Hariçte İşleme izin belgesinin süresi azami 12 ay

Güncelleme Tarihi:

Hariçte İşleme izin belgesinin süresi azami 12 ay
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2007 11:01

İhraç edilecek malların yurt dışında işlem görmesi esaslarını belirleyen Hariçte İşleme Rejimi Kararı, ihracatçıların talepleri doğrultusunda yeniden düzenlendi.

Haberin Devamı

Dış Ticaret Müsteşarlığının (DTM) bağlı olduğu Devlet Bakanlığı tarafından yürütülecek karar, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Hariçte İşleme Rejimi Kararı, serbest dolaşımdaki eşyanın işlenmek, tamir edilmek veya yenilenmek üzere geçici olarak ihraç edilmesi ve işlem görmüş ürünün tam veya kısmı muafiyetten yararlanarak serbest dolaşıma girmesinin sağlanması ile ithal edilen işlem görmüş ürünlerin aynısını veya benzerini üreten Türkiye'deki üreticilerin temel ekonomik çıkarlarının olumsuz etkilenmemesi kaydıyla ihraç eşyasının satışının teşvikine ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

Karar kapsamında hariçte işleme faaliyetlerinden yararlanmak için, hammadde, yardımcı madde, yarı mamul, mamul ve ambalaj malzemelerinin daha ileri bir düzeyde işlem görmek üzere Türkiye Gümrük Bölgesi dışına veya serbest bölgelere gönderilmek istenmesi halinde, bu karara istinaden yayımlanacak tebliğde belirlenen bilgi ve belgelerle birlikte hariçte izleme izin belgesi almak üzere Dış Ticaret Müsteşarlığına başvurulacak.

Haberin Devamı

Maden cevheri ve konsantrelerinin izabe edilmesi ve işlenmesi ile kıymetli maden ve taşların işlenmesi amacıyla Türkiye Gümrük Bölgesi dışına veya serbest bölgelere gönderilmek istenmesi halinde, bu karara istinaden yayımlanacak tebliğde belirtilen bilgi ve belgelerle birlikte hariçte işleme izni almak üzere maden ihracatçı birliklerinin bağlı olunan ihracatçı birlikleri genel sekreterliğine müracaat edilecek.

Yapılacak değerlendirmelerden sonra verilecek hariçte işleme izin belgesinin süresi azami 12 ay olacak. İlgilinin gerekçeli talebi üzerine bu karara istinaden yayımlanacak tebliğde belirlenen süre kadar da ek süre verilebilecek.
Söz konusu belgeye sahip firmalar belge/izin süresi (ek süreler dahil) sonundan itibaren bir ay içerisinde, belge/izin taahhüdünü kapatmak için başvuruda bulunacak.

VERGİLENDİRME

Geçici olarak ihraç edilen eşya ile işleme faaliyeti sonucunda işlem görmüş ürüne dönüştürülen eşyanın ithalatı sırasında doğan gümrük vergileri 4458 sayılı Gümrük Kanununun ilgili hükümleri uyarınca tahsil edilecek.

Haberin Devamı

Hariçte işleme rejimi kapsamında, izabe suretiyle yabancı maddelerden temizlenmek veya elektrolize edilmek gibi amaçlarla geçici olarak ihraç edilen maden cevherlerinden elde edilen, milletlerarası teamüllere göre mamul sayılmayan ve imalatta ilk madde olarak külçe ve kütük halindeki saf gümüş, kurşun, demiz, bakır gibi maddelerden Sanayi Bakanlığı tarafından bu gibi işlemlerin yurt içinde yapılmasının mümkün olmadığının kabulü kaydıyla, gümrük vergisi uygulanmayacak.

Hariçte işleme tedbirlerini, hariçte işleme rejimi ve hariçte işleme izin belgesinde/hariçte işleme izninde belirtilen esas ve şartlara uygun olarak yerine getirmeyenlerden, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil edilecek. Ayrıca belge sahibi bir yıl süreyle hariçte işleme rejiminden yararlandırılmayacak.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili denetimlere Dış Ticaret Müsteşarlığı yapacak.
Yürürlüğe giren bu karar ile 5 Mayıs 2000 tarihli 2000/674 sayılı kararname yürürlükten kaldırıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!