Halaç için 11.8 milyon YTL’lik ’sıtmayı neden anlamadınız’ davası

Güncelleme Tarihi:

Halaç için 11.8 milyon YTL’lik ’sıtmayı neden anlamadınız’ davası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2008 00:00

12 Mayıs’ta ’sıtmadan’ 38 yaşında ölen eski İstanbul Altın Rafinerisi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Halaç’ın ailesi, "teşhisi geç koyarak Ömer Halaç’ın ihmalle ölümüne sebep olduğu" iddiasıyla Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. aleyhine 11.8 milyon YTL’lik tazminat davası açtı.

Haberin Devamı

ESKİ İstanbul Altın Rafinerisi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Halaç’ın ailesi, Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. aleyhine "hastalıkta teşhisi geç koyarak Ömer Halaç’ın ihmalle ölümüne sebep olduğu" iddiasıyla 11.8 milyon YTL’lik tazminat davası açtı. Bakırköy 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada 1.8 milyon YTL manevi ve 10 milyon YTL maddi tazminat talebinde bulunuldu. 12 Mayıs 2008’de ’sıtmadan’ 38 yaşında ölen Ömer Halaç’ın kardeşi Özcan Halaç, "Hastaneye girdiğimiz andan itibaren rahmetlinin Afrika’ya sık gittiğini ve sıtma olabileceğini söyledik ama dikkate almadılar. Teşhisi, günler sonra Çapa’dan bir doktor koydu. Buna rağmen tedavi edici bir ilaç uygulamak yerine ’sıtma önleyici’ bir ilaç kullandılar. Ağır ihmal var, bu ihmalin sorumluları mutlaka bedel ödemeli" dedi. Halaç, maddi durumlarının yerinde olduğunu ve ’maddi kazanç peşinde olmadıklarını’ belirterek, "11.8 milyon YTL’lik tazminat davası lehimize sonuçlanırsa ’Ömer Halaç Vakfı’ kuracağız ve kuyumculuk sektörü için özellikle eğitim alanında bu parayı harcayacağız" dedi.

Sıtma olabilir dedik

Ağabeyi Ömer Halaç’ın çok sık Afrika ülkelerine gidip geldiğini hastane yetkililerine ve doktorlara söylediklerini, sıtma olabileceğini de belirttiklerini söyleyen Özcan Halaç, "Son 1 yılda çok sık gitmişti. Vücuduna sıtma mikrobu girmiş. Son olarak Afrika’dan dönmüş ve birkaç gün sonra da Kırgızistan’a gitmişti. Arada 40-50 derecelik sıcaklık farkı var. Kırgızistan’dan cumartesi gecesi (04.05.2008) geldi, rahatsızlığı başladıve arttı. Pazartesi günü ambulansla Bakırköy Acıbadem Hastanesi’ne kaldırdık. Hastaneye yatar yatmaz kendisi de ’ben çok sık Afrika’ya giderim sıtma olabilir’ diyor. Klasik incelemelerden sonra ’sıtma değilsin’ diyorlar. Sonra da grip olarak inceliyorlar. Gripten daha ağır bir şey olduğu ortaya çıkınca da ’tanısı konulamayan bir hastalık’ diyorlar.

Özcan Halaç, teşhis konulduktan sonra da ihmalin sürdüğünü ileri sürdü ve şöyle konuştu: "Lariam adında bir ilaç istediler. Bu ilaç sıtma tedavisi için değil sıtmadan korunmak için kullanılırmış bunu da sonra öğrendik. Aslında hemen kinin verilmesi gerekiyormuş. 1 gün de öyle kaybedilmiş oldu."

24 saatte5 bin ampul adrenalin

Haberin Devamı

AĞABEYİ Ömer Halaç’a teşhis konulması için aynı günlerde İstanbul’da devam eden Afrika Zirvesi’ne gelen bir Afrikalı doktoru da devreye soktuklarını ve bu doktorun da "Sıtma belirtileri varmış şu anda da geç kalınmış" dediğini anlatan Özcan Halaç, "18 bin lira civarında fatura çıkardılar. 5 bin ampul adrenalin kullanmışlar. Bunu da muhtemelen kalp atışlarını korumak için yapmışlar. 24 saatte 5 bin ampul yani saatte 208 adet" diye konuştu. Özcan Halaç, Türk hukuk sisteminde tazminat esaslarının belli olduğunu söyledi ve şöyle konuştu: "Biz de ona uygun olarak dava açtık. Bu konu ABD’de olsa milyar dolarlık dava olurdu. Bizde bir kişinin 65 yaşına kadar kazanabileceği para hesaplanıyor ve peşin ödeme indirimi yapılıp o kadar tazminat talep edilebiliyor. Kazanalım ya da kazanmayalım önemi yok çünkü bizim kaybımız en ağır kayıp zaten. İstediğimiz tek şey; vatandaş da özel hastaneler de bilinçlenir ve Türkiye’de bir şeyler değişir. Bir sağlık müfettişi hasta olarak gitsin ’başım ağrıyor’ desin başına geleni görsün."

Altın Rafinerisi’ni kurdu ’gram altın’ın mucidi oldu

İSTANBUL
Altın Rafinerisi’nin Başkanı’yken ’teşhis konulamayan sıtma’dan dolayı 12 Mayıs 2008’de hayatını kaybeden Ömer Halaç, 1970 Afyon Emirdağ doğumluydu. Kabataş Lisesi ve Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’ni bitirdi. Devlet tarafından kurulan ancak faaliyete geçirilemeyen İstanbul Altın Rafinerisi A.Ş.’nin çoğunluk hisselerini 2002 yılında satın aldı. Ömer Halaç, rafineride kullanılan birçok makinanın da mucidiydi. Altını tasarruf aracı olarak gören Türk halkı için ’gram altın’ı da Ömer Halaç çıkarmıştı. 2006’da Orta Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti Bangui’de yerel bir ortakla şirket kuran Halaç, bu ülkelerde altın çıkarmak ve ham altını rafine etmek üzere çalışmalar yapıyordu.

İhmal ve yanlış yok titizlikle izledik

ACIBADEM
Sağlık Grubu Tıbbi Direktörü Prof Dr. Ahmet Şahin, "Hastanemizde sıtma teşhisi konulan Sayın Ömer Halaç’ın tüm tıbbi girişim ve tedavileri planlanarak son aşamaya kadar büyük bir titizlikle izlenmiştir. Kendisinin vefatı tedavisini takip eden tüm hekimlerimizi ve bizi son derece üzmüştür. Hekimlerimiz uyguladıkları tedaviler ile herhangi bir ihmal ya da yanlış tıbbi uygulamada bulunmamıştır" dedi. Prof. Şahin, "O dönemde Sağlık Bakanlığı müfettişleri de soruşturma başlattı. Hem hasta yakınlarıyla hem tedavi sürecine katılan hekimlerle görüştüler. Bu soruşturma henüz sonuçlanmadı. Biz tedavi sürecinde hastanın gelişinden vefatına kadar gerekli her şeyi yaptık" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!