Halı sektörü umutlu

Güncelleme Tarihi:

Halı sektörü umutlu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2008 09:47

Gaziantep Halıcılar Odası (GAHO) Başkanı Yalçın Konukoğlu, dünyada yaşanan küresel krizin, şu anda halı sektörüne fazla yansımadığını söyledi.

Konukoğlu, Gaziantep'in yıllık halı üretim kapasitesinin 300 milyon metre kare olduğunu, başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere, Bağımsız Türk Cumhuriyetleri, ABD, Irak ve Rusya başta olmak üzere bir çok ülkeye halı ihracatının gerçekleştirildiğini ifade etti.

Makine halısı üretiminde, dünyanın en önemli merkezleri arasında yer alan Gaziantep'in 2007 yılında 694 milyon dolarlık ihracat yaptığına işaret eden Konukoğlu, şu bilgileri verdi:
“Tekstil sektöründe çok önemli bir yere sahip olan makine halısı üretimi, emek yoğun bir sektör olduğu için hayati öneme sahip. 2007 yılında, başarılı bir yıl geçirdik. Büyük umutlarla girdiğimiz 2008 yılı da şu ana kadar bizim açımızdan olumlu bir yıl olarak geçiyor. Dünyayı etkileyen küresel kriz nedeni ile özellikle dış pazarlarda bir daralma yaşanmasına karşın, 2008 yılı ihracatımız 900 milyon doları aştı. Sektörde yaşaman bazı olumsuzluklara karşın, bu yıl hedefimiz olan 1 milyar dolarlık ihracat rakamını yakalayacağımıza inanıyorum.”

Kalitenin yanı sıra, yeni tasarım ürünlerle hem iç pazarlarda, hem de dış pazarlara hitap etmeye çalıştıklarına işaret eden Konukoğlu, şöyle konuştu:
“Halıda yeni tasarım ürünleri elde ederek, yeni pazarlar bulmak zorundayız. Özellikle, ihracata yönelik üretim yapan tüm sektörlerde olduğu gibi, halı üretiminde de değişen tüketici tercihlerini göz önünde bulundurarak, ürün çeşitliliğini arttırmalıyız. Yeni desenler, yeni renkler, yeni kesimler, kısacası yeni tasarımlarla ürünlerimizi tüketiciler için cazip hale getirmeliyiz. Gaziantep'in üretim kapasitesi çok iyi. Ancak, sadece üretmek yeterli olmuyor. Özellikle, dış pazarlarda artan rekabet, üreticileri yeni arayışlara itiyor. Tercihleri değişen, sürekli yenilik isteyen tüketiciler, bir taraftan kalite, bir taraftan da yeni çeşitlere yönelerek, değişik tasarım ürünlerin arayışına giriyor. Yani, halı sektöründe üretim yapan firmalarımızın, modayı çok yakından takip ederek, yeni tasarım ürünlerle tüketicinin karşısına çıkması gerekiyor.

Kısacası, tüketicilerin tercihlerini dikkate almak zorunluluğu var. Gaziantep, özellikle son yıllarda teknolojiyi de yakından takip ederek, bilgisayarla çalışan modern entegre tesisler yapmayı başardı. Teknolojiyi yakından takip etme ve üretim kapasitesi ve kalite açısından elde ettiğimiz başarılar küçümsenemez. Ancak, bunlar yeterli değil, tasarım ve dış ülkelerdeki pazar payını arttırmak hayati önem taşıyor. Hızla gelişen ve globalleşen dünyada, rekabet de çok önemli. Özellikle, gelişmekte olan ülkeler için emek yoğun bir sektör olan tekstil ve dolayısı ile halı üretimi, ekonominin bel kemiği konumunda. Üretici firmaların, birlik ve beraberlik içerisinde hareket ederek, dünyaya daha fazla açılıp, pazar paylarını arttırmaları gerekir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!