Güncelleme Tarihi:
Kaplan, yaptığı yazılı açıklamada, Türk halı sektörünün dünya pazarlarındaki yerini korumaya çalıştığını belirterek, bu konuda dönem dönem çeşitli projeler geliştirdiklerini kaydetti.
Sektördeki liderliğin sürdürülebilmesi için geçen yıl başlattıkları "Dünya Dokuma Makine Halıcılığında Liderliğin Korunması" çalışmasına bu yıl da devam edeceklerini ifade eden Kaplan, şunları kaydetti:
"Çalışma kapsamında bu yıl da halı ihracatçılarının yeni pazarlara girişlerini kolaylaştırmak ve ihracatlarını geliştirmek amacıyla 3 yıllık bir süre için 'Makine Halısında Sürdürülebilir Liderlik Projesi'ni başlattık. Proje kapsamında, katılımcı firmalara öncelikle ihtiyaç analizleri uygulanacak. Sonrasında, ihtiyaçlarına yönelik olarak eğitim programlarına alınacak firmaların, yurtdışı pazar araştırması, fuarlar, sektörel ticaret heyeti ve alım heyetleri gibi ortak pazarlama faaliyetlerine katılmaları mümkün olacak."
Kaplan, yüzde 75 devlet desteği sağlanan projeden yararlanmak için 35 firmanın müracaatta bulunduğunu vurguladı. Yılın ilk 6 ayında 688 milyon 892 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini anımsatan Kaplan, makine halısı üretim merkezi konumundaki Gaziantep'te 180'in üzerinde halı firmasının yüksek teknolojiye sahip bin 400 makine ile üretim yapıldığına dikkati çekti.
Mevcut potansiyelle yılda 350 milyon metrekare halı üretildiğine işaret eden Kaplan, sektörde 25 bin direkt, 25 bin de yan sanayide olmak üzere 50 bin kişinin istihdam edildiğini hatırlattı.