Halka açık Sabah’ı Ciner Grubu yeniden halka açıyor

Güncelleme Tarihi:

Halka açık Sabah’ı Ciner Grubu yeniden halka açıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2006 00:00

Daha önce Dinç Bilgin’in sahipliğinde halka açılan ve yatırımcısını mağdur eden Sabah Gazetesi, bu kez de Merkez Yayın Holding çatısı altında ikinci kez halka açılacak. Merkez Yayın Holding, sermayesinin yüzde 33’ünü halka açmak için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurdu.

SABAH Gazetesi’nin isim hakkını alan Merkez Yayın Holding, halka açılmak için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvurdu. Başvuru olumlu yanıtlanırsa, daha önce Dinç Bilgin döneminde halka açılan ancak yatırımcısını mağdur eden Sabah Gazetesi ve ATV (Medya Holding bünyesindeydi), Merkez Yayın Holding ile ikinci kez borsaya gelmiş olacak. SPK’ya yapılan başvuruya göre, Merkez Yayın Holding’in yüzde 33’ünün halka arzı planlanıyor. Ciner Medya Grup Başkanı Kenan Tekdağ, dün Sabah Gazetesi’nde yeralan röportajında, hisse satışının yurtiçi ve yurtdışındaki yatırımcılara yapılacağını belirtti.

YATAY ORGANİZASYON:

Merkez Yayın Holding’in Türk medya sektöründe yatay entegrasyona sahip iki büyük medya grubundan biri olduğunu belirten Tekdağ, şöyle devam etti: "Yatay entegre şirketler, medya sektörünün tek bir alanına konsantre olmuş şirketlerinden farklıdır. Yatay entegre şirketler, reklam verme ve müşteri tercihlerindeki değişimden yararlanmak ve reklamcılığın yeni trendlerinden faydalanmak amacıyla bünyesindeki farklı medya kuruluşları arasında sinerji yaratma olanağına sahiptir."

NE İÇİN HALKA AÇILMA:

Kenan Tekdağ, Sabah Gazetesi’ndeki röportajında, "Halka arz ile birlikte Merkez Yayın Holding’in hedefleri nelerdir" şeklindeki soruya şu yanıtı verdi: "Grubun 4 yılda sağlamış olduğu başarıyı yeni noktalara taşıyabilmek, sahip olduğumuz imkan ve kapasiteyi yerli ve yabancı yatırımcılarla paylaşabilmek amacıyla Merkez Yayın Holding’in halka açılması planlandı. Bunun için SPK’ya başvurularak süreç başlatıldı. Kurul’un 13 Temmuz 2006 tarihli kararı ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın 14 Temmuz 2006 tarihli kararı ile ana sözleşme tadili için gerekli izinler alındı. Bu halka arz gerçekleştiğinde grup bir yandan finansal açıdan daha güçlü hale gelecek, öte yandan da kurumsal yönetim ilkelerine geçilecektir. Merkez Yayın Holding’in yüzde 33’üne denk gelen 13 milyon 943 bin YTL nominal değerli 13 milyon 943 bin adet hisse senedi satışı planlanıyor. İş Yatırım liderliğindeki konsorsiyum tarafından gerçekleştirilecek uluslararası halka arzda, satılacak hisselerin yüzde 69’u yabancı kurumsal yatırımcılara, yüzde 1’i yurtiçi kurumsal yatırımcılara, yüzde 30’u da yurtiçi bireysel yatırımcılara tahsis edilecek."

TMSF AÇISINDAN DURUM:

Tekdağ, Merkez Yayın Holding’in halka açılmasının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile anlaşma ve Sabah’ın isim hakkı açısından durumunu ise şöyle anlattı: "Merkez Grubu şirketleri 3 Mayıs 2005’te TMSF ile bir protokol imzaladı. Bu protokol ile protokol konusu olan isim hakları 433 milyon dolarlık bedelle Merkez Grubu tarafından iktisap edildi. İsim haklarına daha önce sahip olan şirketlerle ticari bir ilişkimiz bulunmamaktadır. Onlardan herhangi bir varlık devir ya da temlik almış değiliz. Dolayısıyla o şirketlerin ya da ortaklarının içinde bulunduğu durum ile Merkez Yayın Holding’in halka açılmasının hiçbir ilgisi bulunmamaktadır."

37 bin Sabah ve Medya Holding mağduru, 105 milyon dolar istiyor

1990 yılında Dinç Bilgin döneminde halka arz edilen Sabah Yayıncılık’ın hisse sırası 2001 yılında TMSF’nin Etibank’a el koyması nedeniyle kapatılmıştı. İşleme kapatıldığı sırada Sabah Yayıncılık’ın toplam piyasa değeri 183.1 milyon dolar düzeyindeydi. 16 bine yakın yatırımcının elindeki hisseler de ’değersiz birer kağıt haline dönmüştü. Sabah Yayıncılık ve ATV’yi içinde barındıran Medya Holding hisse senetleri nedeniyle halen toplam 37 bin mağdur yatırımcı bulunuyor. Bunların 2001 yılı itibariyle söz konusu hisse senetlerinde bağlı kalan yatırımlarının toplamı da 105 milyon dolara ulaşıyor. Ciner Grubu’nun içinde Sabah Gazetesi ile ATV’nin isim haklarının da yer aldığı Merkez Yayın Holding’i halka açma çalışmaları son dönemde başta Borsa Yatırımcıları Derneği olmak üzere sektör temsilcilerinin büyük tepkisini çekti. Eleştirilerin odak noktasını ise daha önce halka arz edilmiş ve parası borsa yatırımcıları tarafından ödenmiş Sabah markasının, hissedarların hakkı hiçe sayılarak tekrar satılması oluşturuyor. İnternette "sabahzedeler@yahoo.com" adresi ile bir mail grubu kuran Sabah mağduru yatırımcılar, SPK’nın halka açılma başvurusuna olumsuz yanıt vermesini isteyerek, "Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) halka arza izin vermesi durumunda daha önce Sabah Yayıncılık hisse senedi alan binlerce yatırımcının mağduriyetleri kesinleşecek. Ayrıca Sabah olayının diğer kapalı hisseler için de örnek olması durumunda mağdur yatırımcı sayısı artacak" değerlendirmesini yaptılar. Sabah Yayıncılık mağdurları dün gazetelere, SPK’ya, İMKB’ye ve ilgili diğer kamu kuruluşlarına bir mektup gönderdi. Mektup şöyle: "Bizler bu ülkenin sermaye piyasasına güvenip 2000 yılında Sabah Yayıncılık ve Medya Holding hissesi alıp aynı sene içinde devletin bir kurumu tarafından küçük yatırımcıların hakkını korumak gibi tuhaf bir söylemle hisseler borsada işleme kapatılmıştır ve 5 senedir de hálá küçük yatırımcının hakkını korumak adına şirketlerin işleme açılmaması için her türlü çabayı sarfetmektedirler. Dinç Bilgin ve ailesine bu şirketi satın alıp para kazanan Turgay Ciner’e, bu şirketin el değiştirmesine müsade eden TMSF-İMKB-SPK’ya, bu şirketleri denetlemekle görevli olan ama görevlerini layıkıyla yapmamış olup bu durumlara göz yummuş olan kişilere devlet kademesinde görevli olan vatandaşın hakkını korumak adına yemin etmiş olan görevlerini yapmayan vekillere hakkımızı helal etmiyoruz."

Ciner, tüm grubu 433 milyon dolara ihalesiz aldı, sadece Star TV 306.5 milyon dolar etti

CİNER
Grubu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) öncülük ettiği pazarlıklar sonucunda Sabah Gazetesi ve ATV Televizyonu’nun başını çektiği yayın markalarını 10 yıl taksitle 433 milyon dolara aldı. Dinç Bilgin’in Etibank’a olan ve 600 milyon doları aşan borçları nedeniyle bu pazarlığa dahil olan TMSF, Ciner Grubu’yla uzun süre 200 milyon dolarlık bir değerde kilitlendi. Uzun süren pazarlık sonucu rakam 433 milyon dolara, ödeme vadesi de 10 yıla çıktı. Bunun üzerine Dinç Bilgin, Ciner Gurubu ve TMSF arasında protokol imzalandı. Söz konusu markaların satışının 433 milyon dolarda kalması, ihale açılmadan, doğrudan Ciner Grubu’yla pazarlık yürütülmesine bağlandı.

Aynı TMSF, bu protokolden bir süre sonra Uzan Grubu’ndan kalan TV kanalları ile Star Gazetesi’ni de satmak için harekete geçti. Star TV’nin satışı sırasında çekişmeli geçen ihalenin sonunda Doğan Grubu 306 milyon 500 bin dolarlık teklifiyle ipi göğüsledi. Doğan Grubu ihalenin sonlarına kadar Ciner Grubu’yla çekişti. Ciner Grubu 306 milyon 250 bin dolarlık teklife kadar çıkabildi. Doğan Grubu 306 milyon 500 bin doları peşin ödeyip, Star TV’yi bünyesine kattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!