Güncelleme Tarihi:
Borsa Yatırımcıları Derneğinin (BORYAD) yayın organı BORYAD Dergisinin mayıs sayısında halka arzlar ele alındı.
Araştırmaya göre, İMKB'nin son 10 yıllık gelişimi incelendiğinde, bankaların halka arzda başı çektiği görülüyor. 1998'den bu yana 3,86 milyar dolarlık hisseyi piyasaya süren bu sektör, toplam pastanın yüzde 35,5'lik dilimini alıyor.
Bankacılığı, Turkcell'in borsa da tek başına temsil ettiği haberleşme sektörü takip ediyor. Holdingler ve yatırım şirketleri ile gayrimenkul yatırım ortaklıkları toplamda yüzde 21'lik dilimleri paylaşırken, bu iki sektörü toptan ticaret ile gıda, içki ve tütün izliyor.
2001 krizinden bu yana istikrarlı bir şekilde ve hızlı olarak büyüyen, daha öncesinde ise borsadaki en değerli sektör sıfatına sahip olan bankacılığa yoğun ilgiyi, 2005 yılında halka açılan Vakıfbank'ın verilerinde görmek mümkün. Ek satışla birlikte yüzde 25,18'ini halka açan Vakıfbank, satışa çıkarılan hisselerin 6 katı talep toplayarak 1,27 milyar dolarlık gelir elde etmişti.
Vakıfbank bu satışla THY ve Tüpraş gibi büyük halka arzlara gelen talep miktarını da geride bıraktı. Geçtiğimiz yıl yüzde 24,98'lik hissesini piyasaya sunan Halkbank ise yabancı yatırımcıdan halka arz miktarının 8,7 katı, yerli yatırımcıdan ise 3 katı fazla talep gelmesiyle 1,85 milyar dolar ile İMKB tarihinde gerçekleşen en büyük hacimli halka arzı gerçekleştirdi.
Araştırmada, “2000 yılında İMKB ve New York Borsasında (NYSE) aynı günde işlem görmeye başlayan, haberleşme sektörünü şu an için borsada tek başına temsil eden Turkcell, Halkbank'ın geçtiğimiz seneki performansına kadar hacim bakımından halka arz rekorunu elinde tutuyordu. Haberleşme sektöründe Türk firmaları arasında bir dev olarak gözüken Turkcell'in yanına, önümüzdeki yıllarda gerçekleşecek halka arzlarla başka şirketlerin eklenmesi ve bu sektörün İMKB'de daha da güçlü bir pozisyon elde etmesi bekleniyor” denildi.
SIRADA HOLDİNGLER VE YATIRIM ŞİRKETLERİ VAR
Halka arzlardan son 10 yılda elde edilen değerler sıralamasında, bankacılık ve haberleşme sektörünü holdingler ve yatırım şirketleri izliyor. Bu sektörün liderliğinde geçtiğimiz yıl halka arz edilen Tefken Holding ve TAV Havalimanları Holding yer alıyor.
Kasım ayında halkı arzı başlayan Tekfen Holding'e toplam 9 kat talep gelirken, şirketin piyasa değeri 1,7 milyar YTL'ye çıkmış, holding ise 490 milyon dolara yakın gelir elde etmişti. Şubat ayında yüzde 18,4'üne denk gelen 320 milyon dolarlık halka arzla piyasaya açılan TAV Holding'e ise, toplam 5 milyar dolarlık talep gelmiş ve fiyatı tavan fiyata yakın olan 10 YTL olarak belirlenmişti.
Gayrimenkul yatırım ortaklıklarında ise, başı 2007'de gerçekleştirilen Sinpaş Gayrimenkul'ün halka arzı çekiyor. Hisselerinin yüzde 49'unu satan Sinpaş, 385 milyon dolara yakın bir gelir elde etmişti. 2005'te yüzde 49'u halka arz edilen Akmerkez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığının ise yüzde 46,9'unun Hollandalı bir gayrimenkul grubu olan Corio tarafından satın alındığı açıklanmıştı. Akmerkez GYO bu satıştan 200 milyon dolar gelir elde etti.