Hasarını alamayan sigortalının imdadına Tahkim Komisyonu yetişti

Güncelleme Tarihi:

Hasarını alamayan sigortalının imdadına Tahkim Komisyonu yetişti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2011 00:00

Sigorta şirketi ile anlaşmazlığa düşen tüketici, mahkeme yerine komisyona müracaat etmeye başladı. Sigorta Tahkim Komisyonu Genel Müdürü Metin Karacan, şikâyetlerin yüzde 80’inin oto sigortalarından kaynaklandığı söyledi.

Haberin Devamı

SİGORTALI ile sigorta şirketi arasındaki uyuşmazlıkları çözmek için kurulan
Sigorta Tahkim Komisyonu’na oto sigortalarından şikayet yağıyor.
Sigorta Tahkim Komisyonu Genel Müdürü Metin Karacan, Komisyona toplam 2 bin 188 şikayet başvurusu yapıldığını belirterek, şikayetlerin yüzde 46’sının trafik sigortası, yüzde 33’ünün de kasko sigortası olmak üzere; başvuruların, yüzde 80’inin oto sigortalarından kaynaklandığını söyledi. Metin Karacan, özellikle son dönemde trafik sigortalarından dolayı gelen şikayetlerde ciddi artış olduğuna dikkat çekerek, geçen yılın temmuz ayında trafik sigortası başvurularının genel içindeki oranı yüzde 38 iken, bu yıl oranın yüzde 46’ya kadar yükseldiğini söyledi.
Karacan, “Sigortalılar çoğunlukla, hasarı eksik aldıkları ya da hiç alamadıkları gerekçesiyle şikayet ediyorlar. Uyuşmazlıklar ise, ağırlıklı olarak hasarların teminat içinde olup, olmadığı veya doğru beyan edilip, edilmediğinden kaynaklanıyor” dedi. Metin Karacan, bugüne kadar gelen şikayetlerden bin 169’unun sigorta hakemleri tarafından sonuçlandırıldığını ifade ederek, 82 şikayette ise sigortalı ile sigorta şirketinin aralarında anlaştığını kaydetti. Uyuşmazlıkların çözümünde 146 sigorta hakeminin dengeli karar verdiğine dikkat çeken Karacan, “Nitekim, Komisyona gelen başvuruların yüzde 27’sinde sigortalılar tamamen haklı bulundu. Yüzde 36’sında sigortalı kısmen haklı bulundu.Tamamen haksız bulunulan başvuruların oranı yüzde 37” dedi. Metin Karacan, Sigorta Tahkim Komisyonu’nun tüketiciler tarafından da tanınmaya başladığına değinerek, “Sigortalıların tahkimi tercih etmesindeki en önemli etken ise; başvuru kolaylığı, düşük başvuru maliyeti ve hakemlerin uyuşmazlık hakkında en fazla 4 ay içinde karar vermek zorunda olmaları. Uyuşmazlıkları bu sayede kısa sürede çözme imkanına sahip olabiliyorlar” şeklinde konuştu. Metin Karacan, “Tahkim Komisyonu’na şikayette bulunan tüketici, sigorta hakemlerinin verdiği karardan memnun kalıyor mu? sorusunu ise, şöyle yanıtladı: “Uyuşmazlıkların doğası gereği hem sigorta şirketi hem de sigortalı kendisinin haklı olduğunu düşünüyor. Dolayısıyla hakem tarafından verilen kararda da haklı çıkmayı bekliyor. Bu nedenle aleyhinde karar verilen tarafın memnun olmadığı durumlar da var. Bu şekilde tarafların temyiz yoluna gittiği bazı dosyalar olduğunu biliyoruz.”

Haberin Devamı

Bireyselde katılımcı sayısı 2.5 milyonu geçti

Haberin Devamı

EMEKLİLİK Gözetim Merkezi (EGM) tarafından açıklanan verilere göre bireysel emeklilik sisteminde katılımcı sayısı 2,5 milyon kişiyi, sözleşme sayısı ise 2,7 milyonu geçti. Katılımcıların toplam fon tutarı 13,5 milyar TL’yi bulurken yatırıma yönlenen tutar ise 10,5 milyar TL oldu. Sistemden emekli olanların sayısı ise, 3 bin 400 kişi geçti. Sözleşmelerin 2,1 milyonu bireysel katılımcılardan, 549,3 bine gruba bağlı bireysel sözleşmelerden ve 102,6 bini de işveren grup emeklilik planlarından oluştu. EGM’nin 15 Temmuz tarihi verilerine göre sisteme girenlerin yüzde 37’sini 25-34 yaş arası katılımcılardan, yüzde 33’ü 35-44 yaş arası katılımcılardan, yüzde 20’ye yakını ise 45-55 yaş arası katılımcılardan oluştu. Sistemdeki 25 yaşında altındaki katılımcıların oranı ise yüzde 6. Bireysel emeklilik sistemine katılmayı tercih edenlerin yüzde 32.7’si İstanbul’da yaşıyor.

Haberin Devamı

Anadolu Sigorta’dan kapsamlı konut poliçesi

ANADOLU Sigorta, konut sigortası ile bir taraftan konutları riske karşı korurken diğer taraftan da asistans hizmetleri sunuyor. Anadolu Sigorta, konut paket poliçesi ile hırsızlık sonucu kapıdaki kilitte meydana gelebilecek hasarlar nedeniyle ortaya çıkan çilingir ve anahtar tamir masrafları teminat kapsamında karşılanıyor. Konutun dış cephesinde bulunan camların hırsızlık veya hırsızlığa teşebbüs sonucu kırılması, zarar görmesi durumunda, daha ileri hasar ve zarara karşı konutu korumak amacıyla, hasar gören camın aynısı takılıp değiştiriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!