Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2003 01:57
Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, ‘30 milyar almıyoruz’ demek için düzenledikleri toplantıda, ‘‘Bu yayınların sebebi, alınıp ödenmeyen kredilerin ödenmek istenmemesi’’ sözünü yalanladı. Sayın, ‘‘Bana atfen yazılan o sözler doğru değil. O beyanat bana ait değil’’ dedi.
Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, 30 milyar lira maaş alacakları yönündeki haberlerin doğru olmadığını savunarak, ‘‘Benim maaşım 1 milyar 750 milon Ziraat'ten, 1 milyar 750 milyon Halkbank'tan olmak üzere toplam 3.5 milyar liradır. Murahhas azaların maaşı da 7 milyar lira. 27 Mart'taki Genel Kurul'da istiraklerden ayrıca maaş alınmamasını karar altına aldık. Bu ücretler, iki yıl önceki ücretlerin aynı’’ dedi.
Sayın, kendi demeciyle suçladığı, kamu bankalarından
kredi alıp da, geri ödemeyenlerin kimler olduğu ve bu kredinin miktarının ne kadar olduğu yönündeki soruyu yanıtlamaktan kaçındı. Sayın, Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar ve Halk Bankası Genel Müdürü Tevfik Bilgin'le düzenlediği basın toplantısında şu mesajları verdi:
İŞTİRAK ÜCRETLERİ Maaşın genel kurulda belirlenmesinin ne mahsuru var? Şimdi erteleyip 1-2 ay sonra yapsaydık, ‘maaş için genel kurul yapılıyor’ denecekti. Karar organı olan yönetim kurulu üyeleri, önlerine gelecek konulara evet veya hayır diyebilmeliler.
TAVUKLARINA KIŞ DEMEDİK
Bazı gazetelerde bazı hesaplar yapılarak, bizlerin 30 milyar lira alacağımızı yazdılar. Bu tür haberlere çok üzüldük. Çünkü böyle birşey yoktu. Zira, Genel Kurul'da bankaların yönetim kuruluna seçilen kişilerin iştiraklerde de yönetim kurulu vazifesi yapması halinde buradan para almayacaklarına ilişkin madde kabul edildi. Böyle bilindiği halde, bunların yazılması üzerine düşünmek zorunda kaldık. Niye böyle yazıldı? Acaba biz bir şeyler mi yaptık? Bu zamana kadar açıkça söylüyorum kimsenin tavuğuna kış demedik. Hiçbir personeli yerinden oynatmadık. Değiştirmedik. Tayinler yapmadık. Ama niye bunlar yazılıyordu. Araştırdık. Fazla bir şey de bulamadık. Ama bazı düşüncelerimiz de oldu.
NE YAPACAKSINIZ 30 MİLYARI
Bize ‘30 milyarı ne yapacaksınız’ diye telefonlar geldi. Sesini değiştirip ‘bu paradan biraz da bize verin’ diye espri veya ciddi telefonlar aldık. Kendi maaşlarıyla karşılaştırıp içlerinde de olsa bize çok ağır bir şeyler söylediklerini hissettik.
AĞZI OLAN KONUŞUYOR
Açıklamalarımızdan hiç kimse başka başka yorum yapıp menfaatine kullanmasın. Esasen bankaların başında bulunan kişilerin fazla konuşmaması lazım. Biz de pek fazla konuşmayacağız. Ama görüyoruz ki ağzı olan konuşuyor. Biz de konuşuyoruz. Kişilik haklarına riayet edilmesini, kişileri rencide etmeden yazılmasını istiyoruz.
YAZDIĞINIZ DOĞRU MU
(Kredi alıp da ödemeyen medya grubu hangisi sorusu üzerine) Benim açıklamamda böyle birşey yok. Sizin yazdıklarınızın hepsi doğru mu? Sizin yazdığınız 30 milyar maaş doğru mu? Konuşmamda gazete veya medya kelimesi geçmiyor. Sözlerimde medya gruplarının kredi alıp ödememesi gibi bir durum yok. Biz bununla ilgilenmiyoruz. Bizim üzerimizden kimsenin konuşmasını istemiyoruz. Kanun çerçevesinde kredi alan veya ödemeyenleri açıklama yetkisi BDDK'dadır.
Murahhas üyeler 7 milyar alıyorZeki Sayın, kamu bankaları yönetiminde kimlerin ne kadar maaş aldığını şöyle açıkladı: ‘‘Benim maaşım 1 milyar 750 milyon lira Ziraat Bankası'ndan. Ortak yönetim olduğu için Halk Bankası'ndan da 1 milyar 750 milyon lira. Bu genel kurullarda tespit edilen maaştır. Bunun dışına çıkmak veya artırmak bizim elimizde olan bir şey değil. Bu yönde bir çalışma da yapılmıyor.
Her bir bankada 5 olan murahhas üyeleri tek yerden maaş alabiliyorlar. Miktarı 7 milyar lira. Müşterek olan yönetim kurulu üyeleri kamuda çalışmıyorsa 1 milyar 750 milyon lira, kamu görevlisi ise 500 milyon lira alıyor. Ortak Yönetim Kurulu Başkanı olarak ben murahhas üyelerden (Genel Müdürler dahil) az, yani 3.5 milyar lira maaş alıyorum.’’
Çiftçiye de ‘İstanbul Yaklaşımı’ geliyorZiraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, çiftçilere yönelik olarak bugünlerde bir anlamda ‘Tarım Barışı Kanunu’ niteliğinde ve yaklaşık 3 katrilyon liralık borcun yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun tasarısını hazırladıklarını bildirdi. Çağlar, TBMM'ye sevk aşamasına gelen tasarı hakkında şu bilgileri verdi: ‘‘Orada da aynı İstanbul Yaklaşımı'ndaki gibi diğer şirketlerin yapılandırılması gibi çiftçi borçlarının yeniden yapılandırılması uygulaması gündeme gelecek. O borçların da yeniden yapılandırılmasıyla beraber tekrar tarım sektörünün kredilendirme süreci devam edecek.’’
Bilgin'in banka müdürü tutuklandıDinç Bilgin ve arkadaşlarının, teşekkül oluşturarak Etibank'ın içini boşaltmak, nitelikli dolandırıcılık, zimmet ve Bankacılık Yasası’na muhalefetten yargılandıkları davanın gıyabi tutuklu sanığı cezaevine gönderildi. Eski Genel Müdür Zeki Ünal ilk sorgusunda yönetim kurulunu suçlayarak, ‘‘Sabah Gazetesi'nin Samandıra'daki tesislerinin ipotek ettirilmesi benim çabamla oldu. Bu da yönetimin hoşuna gitmedi’’ dedi.
İstanbul 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın dünkü duruşmasına gıyabi tutuklu sanık, bankanın eski Genel Müdürü Zeki Ünal jandarma nezaretinde geldi. Ünal ifadesinde, 1998 mart ayında Etibank'ta Genel Müdür Yardımcısı olarak başladığı görevini 1999 mart ayından 2000 yılının ağustos ayına kadar Genel Müdür olarak sürdürdüğünü, bankada kredi tahsis komisyonu oluşturulduğunu, kredilerden sorumlu murahhas üye olarak da İsmail Hakkı Karakaya'nın işleri yürüttüğünü anlattı. Ünal, ‘‘Kredi taleplerini kendi görüşümle birlikte kredi tahsis komisyonuna gönderiyordum. Komisyon da talepleri uygun bulursa Yönetim Kurulu'na iletiyordu. Bu çalışmalarda hukuki bir sorumluluğum yoktur’’ dedi. Genel Müdürlük görevinden çekilmek zorunda bırakıldığını öne süren Ünal şunları söyledi: ‘‘Görevimden çekilmek zorunda bırakılmamın sebeplerinin başında bankanın sermaye artırımı taahhütlerine uyması konusunda ısrarcı davranmamdır. Ayrıca benim bazı kredilerin daha iyi teminatlara bağlanması konusunda isteklerim vardı.’’
Sabah'ın bir yalanı daha ortaya çıktıKamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, ‘Borçları var, onun için saldırıyorlar’ sözünü yalanlayınca, Sabah Gazetesi'nin yalan haberciliği bir kez daha gözler önüne serildi. Doğun Grubu'na saldırmak için Yeni Şafak Gazetesi'nde Zeki Sayın'a atfen yayınlanan bir haberi ‘‘Suistimal kokusu onları boğacak’’ başlığıyla kullanan Sabah Gazetesi'nin bu karalama oyunu da bozuldu. Hürriyet Gazetesi, geçen hafta kamu bankalarının iştiraklerine girecek olan yönetim kurulu üyelerinin maaşlarının 30 milyar liraya dayanacağına yönelik bir
haber yapmıştı. Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın bu haberden sonra Albayraklar'a ait Yeni Şafak gazetesine demeç vermişti. Sayın, demecinde, ‘‘Bu yayınların sebebi, alınıp ödenmeyen kredilerin ödenmek istenmemesi, zorla bir şeylerin kamu sermayeli bankalara veya iştiraklerine satış yapılmasının istenmesi ve bunlara ‘Hayır' denmesinin sonucudur. Bazı basın yayın organları, patronlarının durumunu böyle korumak ve kollamak istiyorlarsa, bu hiç de düşündükleri gibi olmayacaktır. Zira bizler burada onların yayın ve istekleri ile getirilmedik’’ demişti.
Geçen pazartesi günü ise Sabah Gazetesi, Yeni Şafak Gazetesi'ndeki haberi alıp aynen kullanarak, Doğan Grubu'un ‘aldığı kredileri ödememek üzere şantaj’ yaptığı çamurunu attı.
Doğan Şirketler Grubu Genel Koordinatörü Tufan Darbaz imzasıyla yapılan ve Hürriyet'te yer alan ‘Kredi borcumuz varsa açıklayın Zeki Bey’ haberinin ardından, dünkü basın toplantısında Zeki Sayın, Doğan Grubu'nun kredilerine yönelik bir tek kelime bile edemedi. Sayın, sadece ‘Yeni Şafak’ta ve Sabah'ta yer alan haberlerin doğru olmadığını' söylemekle yetindi.
Hükümetin fon bankaları korkusuAKP, kendi milletvekillerince verilen, fon bankalarıyla ilgili araştırma komisyonu kurulmasını içeren önergenin, Genel Kurul'da ele alınmasını önledi. AKP Tokat Milletvekili Ergun Dağcıoğlu ve 22 arkadaşı, fon bankaları ve BDDK faaliyetlerinin araştırılıp, tedbirlerin belirlenmesi için komisyon önergesi verdi. Önergeye sıra geldiğinde hükümet adına hiçkimse sırasına oturmadı. Önergenin görüşülmesi ertelendi ve Meclis 45 dakika erken kapandı.