Güncelleme Tarihi:
Hamzaçebi, 6. Türkiye Vergi Kongresi'nde yaptığı konuşmada, özel tüketim vergisi ile amaçlananın AB'ye vergi hukuku açısından uyum sağlamak olduğunu ifade ederek, bu uyum kapsamında halen yürürlükte olan 16 adet vergi, harç ve fonun yürürlükten kalkacağını bildirdi.
Akif Hamzaçebi, ÖTV ile ilgili yasanın çıkmasının başlı başına yeterli olmadığını, yapısının ve oranlarının da uyumlaştırılması gerektiğini vurguladı.
ÖTV'nin yüzde 26 ve 40 oranlarında KDV uygulanan akaryakıt ürünleri, motorlu taşıtlar, işlenmiş tütün ürünleri ve alkollü içecekleri kapsadığını belirten Hamzaçebi, şunları söyledi:
''Toplamda yeni bir yük yok. ÖTV'den öngörülen toplam hasılat ile toplam yük açısından topluma yeni bir yük getirilmemesine özen gösterildi. Kesinlikle oransal bir artış yok. Oransal düzenlemelerde özellikle KDV'den aktarılan yüzde 26 ve 40'lık oranlar nedeniyle kesinlikle ilave bir oran artışı, bindelerle ifade edilebilecek bir oran artışı söz konusu değil. ÖTV'nin 1,500 civarında mükellefi olacak. Yönetim, uyum problemi yok.''
VERGİ REKABETİ
Hamzaçebi, küreselleşmenin bütün ekonomileri etkilediğine dikkat çekerek, ''Uluslararası ekonomik entegrasyon, vergi rekabeti ve teknolojik gelişme, vergi sistemi dizaynını ulusal boyuttan çıkararak uluslararası işbirliği gerektiren bir olgu haline getirmiştir'' dedi.
Vergi yükünün OECD ülkelerinde yüzde 27.7, Türkiye'de ise yüzde 26.2 olduğunu belirten Hamzaçebi, Türkiye'de vergilerin çok dar tabandan alınması nedeniyle efektif yüklerle birlikte bu oranın yüzde 32'lere kadar çıkabildiğini anlattı.
Hamzaçebi, OECD ve Avrupa ülkelerinde vergi gelirlerini, sosyal güvenlik birimleri, tüketim vergileri ve gelir vergisinin oluşturduğunu, sermaye gelirleri ve kurum kazançları üzerinden vergilendirmenin öneminin azaldığını söyledi.
Türkiye'de kar dağıtılmadığı sürece yüzde 30 seviyesinde bulunan Kurumlar Vergisi oranının dünyadaki en düşük oranlardan birisi olduğunu hatırlatan Hamzaçebi, gelir vergisi tarifesinin de tek başına ağır bir yük oluşturmadığını, rekabet ettiğimiz ülkelerde daha yüksek olduğunu söyledi.
Hamzaçebi, vergi yükü ile oranları arasında yakın bir ilişki bulunduğuna dikkat çekerek, ''Vergi oranları artışı vergi gelirlerindeki artışa ne kadar yansır tartışmaları var. Genelde vergi oranlarındaki artış ile vergi gelirlerindeki artış paralel gidiyor.'' dedi.