Halk Ekmek 24 saat çalışıyor ucuz ekmek kuyruğu bitmiyor

Güncelleme Tarihi:

Halk Ekmek 24 saat çalışıyor ucuz ekmek kuyruğu bitmiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2001 01:55

Ağırlaşan ekonomik kriz, belediyelerin ürettiği ucuz ekmeğe talebi patlattı. Fırınların 200 bin liraya sattığı ekmeği 100 bin liradan satan belediye ekmek şirketleri, 7 gün 24 saat çalışmaya başladı. Sadece İstanbul'da belediye ekmeğine olan talep günlük 5 milyon adede ulaştı.

Ekonomik kriz o kadar derinleşti ki ekmek parası kazanmakta zorlanan vatandaş ekmek için harcadığı parayı azaltmak için en ucuz ekmeğin peşine düştü. İstanbul, Ankara, Bursa ve Adana'da belediyelerin halk ekmek fabrikaları maksimum kapasite ile çalışıyor, ama yüksek talebe yetişemiyor. Belediyelerin halk ekmek fabrikaları en çok tüketilen normal ekmeği 200 gram olarak üretiyor ve 100 bin liraya satıyor. Piyasada büyük ölçekli ekmek üreterek bu fiyattan satış yapabilen başka üretici tipi yok. Bazı market-hipermarket zincirleri ise 100 bin lira ve altında fiyatla ekmek satışını, geçici süreler için promosyon niteliğinde yapabiliyor.

İstanbul'da en çok francala somun tipi ekmeğin satıldığını bildiren İstanbul Halk Ekmek A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Hadi Tunç, Halk Ekmek'in ekmeklerinin yüzde 70'inin ‘‘E-5 Üstü’’ tabir edilen Ümraniye, Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa, Esenler, Küçükçekmece gibi ilçelerin fakir semtlerinde tüketildiğini anlattı. Halk Ekmek'in daha fazla üretim yapması için yatırım projelerinin olmadığını kaydeden Mehmet Hadi Tunç, ‘‘Biz piyasada ekmek fiyatlarının makul seviyelerde oluşması ve dar gelirlilerin ekmek ihtiyacının uygun fiyatla karşılanması için varız. O yüzden daha büyük pazar payı elde etmek rekabet açısından uygun olmayabilir. Ancak şunu söylemeliyiz ki, İstanbul'da Halk Ekmek A.Ş. bu kadar etkin olmasaydı, ekmek fiyatları bugün rahatlıkla 400-500 bin liraya tırmanmış olurdu’’ diye konuştu.

ROBIN HOOD GİBİ

Ankara Halk Ekmek ve Un Fabrikası A.Ş. Genel Müdürü Ali İlkbahar ise, ucuz ekmeğin sübvansiyonu için daha üst gelir grubuna yönelik ekmekler üretmeye başlayacaklarını açıkladı. İlkbahar, kriz döneminde Ankara'da da halk ekmek tüketiminin hızla arttığını belirterek ‘‘Şu anda 1 milyon 150-200 bin arası ekmek üretip satıyoruz. Bu rakam 1 yıl önce 900 bin adetti. Üretimi tünel fırın sistemine yeni ekleme yaparak artırdık. Satış ağımıza da 80 yeni büfe ekledik’’ dedi. Ali İlkbahar, yakında 50 gram ağırlığında ve satış fiyatı 40 bin lira olan bir ekmek üreteceklerini belirterek şöyle konuştu: ‘‘Bu 50 gramlık ekmek biraz daha lüks bir ekmek olacak ve geliri normal olan aileleleri hedefliyoruz. Ayrıca, yuvarlak, Trabzon ekmeği, çavdar ve köy ekmeği karışımı yeni bir ekmek daha düşünüyoruz. Bu da lüks sayılır. Amacımız bu yeni ürünlerimizden daha çok kár etmek ve o kár ile dar gelirli kitlelerin tükettiği ekmek türünü sübvanse etmek.’’

Adana Ekmekçilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Ali İnat da kriz döneminde üretim ve satışlarını büyük ölçüde artırdıklarını söyledi. İnat, ‘‘Geçen yıl 1 fabrikamız vardı. Bu yıl 3 fabrikada üretim yapıyoruz. Geçen yıl 300 bin olan günlük ekmek üretimimiz şu anda 425 ila 450 bin arasında seyrediyor. Aslında 24 saat (tam kapasite) çalışma ile ekmek üretimimiz günlük 585 bin adet olabilir. Ancak Adanalı hemşehrilerimiz sıcak ekmeğe çok meraklı ve İstanbul, Ankara'da olduğu gibi soğuk ekmek pek satılmıyor. O yüzden 16 saat üretim yapıyoruz. Satış noktalarımıza gittiğimizde Halk Ekmeklerin ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlıyoruz. Çünkü çok büyük talep ve kuyruklar var’’ dedi.

Orta gelirli de belediye ekmeği alıyor

İstanbul Halk Ekmek A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Hadi Tunç, kriz sürecinde halk ekmeğin ana tüketici grubu olan ‘‘alt gelir grubu’’na orta ve üst gelir gurubundan çok büyük katılım olduğunu söyledi. Tunç, Halk ekmek ürünlerinin sadece ucuz değil, kaliteli ve hijyenik de olduğunu belirterek şunları söyledi: ‘‘Kriz öncesi günde 1 milyon 350 bin ekmek satıyorduk. Şu anda haftada 7 gün günde 24 saat (tam kapasite) çalışan 3 fabrikamızda günde 1 milyon 950 bin ekmek üretip tamamını satıyoruz. Ancak üzücü olan gerçek şu ki; İstanbul genelindeki bin 500 satış noktamızdan bize gelen günlük talep miktarı 5 milyon ekmeği buluyor. Bu da 100 bin liraya sattığımız 200 gram ekmekten 5 milyon adet üretsek tamamının tüketileceğini gösteriyor.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!