Halka açılacağız diye her şeyin tozunu aldık

Güncelleme Tarihi:

Halka açılacağız diye her şeyin tozunu aldık
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2007 00:00

Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, bankanın yurtdışı tanıtım toplantılarının önümüzdeki hafta başlayacağını belirterek, "Halka açılma hazırlıkları sırasında her şeyin tozunu bir kez daha aldık. Halka arz tarihi de 22 Mayıs’ı geçmez gibi görünüyor" dedi.

GELECEK ay yüzde 24.98 oranındaki payı halka arz edilecek olan Halk Bankası’nın; New York, Boston, Londra gibi merkezleri içine alan yurtdışı tanıtım toplantıları (road-show) önümüzdeki hafta başlıyor. Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, yabancı yatırımcıların, Cumhurbaşkanlığı seçiminin, özelleştirme iklimini nasıl etkileyeceği konusunu merak edip etmedikleri sorumuza, "Elbette. Ama biz Türkiye’nin eski Türkiye olmadığı konusunda artık mutabık olalım. Demokrasinin normal kurallarının işleyeceği işlemlerin, büyük sonuçlar doğurmaması gerektiğini öğrendiğimizi düşünüyorum" karşılığını verdi. Aydın, 553 şubenin yüzde 65’inin "banka mülkü" olmasının yabancı yatırımcıların büyük ilgisini çektiğini aktardı. Aydın, sorularımızı şöyle yanıtladı:

HALKA SATIŞ DA ÖZELLEŞTİRME

- Yüzde 25’lik bir halka arzın, sahiplik açısından gerçek bir özelleştirme sayılmayacağını, hükümetin sadece kısa vadede gelir sağlamayı hedeflediğini savunanlara ne dersiniz?

- "Özelleştirme, sadece patron değişirse özelleştirmedir" denemez. Halka arz da bir özelleştirme stratejisidir. Bu orandaki halka arzla daha şeffaf olacağız. Bu süreç bizi daha ticari, daha sorumlu kılacak.

- Sektördeki bazı bankaların halka açıklık oranının yüzde 25’ten fazla olması, Halkbank için dezavantaj olmayacak mı?

- Olmaz. Zaten şu anda yapılan bir son değil, başlangıçtır. "Patron" isterse, kendi payının bir bölümünü daha halka arz edebilir.

EKONOMİK NİTELİKLİ KARARLAR

- Geri kalan yüzde 75, blok satışla özelleştirilirse, muhtemel alıcının çağrı yükümlülüğü nedeniyle halka açıklık oranın yüzde 25’in de altına düşme ihtimaline nasıl bakarsınız?


- Bu, işe negatif tarafından, tek taraflı olarak bakmaktır. Bugüne kadar olduğu gibi banka sahibinin bundan sonra da tamamen ekonomik saiklerle karar vereceğini düşünüyorum.

- Halkbank blok satış yöntemiyle özelleştirilecekti. Halka arza dönülmesinin nedeni nedir?

- Blok satış da halka arz da kendi dönemleri itibariyle ekonomik nitelikli kararlardır.

- Halka arz takvimi nasıl işliyor?

- Pazartesi günü road-show’a çıkıyoruz.

- ÖİB Başkanı Metin Kilci, halka arzın 22 Mayıs’a kadar tamamlanacağını söylemişti, değişiklik var mı?

- Bugün geldiğimiz noktada görünmüyor.

SİNDİRMİŞTİK BAYRAM İLAN ETMEDİK

- Blok satıştan halka arza dönülmesi, bankayı nasıl etkiledi?

- Banka, özelleştirmeyi gerçekten sindirmişti. 10 bin 800 kişinin tamamı değil elbette. Ama yöntem değişikliği, performansımızda en küçük bir azalmaya yol açmadı. Halka arz olunca da kimse bu bankada bayram ilan etmedi. Performansımız aynen sürdü.

- Ama halka arz hazırlığının temposu daha yorucuydu değil mi?

- Evet. Bunu gördük. Yönetim ve çalışanlar yönetim açısından, herhalde blok satış daha kolay olurmuş. Çünkü halka arzın operasyonu daha uzun. Bu vesileyle her şeyin tozunu bir daha aldık. Bazı arkadaşlar günde 16 saat çalıştı.

Halkbank, ’Yüreğimde yare var’ türküsüyle özelleşiyor

BUGÜNLERDE Halkbank’ın halkı arzı için televizyonlarda bir reklam filmi dönüyor. Değişik işlerle meşgul insanlar aniden "Benim bankaya gitmem lazım" diyerek ok gibi fırlıyor ve "Yüreğimde yare var" türküsünün yüksek tempolu müziği eşliğinde koşmaya başlıyorlar. Farklı yönlerden koşup aynı kavşakta buluşan insanlar, birbirlerine omuz verip yükselerek Halkbank’ın Ankara Söğütözü’ndeki genel müdürlük binasını inşa ediyorlar. Genel Müdür Hüseyin Aydın’a, reklamın verdiği imajla ilgili sorumuz ve yanıtı şöyle:

- Reklam filmi, isteyen her Türk vatandaşının Halkbank hissesi alabileceği imajını veriyor. Geçmişte görüldü, böyle önemli halka arzlarda, hisseler bazen satışa çıkmadan biter. Ya da çoğunu yabancılar almıştır?

- SPK’nın koyduğu kurallar var. Elbette yasal sınırlara uyulacak. Bazı esneklikler var. Onlar kullanılacak.

Maliyet-gider rasyomuzu görenler hayret ediyor

HALKBANK’ın rakamsal göstergeleri hakkında bilgi veren Hüseyin Aydın, bilançodaki kamu kağıdı oranının yüzde 50’nin altına düştüğünü belirterek, "DİBS’ler artık bizi döndürme açısıdan rahatsız etmiyor" dedi. Aydın, Halkbank,’ın şube ağı bakımından Türkiye’nin beşinci, aktif büyüklük bakımından yedinci büyük bankası olduğunu vurgulayarak, şöyle dedi: "BDDK halka açılmak için Sermaye Yeterlilik Rasyosu’nu (SYR) yüzde 12 arıyor. Bu oran bizde yüzde 32. Özkaynak karlılığı 2004’te yüzde 19. 2006’da yüzde 24. Maliyet-gider rasyosunda yüzde 36 ile Türkiye’nin en önemli bankalarından biriyiz. Buna hayret ediyorlar."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!