Hamalın çocukları 64 milyon dolarlık çelik devi yarattı

Güncelleme Tarihi:

Hamalın çocukları 64 milyon dolarlık çelik devi yarattı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2004 01:57

Sivaslı Hüseyin Sarıtaş'ın Karaköy Perşembe Pazarı'nda hamallıkla başlayan ticaret serüveni, ikinci kuşakta 64 milyon dolar cirolu bir işletmeye dönüştü. Sarıtaş Çelik Sanayii, Dudullu'daki tesisleri Ortadoğu ve Balkanlar’ın önde gelen ‘paslanmaz çelik servis merkezi’ unvanını taşıyor.

SULTANHAMAM'ın tekstil sektöründe kazandığı ‘üniversite’ unvanı, demir çelik ürünleri ticaretinde de Karaköy-Perşembe Pazarı'na aittir. Sarıtaş Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin hikayesi bu ‘‘üniversite’’nin yetiştirdiği Hüseyin Sarıtaş ile başlamış. Hüseyin Sarıtaş, Sivas'tan İstanbul'a gelip Perşembe Pazarı'nda hamallık yapmaya başlar ve bir süre sonra da buradaki ticareti öğrenerek 1957'de demir-çelik ticaretine girer. Ticaretten elde ettiği sermayeyi de biriktirir. Oğulları Ercüment ve Selçuk'u yurt dışında okutur. Ercüment, Almanya'da İşletme, Selçuk ise ABD'de işletme ve maliye eğitimi alır.

HURDAYLA BAŞLADI

İki kardeşin uluslararası eğitim ve görgüleri Hüseyin Sarıtaş'ın Perşembe Pazarı kültürüyle birleşince 1998'de Dudullu'da 10 bin metrekarelik ‘paslanmaz çelik servis merkezi’ kurulur. Ercüment Sarıtaş, baba Hüseyin Sarıtaş'ın Perşembe Pazarı'ndan edindiği kültürünün önemine işaret ediyor ve ‘‘Biz de onun yanında bulunduk ve o kültürü biz de öğrenmeyşe çalıştık. Eğitimlerimizi tamamlayınca işimizi daha da geliştirmek için büyük adımlar attık. Şu anda işletmemizde 90 kişi çalışıyor ve 64 milyon dolarlık ciromuz var’’ diyor.

Sarıtaş'ın ticaret serüveni her türlü metal hurda ticareti ile başlamış, daha sonra karbol çeliği ve galvanizli çelik ticareti ile devam etmiş. 1967'den itibaren paslanmaz çelik hurdası ve 1970'ten sonra da paslanmaz çelik levha ve rulo ile yuvarlak çubuk ve boru ticareti önem kazanmış. Ancak 1980'lerle başlayan yeni sanayileşme Türkiye'de paslanmaz çeliğin önemini artırmış ve firma da sadece paslanmaz çelik yassı mamul konusuna ağırlık vermiş. Ticaretini yaptıkları ürünlerin başta beyaz eşya, kimya, gıda, petrokimya ve daha pek çok sektördeki yatırımlarda kullanıldığını belirten Ercüment Sarıtaş şöyle devam ediyor:

‘‘Biz makine yapanlara, fabrikaları kuranlara satıyoruz. Ürün referanslarımız arasında Vestel, Bosch, Arçelik, Gama, Aksa gibi isimler var. Ayrıca Rusya, Bulgaristan, Yunanistan, İran, Ürdün, Mısır ve daha pek çok ülkeye de ihracat yapıyoruz. Şu anda 6 milyon dolar civarında ihracatımız var. Ciromuzu hızla artırmaya kararlıyız.’’

Yüksek teknolojiye yatırım devam edecek

SARITAŞ A.Ş.
, Dudullu'daki tesisinde; boy kesme, dilme, taşlama/fırçalama, PVC kaplama üretim hatları ve giyotini ile Türk sanayiine önemli ve ‘çok hassas’ bir hizmet sunuyor. 2003'te tamamlanan yeni bir tesisle de 10 milimetreye kadar kalınlık ve 2 bin 150 milimetreye kadar endeki paslanmaz çelik ruloları boy kesebilen yeni bir boy kesme hattı işletmeye alındı. Dünyanın en büyük ikinci paslanmaz çelik üreticisi AvesataPolarit Stainless'in Türkiye satış kanalı konumunda olan şirket, ayrıca diğer önemli global paslanmaz çelik üreticilerinden de ürün temin edip işleyerek müşterilerine sunuyor. Ayrıca, bazı sektörlerde kullanılan çok özel türde birçok paslanmaz çelik üründe de müşterilerin taleplerine cevap verebilen Sarıtaş, yılda 80 bin ton paslanmaz çeliği proses etme kapasitesine sahip.

Proje üretip götürmezsek bizim paralar AB'de kalır

TÜRKİYE, Avrupa Birliği (AB) Programları için yılda 85 milyon 310 bin Euro ödeyecek. Türk kuruluşların ve girişimcilerin bu programlardan yararlanmak için proje hazırlaması ve belirli bir süre içerisinde AB'ye sunması gerekiyor. Programlara proje götürülmemesi durumunda AB'nin sunduğu eğitim, burs ve fon gibi olanaklardan yararlanılamıyor. Programlara üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, sanayiciler, KOBİ'ler ve araştırma kuruluşları katılabililiyor. Türkiye’nin ödemeleri şöyle:

Socrates II, Leonardo da Vinci II ve Youth III programları için yılda 30 milyon Euro.

Şirketlere yönelik programlar için 2004 yılı içinde 6 milyon 300 bin Euro tutarında yerel katkı.

Araştırma alanındaki programlara katkı payı olarak 48 milyon Euro.

İstihdam ve sosyal işler alanındaki programlara 120 bin Euro.

Halk sağlığı alanındaki programlar için 1.1 milyon Euro.

Vergi ve gümrükler 176-190 bin Euro.

Akbank'tan Samsunlu girişimcilere destek

AKBANK
, Samsunlu işadamlarına ihracat ve yatırım kredisi kullandırmak üzere Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ile bir işbirliğine imza attı. Bu işbirliği ile Samsunlu işletmeciler, üretim kapasitelerini yenileme ve arttırmaya yönelik yatırımlarında finansman desteğinin yanı sıra dış pazarda rekabet edebilmelerini sağlayacak krediler ile uluslararası arenada rekabet avantajına kavuşacak. Uygun vade ve ödeme koşulları ile verilecek krediler, yatırım, hammadde ve ihracat kredisi başlıkları altında toplanıyor. Yatırım ve hammadde finansmanı Makina/Ekipman Kredisi, Hammadde Alım Kredisi, Taşıt/Filo Alım Kredisi ve gayri nakdi kredilerden oluşuyor. Eşit taksitle geri ödeme kolaylığı sağlanan kredilerin faizleri, kullanılan kredinin cinsi ve vadesine göre aylık yüzde 0.65 - 2.75 aralığında seyrediyor.

Tunçmatik, dağıtım ağını güçlendiriyor

GÜÇ
Elektroniği'nin güçlü isimlerinden Tunçmatik, ürettiği ve ithal ettiği ürünlerin dağıtım ağını genişletmeye devam ediyor. Tunçmatik, son olarak 2002'den beri distribütörlüğünü yaptığı Tayvanlı Lantech firmasının network ürünleri için yeni dağıtım anlaşmaları yaptı. İlk adım olarak Ankara Çözüm, Gaziantep Güneş, İstanbul Denge ve Kayseri Kare Bilgisayar firmalarıyla iş ortaklığına giden Tunçmatik, 8, 16, 24 port switchler, PCI USB ethernetler, gigabit switch ve ethernet gibi network ürünlerinin satışına başladı. Tunçmatik Genel Müdürü Mehmet Özer, 2004 yılı için yatırım hedefleri de olduğunu belirterek, bu nedenle öncelikle satış organizasyonunu güçlendirdiklerini böyledi.

1996'dan itibaren güç elektroniğine odaklanan Tunçmatik, RISC mikrokontrolör denetimli dijital DC motor sürücüsünü kendi araştırma geliştirme imkanlarıyla geliştirmişti

Tunçmatik'in kesintisiz güç kaynaklarını kullananlar arasında, İş Bankası, Saray Halı, TJK, Sony, BP, AEG, Deniz Kuvvetleri, İstanbul Emniyet Müdürlüğü gibi kuruluşlar bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!