Haksız işçi çıkarmaya bakanlık soruşturması

Güncelleme Tarihi:

Haksız işçi çıkarmaya bakanlık soruşturması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Çalışma Bakanı Nami Çağan, ‘‘Türkiye'de ekonomik kriz değil, hükümet boşluğundan dolayı panik havası var. Bize ulaşan toplu işten çıkarma yok. Haksız işçi çıkaranları takibe alıp, yasal işlem yapacağız’’ dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Nami Çağan, işverenleri uyararak, haksız işten çıkarma tasarrufundu bulunmaları halinde, derhal yasal işlem başlatacaklarını vurguladı. Çağan, sıkıntı doğunca alınacak önlem ‘‘işten çıkarma’’ olmaması gerektiğini belirterek, çalışanların haklarının hukuk düzeni içinde korumak için her türlü yasal imkanı kullanacaklarını söyledi.

Politikaya atılmadan önce SBF'de Maliye ve Ekonomi hocalığı yapan Prof. Çağan, halen Türkiye'de bir ekonomik kriz olmadığını, hükümet boşluğundan ötürü bir panik havası yaratıldığını savundu. Halen kendilerine ulaşan bir toplu işten çıkarma olayı bulunmadığını söyleyen Çağan, buna rağmen toplu işten çıkarmalara karşı İzleme Komitelerini kurduklarını ve her türlü gelişmeye karşı hazırlıklı olduklarını bildirdi.

GENELGE YAYINLADI

Ekonomik kriz ve işten çıkarmalar konusunda bir basın toplantısı yapan Çağan, tekstil ve otomotivde yaşanan sıkıntılardan ötürü toplu işten çıkarma eğilimlerine dikkat çekti. Çağan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘‘Aldığı ücretle kendisinin ve ailesinin geçimini sağlamaya çalışanların işsiz kalması, gerek onların yaşamları, gerek sosyal barış ve bütünlüğümüz bakımından birçok olumsuzluğu birlikte getirir. İşçi ve işveren, bir bakıma kader birliği etmiş kişilerdir. Günümüz endüstriyel ilişkiler anlayışı, bu ikilinin çatışma değil, çıkar birliği içinde hareket etmesine dayanıyor. İyi günlerde olduğu gibi işçi ve işverenlerimiz kötü günlerde de dayanışma içinde olmalı, sıkıntılara birlikte göğüs germelidirler.’’

Çağan, toplu işten çıkarmalara karşı teşkilatı genelge ile uyardığını ve yöntemleri sıraladığını anlatarak, ‘‘İşten çıkarmalarla ilgili sendikalar ve işçilerden gelecek başvuruların denetimi anında sonuçlandırılacak. Medyada yer alacak haberler de ihbar kabul edilecek. İşten çıkarma, iş yasası ve ilgili mevzuata aykırı ise derhal soruşturulacak.’’

Çalışma Müdürlükleri bünyesinde oluşturulan İzleme Komiteleri'nde iş teftiş grup başkanlıkları, İş ve İşçi Bulma Kurumu müdürlüklerinin de bulunduğunu bildiren Çağan, bu komitelerin işçi ve işverenlerle de sıkı bir işbirliği içinde çalışacaklarını duyurdu. İzlenen sonuçların Bakanlığa anında bildirileceğini kaydeden Çağan, soru üzerine TİSK'in önerdiği ‘Esnek Çalışma’ modelinin Ekonomik ve Sosyal Konsey'de tartışılmasını önerdi.

Mustafa Özbek: İşverenler fedakârlığı öğrensin

Otomotiv sektöründe örgütlü en güçlü sendika olan Türk Metal Başkanı Mustafa Özbek de, işverenlerin sunni bir kriz çıkararak hükümetten kredi kapmak, işçi ücretlerini sıfırlamak, vergileri erteletmek istediğini öne sürdü. Özbek, Hürriyet'e, ‘‘Oldu-bittilere evet dememiz mümkün değil. Toplu işten çıkarma girişimi olursa, ‘amansızca ve acımasızca' mücadele ederiz’’ dedi. İşçiler çok mağduriyet yaşadığını belirten Özbek, şöyle konuştu:

‘‘Dev dünya şirketleri bile mağduriyeti tattılar. Ama, bizim işverenler kârdan zarar etmeyi, tatlı kârların fedakarlık

etmeyi öğrenemediler. Bu mağduriyeti bir de onlar tatsınlar, kârdan zararı öğrensinler. Alınan kararlar sosyal önlemlerle donatılsın. Biz her türlü fikre açığız.’’

Özbek, İzmir BMC’den 450 işçinin, Ankara Man'dan 170 işçinin çıkarılma kararı alındığını, ancak, sendikanın devreye girmesi ile bunun önlendiğini söyledi. Özbek, Man'ın Alman uyruklu Genel Müdürü Fahrenberger'in, ‘‘Yanlış bir karar almışız, yanlışımızdan dönüyoruz’’ dediğini bildirdi. Özbek, otomotivdeki sıkıntıyı işveren sendikası MESS'le ele alacaklarını söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!