Güncelleme Tarihi:
Geçen yılın ithalat değerlendirme toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çağlayan, dışa olan bağımlılığın azaltılması gerektiğine işaret etti. Çağlayan, “Enerji üretimimizde doğalgaz ile değil, onun için doğalgazı enerji üretiminde teşvik kapsamı dışında bıraktık. Yayınlanmamış yeni kararname ile kömürden enerji üretimini tarihimizde olmayan bir destek ile destekliyoruz. Biz yenilenebilir enerji kaynakları ve kendi kaynaklarımızı mutlak suret ile kullanabileceğimiz müddetçe bunu yapacağız” diye konuştu.
Çağlayan, ham petrol, benzin ve motorinde ciddi bir tüketim çılgınlığı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Dünyanın hiçbir yerinde olmayan bu konuda lüksümüz var. Her evden 3-4 araba çıkıyor, geri geliyor. Buradaki dışa bağımlılığı azaltabildiğimiz müddetçe, cari açıkta ilacı olabilecek stratejik yatırımların orta ve uzun vadedeki etkilerini gördükçe bunların azaldığını göreceğiz. Hemen yarına çözülür demiyorum ama önümüzdeki 3-5 yıl içinde hedefe yaklaştığımızı göreceğiz. Dünyanın hemen hemen en zengin boksit yataklarından birine sahibiz. Arkadaşlar neredeyse Türkiye'de 100 yıllık rezerv var. Ama biz alüminyumu şu anda 3 milyar dolar ithal ediyoruz. Sebebi geçmişteki hatalı politikalardır. Bu ürünleri yapanların kuracakları enerji yatırımlarını da aynen stratejik yatırım kapsamına aldık. Bu konuda Türkiye uçmak zorunda."
“(Altın ihracatı) Halkbank bu işi yapacak, niye yapmasın?”
Altın ihracatı ile ithalatı arasındaki farka ilişkin soruya Çağlayan, “Altında geldiğimiz nokta önemli. Bu yıl içinde altın ihracatımızı talep olduğu müddetçe kim isterse istesin satmaya devam edeceğiz. Bu konuda bir kısıtlamamız yok. Bir başkasının aldığı kısıtlama da bizi bağlamaz. Türkiye'nin uluslararası yükümlülükleri ne ise Türkiye onu yapar. Bugün İran'a ambargo koyanlar, İran'a ürün ihracatı yasaklayan ülkelerin şirketleri başka şapkalar altında İran'ın bütün ihracatını yapıyor. Bizim yaptığımız ihracat son derece sınırlı. Geri kalan yüzde 90'lık ithalatı İran kimlerden yapıyor? Bu konuda biz hiç gaza gelmeyeceğiz. Sanki bu yıl biraz daha geçen yıla nazaran talepte bir azalma olacağını öngörüyorum.”
Altın ihracatına ilişkin soruya da Çağlayan, “Diğer bankalarının bir çoğunun yurt dışı bağlantıları var. İster istemez bundan Amerikalılardan gelen baskı üzerine bu konuda geri adım attılar. Ama Halkbankası bu işi yapacak, niye yapmasın? Kamu bankası. Bizim derdimiz çok mal satmak. Ya satarım, bal satarım her şeyi satırım dedim ya!” diye konuştu.