Harlem’e ürettiği ayakkabı küçük geldi ‘büyük boy’a yönelip ‘en uzun’a verdi

Güncelleme Tarihi:

Harlem’e ürettiği ayakkabı küçük geldi ‘büyük boy’a yönelip ‘en uzun’a verdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2010 00:00

ABD’nin basketbolu komediyle birleştiren ünlü ekibi Harlem Globetrotters’a ürettiği ayakkabıların küçük gelmesinden sonra uzun insanlar için ayakkabı üretmeye karar veren Georg Wessels, Guinness Rekorlar Kitabı’nın “Dünyanın yaşayan en uzun adamı unvanını” elinde bulunduran Sultan Kösen için tasarladığı 60 numaralı yazlık sandaletleri hediye etti.

ALMANYA’nın Vreden bölgesindeki atölyesinde yalnızca el yapımı büyük boy ayakkabılar üreten Georg Wessels, Guinness Rekorlar kitabının “dünyanın yaşayan en uzun adamı unvanını” elinde bulunduran Sultan Kösen için tasarladığı 60 numaralı yazlık sandaletleri hediye etti. 1745’de Almanya’da kurulan Wessels, kurulduğu günden beri Wessels ailesi fertlerinin yönetimini üstlendiği bir ayakkabı şirketi. Ancak, Georg Wessels şirket yönetimini devraldığında radikal bir karar alarak, yalnızca dev boy (king-size) ayakkabılar üretmeye karar vermiş.

Yalnızca büyük boy

Günümüzde de büyük ayaklar için özel olarak ürettiği ayakkabılarla dikkat çeken ve işinin bir parçası olarak dünyanın en uzun 10 insanına bedava ayakkabılar yapan Georg Wessels, yaklaşık 30 yıl önce yalnızca “dev ayakkabı” üretmeye nasıl karar verdiğini şöyle anlattı: “O dönemde ABD’nin basketbolu komediyle birleştiren ünlü ekibi Harlem Globetrotters’a sponsor olmak istiyordum. Dev adamlar için yaptığım ayakkabıları onlara ulaştırdığımda bir de baktım ki, ayakkabılarım içlerinden yalnızca bazılarına uydu. Diğerlerinin ayakları küçük kaldı! Zaten sponsor olamadım ama o zaman dünyada yalnızca en uzun insanlar için ayakkabı üretme fikrini edindim.”

En uzunlara bedava teslim

Kösen için yaptığı sandaletleri Ankara’ya getiren ve yalnızca dünyadaki en uzun insanlar için yaptığı ayakkabıları kendi elleriyle teslim ettiğini kaydeden Wessels, “Bu kişilerin çoğu seyahat edemiyor. Seyahat etmeyi bırakın, evden dışarı çıkamıyor. Ben aslında bir nevi diplomatım, ülkeden ülkeye gezerek onların hayatlarını kolaylaştırıyorum. Şu ana kadar Çin, Rusya, ABD gibi pek çok ülkeye gittim. Sultan Kösen’le de bir yıl önce tanıştım. İlk tanıştığımızda ayaklarında yaralar vardı. Uygun ayakkabı bulamadıklarından ayaklarında ciddi yaralar oluşuyor. Ancak kendi ayaklarına uygun bir çift ayakkabı hayatlarını değiştirecek nitelikte fayda sağlıyor” diye konuştu.

Normal fiyat 55-200 Euro

Vreden’deki mağazasında fiyatları 55 Euro ile 200 Euro arasında değişen ayakkabıların numaralarının ise erkekler için 47’den 69’a kadar, kadınlar için de 42.5’tan 55’e kadar olduğunu söyleyen Wessels, “Normalde müşterilerimizin mağazamıza gelerek alışveriş yapması gerekiyor. Ben yalnızca dünyanın en uzun insanlarına ayakkabıları ulaştırıyorum” dedi.

Yazlık ayakkabı sürprizi

ANKARA’da evinde sürpriz yapan Georg Wessels’i karşısında gören Sultan Kösen, Alman işadamına, “Sen nereden çıktın?” diye sarıldı. Kösen, “İlk defa senin sayende güzel ayakkabılar giydim” derken, Wessels’in getirdiği sandaletlere de sevindi. “Havalar sıcak. Tek eksiğim yazlık ayakkabılardı” diyen Kösen, “Diğerlerini giydin mi?” diye soran Wessels’a “Valla giymeye kıyamıyorum” yanıtını verdi.

Sultan’a özel 5 yıllık koleksiyon

Topluma uyum sağlama imkânı kısıtlı olan bu kişilere diğer alanlarda da yardım etmeye çalıştığını anlatan Georg Wessels, yapacağı sürpriz öncesi oldukça heyecanlıydı. Wessels, “Bu Türkiye’ye ilk ziyaretim. Sultan’ı Londra’da görmüştüm.Ona altı çift ayakkabı yaptım. Bu ayakkabıların beş yıl yeteceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Abi tasarlıyor kardeş üretiyor

GEORG Wessels, kardeşi Peter ile işleri ortaklaşa yürüttüklerini anlatırken, kendisinin ayakkabıları dizayn ettiğini, kardeşinin ise ayakkabıların üretimini üstlendiğini söyledi. Şu ana kadar yaptığı en büyük ayakkabıların 2005 yılında yaşamını yitiren ABD’li film aktörü Matthew MacGrory için olduğunu söyleyen Wessels, bu ayakkabıların 69 numara olduğunu belirtti. Müşterilerinin kendisi için çok özel bir yere sahip olduğunu bildiren Wessels, “Onların hayatlarına bir parça mutluluk katmak, benim için tarif edilemez” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!