Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2006 00:00
Merkez Bankası Başkanvekili Erdem Başçı, ilk gününe piyasalar açılmadan basın toplantısıyla başladı. Enflasyon hedeflemesi ve dalgalı kur rejiminin tavizsiz sürdürüleceğini vurgulayan Başçı, "Risk farkındalığının toplumumuzda giderek yerleşmesi ve ’risk yönetimi ilke ve araçlarının’ kamu ve özel kesimlerce daha çok kullanılır olması yönündeki çabalarımız sürecek" dedi.
MERKEZ Bankası Başkanvekili Erdem Başçı, dün sabah piyasalar açılmadan önce bir basın açıklaması yaparak, para ve kur politikalarında değişiklik olmadığını, politikaların önceden ilan edildiği gibi sürdürüleceğini duyurdu. Süreyya Serdengeçti’nin ardından Banka Meclisi’nin başkanlık için vekalet verdiği Başçı, ilk çalışma gününe, bankanın başkanlık kapısında basın açıklaması yaparak başladı. Açıklama saati olarak sabah 08.30’u seçen Başçı’nın bu tercihi, istediği mesajları piyasaların açılışı saatinden önce iletmek olarak yorumlandı.
DEĞİŞİKLİK YOK: Başçı, para politikasının, 2005 Aralık tarihli "Enflasyon Hedeflemesi Rejiminin Genel Çerçevesi ve 2006 Yılı Para ve Kur Politikası" metninde duyurulduğu gibi devam edeceğini söyledi.
Merkez Bankası’nın tarihinde ilk kez "hükümetle birlikte" üç yıllık enflasyon hedefleri belirlediğini söyleyen Başçı, hedeflerin sırasıyla yüzde 5, yüzde 4 ve yüzde 4 olduğunu hatırlattı. Enflasyon hedeflemesindeki belirsizlik aralığını, bu yıl için "artı eksi 2" yüzdelik puan olarak duyurulduğunu da anımsatan Başçı, "Bu sayede kanunumuzda yer alan hesap verebilirlik ilkesini de somut bir şekilde hayata geçirmiş olduk" dedi. Başçı şu mesajları verdi
: DALGALI OLMAZSA OLMAZ: Dalgalı kur rejimi, "enflasyon hedeflemesi"nin olmazsa olmaz temel bir unsurudur. Dalgalı kur rejimi devam ederken "risk farkındalığının" toplumumuzda giderek yerleşmesi ve "risk yönetimi ilke ve araçlarının" kamu ve özel kesimlerce daha çok kullanılır olması yönündeki çabalarımız sürecek. Bu çerçevede sonbahar aylarında "dolarizasyon" ve bunun getirdiği "dalgalanma korkusu" konularını irdeleyecek bir uluslararası konferans planlanmış ve çalışmalara başlanmıştır.
BAĞIMSIZLIKTA İLERİYİZ: Son birkaç yılda ekonomi tarihinde dönüm noktası niteliğinde adımlar atıldığını söyleyen Başçı, bağımsızlık vurgusu da yaptı. Paradan altı sıfır atılması, para politikası karar alma süreçlerindeki şeffaflık ve hesap verebilirlik ve açık enflasyon hedeflemesine geçişin önemini vurgulayan Başçı, "Merkez Bankası bu gelişmelerle "bağımsızlık, şeffaflık ve hesap verebilirlik alanlarında dünya standartlarında ileri bir düzeye ulaşmış ve beğeni ile izlenen merkez bankalarından biri haline gelmiştir" diye konuştu.
ENFLASYON RAPORU: Başçı, orta vadeli enflasyon tahminleri ile bir politika perspektifinin bulunduğu ilk Enflasyon Raporumunun 31 Ocak’ta yayımlandığını anımsatan, ikinci raporun 28 Nisan’da yayımlanacağını belirtti. Merkez Bankası Başkanvekili, Para Politikası Kurulu Değerlendirmeleri Özetini de Ocak 2006’dan itibaren aylık olarak yayımlamayı sürdüreceklerini kaydetti.
Serdengeçti’nin katkısı büyükERDEM Başçı, kendisine vekalet vererek gösterdikleri güven dolayısıyla Banka Meclisi’ne, emekliye ayrılan önceki Başkan Süreyya Serdengeçti ile Başkan Yardımcıları Sedef Ayalp ile Fatih Özatay’a da teşekkür etti. Başçı, Serdengeçti’nin "2002 - 2005 yılları arasında uyguladığımız ’örtük enflasyon hedeflemesi rejimi altında düşen enflasyon’ sürecinin tasarımı ve yönetilmesinde çok önemli katkılarda bulunduğunu" söyledi.
Günay, vekaleten Başkan YardımcısıERDEM Başçı, Sedef Ayalp’in emekliye ayrılmasıyla boşalan başkan yardımcılığına Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürü Rifat Günay’ın "vekaleten" atandığını açıkladı. Merkez Bankası karar organlarından Yönetim Komitesi’nin karar alabilmesi için en az 3, Para Politikası Kurulunun ise toplanabilmesi için en az 5 üyenin katılımının gerektiğini söyleyen Başçı, şöyle dedi: "Bir taraftan emeklilik dolayısıyla boşalan bu üç önemli görev için atama süreçleri yürürken, toplantıların yapılması ve karar süreçlerinin aksamadan ilerlemesi gerekmektedir." Erdem Başçı ayrıca, 4 Nisan’da emekliye ayrılacak Başkan Yardımcısı Fatih Özatay’ın 23 Mart tarihli PPK toplantısına katılacağını söyledi. Başkan Yardımcılığı’na vekaleten atanan Rifat Günay, 1965 Mersin doğumlu. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden 1985’de mezun olan Günay 1986-1994 yılları arasında Merkez Bankası’nda müfettiş yardımcısı ve müfettiş olarak çalıştı. 1995 yılında Bankacılık Genel Müdürlüğü Banka İşleri Müdürü, 1998 yılında Bankacılık Genel Müdürü olan Günay, 23 Ağustos 2005 tarihinde Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürlüğü görevine getirilmişti.
Raporları dikkatli okumanızı öneririm ERDEM Başçı, asaleten atanmasına ilişkin süreci ve tereddütleri hatırlatarak, Merkez Bankası politikalarında değişiklik olup olmayacağı sorusuna, "Temel politika metinlerimiz enflasyon raporu ve aylık olarak yaptıkları Para Politikası Kurulu değerlendirme özetidir. Buralarda her türlü veri dikkate alınır. Herkese o raporları dikkatlice okumalarını öneririm" yanıtını verdi.