Halka açılacaklara sigorta şartı getirilsin

Güncelleme Tarihi:

Halka açılacaklara sigorta şartı getirilsin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2018 00:34

TSB Başkanı Can Akın Çağlar, hissedarların korunması için halka açılacak şirketlerde sigorta şartı aranması gerektiğini belirterek, “SPK’dan böyle bir talebimiz var. Şirket borsaya açılacağında her detay SPK’nın önüne konuyor ama sigorta var mı, varsa neyi kapsadığı sorulmuyor” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Can Akın Çağlar, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) istekleri olduğunu, halka açık şirketlerde sigorta şartı aranması gerektiğini söyledi. Nisan ayında yapılan Genel Kurul’da TSB Başkanlığı’na yeniden seçilen Çağlar, çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Yatırımların ve ekonominin korunması için sigortanın önemine dikkat çeken Çağlar, 1999’daki Marmara depreminin iyi analiz edilmesi gerektiğine, 2001 yılında büyük finansal kriz yaşandığına dikkat çekerek, “Toplam kredilerin yüzde 45’i Marmara bölgesinde kullandırılıyor. Yaşanan deprem, o dönemde bankacılığı üzerine sorunlu kredi olarak yansıdı. Bunu çok dillendirmedik ama bankalar likiditesini kaybetti, faizler fırladı, Marmara bölgesi uzun süre durdu. O zaman sigortacılar olarak kayıpları hızla yerine koyamadık. Oysa ekonominin sürdürülebilmesinin teminatı sigortadır. Bir yerde fabrika yanıyor, sermayedarın bankaya borcu var ama kar kaybını içeren sigortası yoksa ödemeler duruyor. Biz, bankaya olan ödemelerini sektör olarak karşılayabilecek durumdayız” dedi.

Haberin Devamı

HİSSEDARLAR KAYBEDER

Can Akın Çağlar, sigortacılar olarak kamudan talepleri olduğunu belirterek, şu açıklamaları yaptı: “Bir şirket borsaya açılmak istediğinde finansal denetimler, bağımsız denetimler, mali müşavir onayları isteniyor, birçok detay SPK’nın önüne konuyor. Sigorta var mı, diye sorulmuyor. Böyle bir kural da yok. Sigorta varsa, neyi kapsadığı bile belli değil. Ben yatırımcı olarak, o şirketin hissesini satın aldığımda, bir depremde ya da yangında fabrika zarar gördüğünde, benim elimdeki hissenin de anlamı kalmıyor. Mesela, geçenlerde Eureko Sigorta olarak bir olay yaşadık. Bizde sigortalı olan fabrika yangında tamamen yandı; 25 milyon Euro’ya çıkartıp, ödedik. Fakat yangın komşu fabrikayı da etkilemiş ve sigorta yapılırken böyle bir teminat alınmadığı için sigortalı bizden aldığı 25 milyonu, götürüp yandaki fabrikaya verdi ve yılların yatırımı bir anda battı. Bu yatırım halka açık olduğunu düşünün, hissedarların hepsi yatırımlarını kaybetmiş olacaktı.”

Haberin Devamı

ODAĞIMIZDA BÜYÜME VAR

Can Akın Çağlar, Birlik olarak önümüzdeki dönemde yapılacaklara da değinerek, Türkiye’nin büyümeye ihtiyacı olduğunu, sigorta pazarının da büyümesi gerektiğini belirtip, sözlerini şöyle sürdürdü: “Finansal büyüklüğün yüzde 88’ini bankacılık oluşturuyor. İkinci sırada yüzde 4 ile sigorta geliyor. Ayrıca tasarrufları az olan bir ülkeyiz. Bizim bu pazarı ve tasarruflar için de bireysel emekliliği büyütmemiz gerekiyor. Bankacılık ekonomiyi yeterince taşıyor. Bu yükün banka dışı finansmanlara aktarılması lazım. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in ifadeleri de bu yönde. Biz de bu rüzgardan istifade etmek istiyoruz. Önümüzdeki dönemde odağımızda büyüme olacak.”

Haberin Devamı

TRAFİKTE KİŞİYİ SİGORTALAYACAĞIZ

CAN Akın Çağlar, trafik sigortasında aracı sigortalamak yerine kişiyi sigortalamak için çalışmalar yaptıklarını belirterek, şunları söyledi: “Kazaların yüzde 93’ü sürücü kusurundan kaynaklanıyor. Kaza yapan araç değil sürücü ama biz aracı sigortalıyoruz. Aynı kişi hem lüks hem de orta düzeyde araca biniyor, birine 4 bin lira diyoruz, diğerine 2 bin lira. Mesela bir sürücü 23 kez trafik kazasına karışmış, ceza puanları var ama şirket üzerine kayıtlı olduğundan en düşükten sigortalatıyor. Kazaların azaltılması konusunda Hazine, İçişleri Bakanlığı ile bir araya geldik. Yeni dönemde kazaların azaltılması adına yeni kampanyalar yapacağız.”

Haberin Devamı

DESTEKLER SEKTÖRÜ BÜYÜTECEK

Can Akın Çağlar, “Hükümetin son dönemde bireylere ve reel sektöre verdiği teşvik, destekler sigortaya nasıl yansıyacak?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Ekonomiyi büyütecek her hareket bize pozitif yansır. Ben şirketimden örnek vereyim, buraya yüzlerce milyon lira yatırım yapmış yatırımcı, 10 senedir 100 Euro bile kar alıp götürmemiş. Bu sektör aldığını tekrar ekonomiye veriyor. 120 milyar TL fon sağlamışız bunun yüzde 41’ini Hazine bonosuna, yüzde 37’sini mevduatlara, yüzde 24’ünü sermaye piyasalarına yatırmışız. Dolayısıyla büyüyüp, kar ettiğimizde bunu yine ekonomiye veriyoruz. O nedenle hükümetin bu dönemde aldığı kararlar, hem ekonomiyi hem de sigortayı büyütecek.”

Haberin Devamı

GÜNDE 112 MİLYON TL HASAR ÖDENİYOR

Axa Sigorta CEO’su Yavuz Ölken, sigorta sektörünün, günde 112 milyon TL hasar ödediğini belirterek, şu açıklamaları yaptı: “Sektör 2017 yılında 40 milyar TL prim topladı, 28,4 milyar TL hasar ödemesi yaptı. Şirketlerin trafik sarmalından çıkması gerekiyor. Trafik sigortasında tavan fiyat uygulaması nedeniyle şirket olarak pazar payımız 2016’da yüzde 13,9 seviyesinden, 2017’de yüzde 6,9 seviyesine geriledi. Geçen yıl trafik sigortası dışındaki branşlara ağırlık verdik. Bu yıl büyüme oranımız yüzde 15’ten büyük olmasını, net faaliyet kârının ise 200 milyon TL’yi aşmasını bekliyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!