Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2010 00:00
Her 1000 liralık alışverişte, kredi kartı kullanımının vergi gelirlerine 20 lira katkısı olduğunu ortaya çıkaran araştırmaya göre, geçen yıl istihdama katılan 101 bin kişiden, yaklaşık 8 bin 500 kişisi nakit yerine, kredi kartı kullanımı sayesinde iş buldu.
KARTLI ödeme sistemlerinin ekonomiye olan etkilerini ölçümlemek üzere yapılan araştırmaya göre, 1000 liralık alışverişin, nakit yerine
kredi kartı ile yapılması vergi gelirlerini 20 TL artırıyor. Kredi kartı harcamalarında her 1 liralık artış da Gayri Safi Milli Hasıla’ya (GSMH) 1.42 TL artış olarak yansıyor.
Gazi Üniversitesi İİBF Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Kızılot’un önderliğinde, Prof. Dr. Cem Kılıç ve Doç. Dr. İbrahim Tokatlıoğlu tarafından hazırlanan ve Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından tanıtılan raporun ortaya koyduğu bazı sonuçlar şöyle oldu:
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ve
Merkez Bankası’nın verilerine dayanarak 16 ilde 605 şirket (yüzde 70’i kredi kartı kabul ediyor, yüzde 30’u kabul etmiyor) ile yapılan görüşmelerden ortaya çıkan sonuç, kredi kartı kullanımı kayıtdışının önlenmesine katkı sağlarken, enflasyonun düşmesine ve istihdamın da artmasına olumlu etki ediyor.
Para arzındaki bir artış aynı dönemde enflasyonu 0.17 oranında artırırken, kredi kartı harcamaları aynı dönem enflasyonu 0.017 oranında düşürüyor. Kredi kartı harcamaları, harcamanın yapıldığı ay içerisinde talebi, dolayısıyla üretimi artırırken, harcamanın enflasyonist etkisi 6 ay sonra ortaya çıkıyor. Para arzı artışının etkisi hemen enflasyona yansırken, kredi kartı harcaması artışının enflasyonu artırıcı etkisi yaklaşık 6 ay sonra ortaya çıkıyor.
Kayıtdışı ile mücadele Kredi kartı harcamalarındaki yüzde 1’lik artış vergi gelirlerini yüzde 0.85 artırıyor. Benzer şekilde 1000 TL’lik nakit kullanımı yerine 1000 TL’lik kredi kartı kullanımı vergi gelirlerini 20 TL artırıyor.
2008 yılında kayıtdışı ekonominin yüzde 50 olduğu düşünüldüğünde, kayıtdışı işlemlerin kredi kartı ile yapılmış olması durumunda vergi gelirleri 85 milyar TL artmış olacaktı. Kredi kartı kullanımındaki artış kayıt dışını azaltacak ve böylece vergi gelirlerinde yüzde 33’lük bir artış sağlanmış olacaktı.
Kredi kartı harcamalarındaki her yüzde 1’lik artış, istihdamda ilk yıl 1.800 kişilik, ikinci yılda ise 9.000 kişilik yeni istihdam yaratıyor. 2008-2009 yılları arasında krize rağmen istihdamdaki 101 bin kişilik artışın yaklaşık 8 bin 500 kişilik kısmı nakit yerine kredi kartı kullanımı sonucu oluştu.
Dalgalanmayı önlüyor
Kredi kartı kullanımı ‘otomatik stabilizatör’ görevi görüyor. GSYH’da meydana gelen değişimlerin yaklaşık yüzde 10’u kredi kartı harcamalarından kaynaklanıyor. Kredi kartı harcamaları nominal aylık yüzde 10 arttığında, GSYH da nominal ayda ortalama yüzde 7.12 lik bir artışa neden oluyor. Dolayısıyla kredi kartı harcamaları yüzde 10 arttığında GSYH ortalama 5 milyar 200 milyon TL artıyor.
Kredi kartı ile 9 ayda 1 milyar 518 işlem yaptık BANKALARARASI Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Eylül 2010 itibariyla kredi kartı kullanımına ilişkin veriler şöyle:
Kredi kartı sayısı 46 milyon 221 bin 53 adet, banka kartı sayısı 67 milyon 391 bin 63 adet, otomatik vezne makinesi (ATM) sayısı 26 bin 607 adet, satış noktası terminali (POS) sayısı ise 1 milyon 817 bin 177 adet oldu.
Yerli ve yabancı kredi kartlarıyla yurtiçinde yapılan işlemlerin adeti 1 milyar 518 milyon, toplam kredi kartı işlemleri cirosu ise 173 milyar 676 milyon TL’ye ulaştı. 9 ayda kredi kartları işlem adedi yüzde 11 arttı.
‘Kredi kartı kullanın’ kampanyası başlıyorBKM’nin uzun süredir ‘kart bilinci’ ile ilgili iletişim faaliyetleri gerçekleştirdiğini hatırlatan Genel Müdür Sertaç Özinal, 23 Ekim 2010’da başlayacak etkili bir bilinçlendirme kampanyası ile kamuoyuna kredi kartı kullanımının ekonomiye etkilerini anlatacaklarını açıkladı. Özinal, “Kredi Kartı Bilinçli Kullanıldığında Hayata Değer Katar” sloganıyla başlatılan yeni kampanyada, kartlı ödeme sistemleri ekonomiye katkı sağlıyor, kayıt dışı ekonomi azalıyor, vergi gelirleri artıyor, yeni iş imkanları yaratılıyor, işsizlik azalıyor, nakit arzı azalıyor, enflasyon düşüyor şeklinde 4 ana mesaj kullanacaklarını kaydetti. Kredi kartının bilinçli kullanılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Özinal, “Bu kampanyamızda kredi kartının sektörel büyümedeki, istihdam yaratmadaki ve ekonominin kayıt altına alınmasındaki rolü gibi bilinmeyen özelliklerini kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.