Hamsinin yerini istavrit ve mezgit aldı

Güncelleme Tarihi:

Hamsinin yerini istavrit ve mezgit aldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2014 01:06

Denizlerde av yasağının sona ermesinin ardından bol miktarda avlanan ve aralık sonu itibarıyla göç eden hamsinin yerini istavrit ve mezgit aldı.

Haberin Devamı

Her kesimden vatandaşın bol miktarda tükettiği Karadeniz'in incisi hamsi artık göç nedeniyle avlanamıyor. Balıkçılar ise hamsi yerine gece gündüz avlanabilen istavrit ile mezgite yöneldi.

Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, hamsi sezonunun bittiğini söyledi.

Tezgahlarda satışa sunulan hamsinin büyük kısmının buzhane ya da diğer ülkelerin karasularında avlanan hamsi olduğuna dikkati çeken Arslan, "Hamsi kıyılarımızdan göç etti ve avcılık bitti, şubat ayına kadar sofraları istavrit ve mezgit şenlendirecek. Hamsi Abhazya ve Gürcistan karasularına geçti. Artık balıkçı tekneleri bir şekilde oralara gidip avlanacak. Bu da fiyatları olumsuz yönde etkileyecek" dedi.

"24 saat istavrit avı"

Arslan, teknelerin neredeyse 24 saat istavrit avladıklarını belirtti.

İstavritin bol miktarda avlandığını anlatan Arslan, "İstavritte avcılık iyi ancak boy olarak istenilen seviyede değil. Fiyatlar uygun, kilogramı 5 lira civarında satılıyor. Herkes istavriti alıp afiyetle yiyebilir. Hamsi kadar istavritin de sofraları şenlendireceğine inanıyorum. Hava şartları da bu şekilde devam ederse fiyatlar uzun süre bu şekilde devam edebilir. İstavrit avcılığı şubat ayına kadar davam edecektir ancak gırgır tekneleri aşırı avlanırsa bu tür de azalabilir. Neredeyse tekneler 24 saat istavrit avlıyor" diye konuştu.

"Mezgit geçen yıla oranla bol"

Haberin Devamı

Hava şartlarının da etkisiyle mezgitin geçen yıla oranla bol miktarda avlandığını ifade eden Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mezgit balığını özellikle küçük balıkçılar dip ağıyla avlıyor. Teknelerden günlük ortalama 40-50 kilogram mezgit çıkıyor. Hava şartları uygun gittiği sürece mezgit balığını böyle yiyeceğiz. Şubat ayından sonra artık onu da yaz dönemine kadar göremeyebiliriz."

Arslan, hamsi, istavrit ve mezgit türlerinin koruma altına alınması ve stoklarının çoğaltılması yönünde çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.

Lüfer için çeşitli projeler yapıldığını hatırlatan Arslan, şunları kaydetti:

"Lüfer için projeler yapılmıştı. Lüfer mevsimsel bir balık. Bizim asıl öncelikli tür hamsi olmalıdır. Hamsi bizim için çok önemli bir konu. İnsanlar için olduğu kadar denizdeki birçok türün de besin kaynağı. Hamsiyi nasıl kurtarırız, nasıl denizde daha fazla üretmeye çalışırız, ne gibi projeler üretilebilir, bunlar araştırılmalı. İstavrit ve mezgit balığı da nasıl çoğaltılır, araştırılmalı. Lüfer balığını bu ülkede yiyemeyen milyonlarca vatandaş var ancak hamsiyi her kesimden vatandaş tüketebiliyor. Onun için öncelikle yerli balıklara karşı projeler geliştirilmeli."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!