Hangi harcamalar vergi iadesine girer?

Güncelleme Tarihi:

Hangi harcamalar vergi iadesine girer
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2002 12:07

Ücretlinin kendisi, eşi ve çocuğu tarafından yapılan özel gider indirimine konu olan harcamalar aşağıda belirtilmiştir.

Haberin Devamı

a) EÄŸitim Giderleri:
Eğitim ve öğretim kurumları ile anaokulu, kreş ve dershanelere eğitim amacıyla yapılan ödemeler ile  sürücü kursu ücretleri, okul servis ücretleri,  kitap ve kırtasiye alımları için yapılan harcamalar, özel gider indirimi kapsamındadır.
• Üniversiteye hazırlık dershanelerinden alınan faturalar  vergi iadesinde kullanılır.
• Kurumlar vergisinden muaf vakıf okullarına yapılan eğitim ödemeleri vergi iadesinde kullanılamaz.
• Devlet üniversitelerine ödenen kayıt harcı  ve kitap bedelleri  vergi iadesinde kullanılamaz.
• Devlet okullarına yapılan bağışlar da bu okulların Gelir veya Kurumlar Vergisi mükellefi olmaması ve geçerli belge verememelerinden dolayı vergi iadesinde kullanılamaz.

b) Sağlık Giderleri:
Ücretlilerin yaptığı ilaç masrafı, sağlık malzemesi ve hastane giderleri ile muayene, tahlil, ameliyat, fizik tedavi ve diş protez ücretleri, gözlük ve lens alımları gibi sağlık harcamaları özel gider indirimine konu teşkil edecektir.
Ücretlinin yaptığı bu harcamaların bir kısmının işverenlerce karşılanması halinde, ücretlinin kendisinin karşıladığı harcama tutarı özel gider indirimine konu olacaktır.
• Kamuya ait hastane ve saÄŸlık kuruluÅŸlarının Gelir ve Kurumlar vergisinden muaf olmaları nedeniyle, bu kuruluÅŸlara yapılan saÄŸlık  harcamaları vergi iadesinde kullanılamaz.. Â

Haberin Devamı

c) Gıda Giderleri:
Gıda giderlerinden, her türlü yiyecek ve içecek için yapılan harcamaların anlaşılması gerekir.  İçecek giderlerinden sigara, alkollü içkiler ve bira bu kapsamda değerlendirilmeyecektir.

Ancak, evlerde beslenen kuş, kedi, köpek gibi hayvanlar ile diğer hayvanların tüketimi için alınan yem, mama ve sair gıda maddelerine dair harcamalar gıda giderleri kapsamına girmeyecek ve özel gider indirimine konu teşkil etmeyecektir.
• Otellerde konaklama giderleriyle birlikte yiyecek ve içecek giderlerinin de bulunması halinde, özel gider indiriminden yararlanabilmek için, yiyecek ve içecek giderlerinin faturada ayrıca gösterilmesi gerekir. Hatta alkollü içkilerin de içeceklerden ayrılması gerekir. Â

Haberin Devamı

d) Giyim Giderleri:
Giyim giderlerinden kumaş, hazır elbise, ayakkabı, şapka, iç çamaşırı, çorap, kemer gibi giyime müteallik her türlü malların satın alınması için yapılan harcamalar ile bunlara ilişkin dikim, tamir, onarım gibi harcamaların anlaşılması gerekmektedir.
• Temizlik malzemeleri alımı ve kuru temizleme harcamaları özel gider indirimi kapsamına girmez.

e) Kira Giderleri:
İkamet edilen konut için yapılan kira ödemesinin tamamının anlaşılması gerekir.
Bu uygulamada, kiranın defaten veya birkaç aylık veya aylık dönemler itibariyle ödenmesinin önemi bulunmamaktadır. Ancak, kira ödemesinin kapsadığı dönem belgede belirtilecektir.

Kira ödemelerinin  nasıl belgelendirileceği sorusu akla gelebilir. Kira ödemelerinin belgelendirilmesi,   banka dekontlarının ibrazı, bankamatik makbuzlarının ibrazı veya evsahibinin kirayı tahsil ettiğine dair imzalı  bir yazının ibrazı yoluyla da olabilir.
• Devlete ait lojmanlarda oturanların  kira ödemeleri özel gider indiriminde kullanılamaz. Eğer, lojmanın mülkiyeti kurumlar vergisi mükellefi bir kamu kuruluşu ise, bu kuruluşlardan kira karşılığı alınacak faturalar özel gider indiriminde kullanılabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!