"Hangi sistemde daha çok baraj yapılır"ın yanıtını verdi

Güncelleme Tarihi:

Hangi sistemde daha çok baraj yapılırın yanıtını verdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2012 14:15

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, başkanlık sisteminde daha fazla barajın yapılacağını söyledi.

Haberin Devamı

Eroğlu, AA Editör Masası'nda, AA'nın yurt dışı temsilcileri, bölge  müdürleriyle Ankara'da görev yapan birim editörlerinin gündeme ilişkin sorularını  yanıtladı.

Eroğlu, toplantı sırasında gazetecilerden birinin “Başkanlık sisteminde mi yoksa  mevcut sistemde mi daha fazla baraj yapılır?” sorusuna “Başkanlık sisteminde  daha fazla barajın yapılacağı” yanıtını verdi.     

Orman Bakanı toplantı sırasında, 2B arazilerine ilişkin kanunun nasıl çıktığının, aşamalarının ne  olacağının sorulması üzerine, Eroğlu, kanunun nasıl çıktığını çok kimsenin  bilmediğini, bunun bir arka planı olduğunu ve bunu anlatmak gerektiğini söyledi.        

 Anayasa'nın 169. ve 170'inci maddelerinde 31 Aralık 1981 tarihinden önce  orman vasfını kaybetmiş alanların değerlendirilmesi, konusunda emredici hüküm  bulunduğunu belirten Eroğlu, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Fakat tabiki bu 2B alanlarının orman kadastrosu yapılmamış, bunlarda kimler hak sahibi, ne kadarı işgal olmuş bunlarla tapu tescil işlemleri,  hatta Milli Emlak'ın satabilmesi için gerekli işlemlerin hiçbirisi yapılamamış. O zaman  herhalde siyasetçiler geçmiş dönemde de satmak istemişler. Hadi satalım deyince  de satılamamış, çünkü altta bir hazırlık yapılmamıştı. Ben konuyu bildiğim için  eski DSİ Genel Müdürlüğü yaptım, gelir gelmez dedim ki (bakın siz yanlış  yapıyorsunuz, önce bunun sadece bizim Bakanlıkla ilgili değil, tapu ve kadastro  işlemleri, tescil işlemlerinin tamamlanması için Tapu Kadastro ile çalışmamız  lazım ayrıca bunu satacak olan biz değiliz, bu zaten orman vasfını kaybettiği  için Milli Emlak'a devredilecek onlara teslim etmemiz lazım.)

Bunun üzerine hatta sayın Unakıtan 'ver biz bunu satarız babalar gibi'  demişti. Dedim 'Kemal abi satamazsın, çünkü nereyi satacağın belli değil ki. Bir  alan var 2B alanı var, onun içinde kim ne kadar alan kullanıyor, bunun tapusu  nedir, Milli Emlak tarafından tescil edilmesi lazım'. Bunlar yoktu.”

Bu konuda kendisinin ciddi bir çalışma yaptığını, Maliye Bakanlığı, Tapu  Kadastro, Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü'nün birlikte  koordineli hareket ederek, gerekenleri hazırladıklarını anlatan Eroğlu, bu  kapsamda 410 bin hektarlık bir alan olduğunu gördüklerini ancak dereler, kamuya  ait binalar, bazı yollar gibi satılamayacak alanlar çıkarıldığında yaklaşık 310  bin hektarlık alanın satılabileceğinin anlaşıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Bu şekilde birlikte çalışma yaparak bu alanları belirlediklerini ifade  eden Eroğlu, alanları belirledikten sonra da kanun teklifi için hazırlık  yaptıklarını ve tüm partilerin görüşleri alarak, mutabakatla bu kanunu  hazırladıklarını kaydetti.
       
3 çeşit ödeme şekli
       
2B müracaatlarının başladığını hatırlatan Eroğlu, hak sahiplerinin belli  olduğunu, Maliye Bakanlığınca da rayiç bedellerin de tespit edildiğini söyledi.

Rayiç bedel ile satış bedelinin birbirinden farklı olduğuna işaret eden  Eroğlu, şöyle devam etti:

“Burada tabiki devletin de kusuru olmuş, biz Allah'a şükür hiçbir karış  toprağı işgal ettirmedik. Ama bu eskiden olmuş, çok eskiden ta 1955,1960, 1965,  1980'e kadar olan. Tarih de belli 31 Aralık 1981 tarihine kadar orman vasfını  kaybetmiş.. Bu alanlarda şehirler, kasabalar, köyler, OSB'ler kurulmuş. Bunlar  tamamen ormanlık alanda kurulmuş dolayısıyla devletin de burada kusuru var.  Dolayısıyla denildi ki satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 70'i olsun. Yüzde 30  devlet kusurlu.. Bir de peşin ödenmesini teşvik maksadıyla tamamını peşin öderse  yüzde 20 iskonto yapılacak. Dolayısıyla yüzde 56'sını ödeyen mülke sahip  olacak”

Haberin Devamı

2B kapsamında arazisi olan bir vatandaşın hangi adımları takip edeceğinin sorulması üzerine Bakan Eroğlu, hak sahibinin  öncelikle defterdarlıklara, Maliye Bakanlığının ilgili birimlerine müracaat etmesi gerektiğini, müracaat için de bir  süre bulunduğunu söyledi.

Müracaat için belli bir miktar para yatırıldığını anlatan Eroğlu, daha  sonra da hak sahibinin ödeme konusunda bir tercih yapması gerektiğini belirtti.

Hak sahibinin peşin ödemeyi kabul edebileceği gibi, yarısını peşin ödeyip  yarısını taksitle ödemeyi ya da yüzde 10'unu peşin ödeyip kalanını taksitle  ödemeyi tercih edebileceğini bildiren Eroğlu, “peşin ödeyecekseniz 100 lira ise  rayiç bedel, 56 lira verip tapusunu alıyorsunuz. İkinci seçenek olarak ilk  yarısını ödeyerek kalanını taksitle ödeyeceğim diyebilirsiniz. O zaman 100 lirada  yüzde 10 ilave tenzilat yapıyoruz, kalanını eşit taksitlerde belediye mücavir  alanlarında, 3 yılda 6 ayda bir eşit olmak üzere diğer kırsal alanda 4 yılda 6 ay  eşit olmak üzere olmak üzere faizsiz şekilde ödüyorsunuz. Üçüncüsü de ben  taksitle alacağım diyebilirsiniz. Yüzde 10'unu yatırıyorsunuz, tabi yine yüzde 70  rayiç bedeli kalanını üç yıl süreyle 6 ayda bir eşit taksitlerle gecikme cezası  alınmadan ödüyorsunuz.”

Haberin Devamı

Kendilerinin sadece arazinin satışını yaptıklarını,  arazinin üstündeki  yapılara dokunmadıklarını belirten Eroğlu, orada İmar Kanunu'nun devreye  girdiğini söyledi.
       
2B arazilerinden beklenen gelir
       
2B  arazilerinden  ne kadar gelir beklendiğinin sorulması üzerine Eroğlu,   şu anda geliri tam hesap etmenin mümkün olmadığını, tam envanterin çıkmadığını  söyledi.

Bakan Eroğlu, “Dün toplantıdaydım, arkadaşlar çok ısrar etti dedim bu şu anda belli değil ama  15-20 milyar tahmin ediyorum dedim. Bu bir tahmindir 25 milyar da olur 15 milyar da olur onu bilemem ama bu mertebede olduğunu tahmin  ediyorum”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!