağazalarda olacak" dedi.
İSTANBUL BOĞAZI'NDAN ESİNLENİLDİ
Toplam 53 bin metrekare alana sahip olacak mağazalar, 400'den fazla markayı çatısı altında barındıracak. Toplam 7 bin kişiye istihdam sağlayacak mağazalarda, üç boyutlu hologram sistemlerinden şarj edilebilen akıllı alışveriş arabalarına kadar bir çok yeni teknolojinin de bir arada sunulması planlanıyor.
Yolcuların rahat alışveriş edebilmeleri için farklı bir mimariye sahip olacak mağaza kompleksinde gidiş katında Türk ürünlerinin de satıldığı 3 bin metre karelik bir mağaza da yer alacak. Toplam 6 bin 500 metre karelik alana kurulacak bir mağazada ise lüks mallar satışa sunulacak. Geliş katında da 12 bin 500 metre karelik mağaza yer alacak. Ara noktalar ve satış merkezleri ile adeta AVM konseptine sahip olacak havalimanında engelli yolcular için özel hizmetler de verilecek.
DÜNYANIN EN BÜYÜK DUTY FREE ŞİRKETİ
Hamburg merkezli, dünyanın en büyük duty free şirketi olan Heinemann, 135 yıllık bir aile şirketi. 30 yıldır Türkiye'de farklı merkezlerde görev yapan şirket, son 15 yıldır Atatürk Havalimanı'nda Unifree ve TAV ortaklığı ile faaliyet gösteriyor. Şirketin portföyünde 3 binden fazla mağaza bulunuyor.