Halkbank 12.9 milyar dolarla tavan yaptı, yüzde 10’unu Kuveytliler aldı

Güncelleme Tarihi:

Halkbank 12.9 milyar dolarla tavan yaptı, yüzde 10’unu Kuveytliler aldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2007 00:00

Halkbank’ın halka arzında 12.9 milyar dolarlık taleple yeni rekor kırıldı. Toplam talebin halk arz miktarının 8 kat olduğu işlemde, Kuveyt Investment halka açılan yüzde 25’lik hissenin yüzde 10’unu aldı. Toplam arz tutarının 1 milyar 846 milyon dolar olduğu arzda, hisse fiyatı da en üst tavandan 8 YTL olarak belirlendi.

SİYASİ belirsizlik etkisiyle yeterli talep gelmeyeceği varsayımıyla "erteleme" ya da "iptal" beklentileri ortaya çıkmasına karşın, Halkbank’ın halka arzında talep patlaması yaşandı. Halkbank’ın yüzde 24.98 hissesinin halka arzında, 12.9 milyar dolarlık (17.4 milyar YTL) talep gelince, hisse fiyatı da üst tavan olan 8 YTL olarak belirlendi. Toplam arz tutarının 1 milyar 846 milyon dolar olurken, bir süre önce Cevahir İş Merkezi’nin satın alan Kuwait Investment Authority (KIA) hisselerinin yüzde 10’unu (toplam hisselerin yüzde 2.5’i) aldı.

EN BÜYÜK HALKA ARZ:

Özelleştirme İdaresi’nin düzenlediği toplantıda Halkbank hisselerinin yüzde 24.98’nin halka arzına ilişkin sonuçları açıklayan Bakan Kemal Unakıtan, yabancı yatırımcılardan halka arz miktarının 8.7 katı, yerli yatırımcılardan ise 3 katı talep toplandığını belirtti. Unakıtan, bu arzın 1 milyar 85 milyon dolar ile Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın 2004 yılından bu yana yapılan en büyük banka halka arz olduğunu söylerken, "Sonuçları itibarıyla Halkbank halka arzı tek kelime ile Türk ekonomisine olan güvenin ifadesidir. Ekonomide atılan sağlıklı adımların ve Türkiye’nin ekonomik gücünün teyididir " dedi.

HİSSE SATIŞ FİYATI 8 YTL:

Halka arzda nominal değerli bir hisse için 6.40-8 YTL aralığının belirlendiğini anımsatan Unakıtan, "satış fiyatı, yüksek ilgi ve talep sonucu" halka arz fiyat aralığının en üst dilimi olan 8 YTL olarak belirlendiğini açıkladı. Halka arza 20 ülkeden toplam 230 kurumsal katıldığını belirten Unakıtan, halka arza ilgi gösterenlerin yüzde 69.5’nin yabancı, yüzde 30.5’nin yerli yatırımcı olduğunu bildirdi. Hisse dağılımı da bu oranlardan yapıldı.

ORTADOĞU’DAN YOĞUN İLGİ:

Bu halka arzın bir diğer önemli özelliğinin de ilk kez Ortadoğu ülkelerinden ciddi oranda katılımın sağlanması olduğuna dikkat çeken Kemal Unakıtan, Kuveyt Yatırım otoritesinin bu halka arz işlemine yüzde 10 gibi önemli bir oranda katılım sağladığını açıkladı. Unakıtan’ın sözünü ettiği Kuwait Investment Authority (KIA), bir süre önce Cevahir Alışveriş Merkezi’ni 750 milyon dolara alan, Kuveyt devletinin şirketi. Bundan önce de iştiraklari aracılığıyla TAV Havalimanları Holding’ten 75 milyon dolara yüzde 5 hisse alan KIA’nin Türkiye’de banka almak için görüşmeler yaptığı da biliniyordu.

4.5 yılda 40 milyar dolarlık satış yapıldı

SON 4.5 yılda gerçekleştirilen özelleştirme işlemlerinin 20 milyar dolara ulaştığını, bu tutarın tamamına yakın kısmının nakden tahsil edildiğini belirten Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, şu bilgileri verdi: "Bunların içinde henüz devri gerçekleşmemiş Mersin Limanı, İzmir Limanı, Araç Muayene İstasyonları ve Karayollarının Zincirlikuyu Arsası bulunmuyor. Bunlarla toplam özelleştirme tutarı 23 milyar doları aşacak. Ayrıca TMSF tarafından yapılan işlemler ve Ulaştırma Bakanlığı’nın havaalanı yap-işlet-devret sözleşmeleri dahil edildiğinde, özelleştirme 40 milyar dolara ulaşıyor." Güvenin yavaş oluştuğunu, kaybetmenin ise çok hızlı olduğunu vurgulayan Unakıtan, şöyle devam etti: "Bu yüzden zaman sağduyu ve aklı selim zamanıdır. Ekonominin temelleri sağlam fakat siyasi istikrar üzerine oturmuş temellerdir. Eğer siyasi istikrarda sıkıntı başlarsa, siyaset kurumu ile demokrasinin işlemesi ile ilgili sıkıntılar olursa fay etkisi ile o sağlam temelin hiç bir anlamı kalmaz bina çöker."

Talebin yüzde 14.6’sı karşılandı

TALEP REKORU:
Kesin talep halka arz miktarı Tüpraş’ta 1.35 katı, Petrol Ofisi’nde 1.1 katı, THY’nin ikinci arzında 5 katı ve üçüncü arzında 1.6 katı iken, Halkbank’ın kesin talep miktarı halka arz miktarının 8 katına denk geldi.

YABANCI-YERLİ PAYI: Talebin yüzde 14.6’sı karşılanabildi. Arzda satışın yüzde 69.5’i yabancı kurumsal yatırımcılara, yüzde 30.5’i ise yerli bireysel ve kurumsal yatırımcılara yapıldı.

PİYASA DEĞERİ: Ek satışla birlikte 1 milyar 846 milyon dolar olan toplam arz tutarı baz alındığında, Halkbank’ın toplam değeri 7 milyar 389.9 milyon dolara ulaştı.

DAĞITIM ORANLARI: 50 bin 311 yurt içi bireysel yatırımcıya, 203 yurt içi kurumsal yatırımcıya ve 188 yurt dışı kurumsal yatırımcıya hisse dağıtımı yapıldı. Dağıtımın talebe oranı, yurtiçi bireyselde yüzde 42, yurtiçi kurumsalda yüzde 9 ve yurtdışı kurumsal yatırımcıda yüzde 11 oldu.

GENİŞ TABAN: Yurtiçi bireysel kategorisinde oransal dağıtım yöntemi kullanılmaya başlandığından beri 52 bin 100 yatırımcı talebi, sağlanan "en geniş yatırımcı tabanı" oldu.

455 bin yerli yatırımcı kredi kartını kullandı

HALKBANK’ın halka arzında, sadece yurtiçi bireysel yatırımcıya peşin ödemede yüzde 3 indirimin yanı sıra, özel avantajlar sağlayan talep toplama yöntemleri uygulandı. Bu sayede 455 bin yatırımcı 3.4 milyon YTL’lik talebini kredi kartı üzerinden yaptı. Taksitli satıştan yaralanan 1942 yatırımcı ise 9.1 milyon YTL’lik talepte bulundu. Ayrıca, kıymet blokeli talepte bulunma yöntemiyle 25 bin 459 yatırımcı 1 milyar 61 milyon YTL’lik hisse talep etti. Döviz blokeli satış yönteminden 594 bin yatırımcı yararlanırken 76 milyon YTL’lik talepte bulunuldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!