Hamidiye ortada kaldı

Güncelleme Tarihi:

Hamidiye ortada kaldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü geçtiğimiz hafta 8 su firmasının suyunun kirli olduğunu açıklamıştı. Önceki gün bir açıklama daha yapan kurum sağlığa zararlı su satanların listesine 16 firmayı daha ekledi. Yeni listede Büyükşehir Belediyesi'nin bir kuruluşu olan Hamidiye A.Ş'nin de adı vardı.

Bu gelişme üzerine Büyükşehir Belediyesi bir açıklama yaptı. Bu açıklamada ‘‘Üretimi durdurulan firmalar arasında adı geçen Hamidiye ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hamidiye kaynak suyunun hiçbir bağlantısı yoktur’’ deniliyordu.

Hamidiye Kaynak Suları A.Ş'nin Genel Müdürü Arif Dağlar ise tahlil edilen suyun kendilerine ait olduğunu kabul etti. Dağlar şöyle diyor: ‘‘Bize herhangi bir bilgi gelmedi. İl Sağlık Müdürü ile görüştük. Yapılan tahlilin raporunu gördük. Hamidiye'de 0.1 oranında aktif klor bulunmuş bizim suyumuzda ne kimyasal ne de bakteriyolojik bir kirlilik söz konusu değil. Numunede çıkan aktif klorun nedeni; biz suyu dezenfekte ederken yönetmeliklere uygun olarak ozon kullanıyoruz. Suda bulunan klor, bu ozon. Tahlili suda kalan ozon uçmadan yapılmış, yanlış okumuşlar. Biz kamu kurumuyuz kar gütmüyoruz. Bu konu ile ilgili olarak İstanbul Valiliği'ne başvurduk. Bugün İl sağlık Müdürlüğü'nün bir açıklama yapmasını bekliyoruz’’dedi.

Bir önceki gün tahlil edilen suyun kendi suları olmadığını başka bir şirkete ait olduğunu iddia eden Hamidiye A.Ş'nin Genel Müdürü Arif Dağlar sözlerine şöyle devam etti. ‘‘Tahlili edilen suda bakteriyolojik olarak bir sorun yok. Rapordaki bilgileri bilmiyorduk. Piyasada bizim şişelerimizi kullanan çok sayıda korsan firma var. Böyle bir yanlışlık yapıldığını düşündük. Aynı zamanda Hamidiye'nin su kaynağının günlük kapasitesi 1200 metreküp biz bunun 650 metreküpünü kullanıyoruz. Diğer firmalar da Hamidiye adını kullanabilir. Bu yüzden öyle bir açıklama yaptık.’’

Geri Dönüşüm Ambalajlı Kaynak Suyu Üreticileri Derneği (GEDSUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kardeş, kaçak ve korsan dolumların yaygın olduğu bir ortamda, ruhsatlı ve milyonlarca dolar yatırım yapmış firmaların afişe edilmesinin yanlış olduğunu ifade etti.

Yaşanan bu gelişmelerin ardından, su üreticileri İl Sağlık Müdürlüğü’nde biraraya gelerek toplantı yaptı.

Şirket künyesi

Su sektöründe faaliyet gösteren şirket 1979 tarihinde kuruludu. İstanbul merkezli olan Hamidiye A.Ş yılda 200 bin ton üretim kapasitesine sahip. Günlük olarak 25 bin standart şişe, 7 bin 200 adet bardak su, 2 bin 400 adet polikarbon ambalajlı su üretiliyor. Su pazarının yüzde 12'sini şirket elinde tutuyor. Hamidiye A.Ş'de toplam 378 kişi çalışıyor.

İl Sağlık Müdürlüğü'nün açıkladığı sağlığa zararlı su satan firmalar arasında Büyükşehir Belediyesi kuruluşu Hamidiye A.Ş'nin de adı var. Belediye önce Hamidiye A.Ş. ile alakası olmadığını açıkladı, Sağlık Müdürlüğü açıklamasında ısrar etti. Önce su numunesinin kendilerine ait olmadığını belirten Hamidiye A.Ş. yetkilileri ise şimdi numuneyi kabul ediyor ancak sularının temiz olduğunu söylüyor.

II. Abdülhamit kurdu

1902'de II. Abdülhamit tarafından kurulan Hamidiye Kaynak Suyu Tesisleri o günden beri İstanbul'a su veriyor. En son Hamidiye Kaynak suları üye sayısı 1200 olan ABD merkezli uluslararası su şişeleyiciler, dağıtıcılar ve üreticileri ihtiva eden IBWA'ya ( Uluslararası Su Birliği) kabul edildi. Alman ve Amerika'dan getirilen teknolojileri kullanan Hamidiye A.Ş sularını el değmeden üretiyor ve 80 bayisi bulunuyor.

Kirli sular

Sırma Kaynak, Akasya, Karakulak, Aqua, Başpınar, Hamidiye, Ersu, Kum Su, Kuzey Kaynak, Çoban Pınar, Kemer Su, Öz Gümüş Pınar, Dumlupınar, Mercan Kaynak, Yalı Su, Mispak, Hünkar, Koru Su, Özlem Pınar, Sırmakeş, Can Pınar, Yuvacık, Şadırvan, Kırkpınar.

Temiz cıkanlar

Erikli, Elmas Su, Hazer Balaban, Sansu, Saray Kaynak, İpek, Akpınar, Haznedar, Kardelen, Altınçam, Kristal Kaynak, Buzdağı, Kovanpınar, Hisar, Hamidiye Burgaz, Altın Pınar, Aksa Pınar, Güzel Pınar, Güven Pınar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!