Güncelleme Tarihi:
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Başkanı ve Sayıştay Başkanı Recai Akyel, "Beş gün boyunca toplantımızı sürdüreceğiz. 29 Mayıs günü kararımızı açıklayacağız" dedi.
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, memurlarla hükümet arasında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamayan teklifleri karara bağlamak üzere Devlet Personel Başkanlığı'ndaki ilk toplantısına başladı.
Toplantı öncesinde gazetecilere açıklama yapan Akyel, Anayasa'nın 53. maddesi ve 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu hükümleri çerçevesinde, 2012-2013 yılı için başlayan toplu sözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlandığını anımsattı.
Tarafların, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na başvurularını yaptığını belirten Akyel, kurulun 5 gün süresince toplanacağını bildirdi.
Akyel, şöyle devam etti:
"Beş gün boyunca toplantımızı bir değişiklik olmazsa bu salonda sürdüreceğiz. 29 Mayıs günü kararımızı açıklayacağız. Bu süreç içerisinde taraflar dinlenecek, değerlendirmeler yapılacak ve karar verilecek. Bu süreç içerisinde çalışmaların sağlıklı yürütülmesi açısından, süreçle ilgili basına ve kamuoyuna açıklamama yapmamayı düşünüyoruz. Umuyoruz ki insanlarımızın, çalışanlarımızın mutluluğu, sağlığına ve ülkemizin iyiliğine olan bir karar çıkar, şimdiden hayırlı olsun diliyorum."
Çelik: 21 GÜN İÇİNDE UZLAŞMA BEKLİYORUZ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise memur konfederasyonları ile toplu sözleşme sürecinin 21 gün sürdüğünü hatırlattı. Bakan Çelik, o süre içinde kendilerinin bir uzlaşma beklediklerini kaydetti.
Açılışlar ve temel atma törenlerine katılmak üzere geldiği Yozgat'ta konuşan Çelik, şunları söyledi:
"Dünya gerçekleri, bölge gerçekleri, küresel ekonomide yaşanan sorunlar çerçevesinde baktığınız zaman Türkiye ücretleri geriye götüren değil, Türkiye ücretleri donduran bir ülke değil, ücretleri artıran bir ülke ve enflasyon üzerinde artıran bir ülkedir. Bunun görüleceği düşüncesiyle bir beklentimiz vardı. Fakat memur konfederasyonlarının ortaya koyduğu tablo gerçekten ne bölge, ne dünya, ne de Türkiye gerçekleri ile çok örtüşen oranlar değildi. Oradan aşağı gelmekte de doğrusu zorlandılar. Çok yüksek tutunca konu hakem heyetine gitti. 29 Mayıs Salı günü hakem heyeti nihai bir karar verecek. Ben kararın hayırlı olmasını temenni ediyorum.”
Memurlar 2012 için yüzde 7.5 + 7.5 zam talebinde bulunmuş ancak hükümetin teklifi ise yüzde 3.5 + 4 oranında olmuştu. Memur sendikaları bu teklifin ardından anlaşma çıkmaması üzerine Çarşamba günü meydanlara çıkarak genel grev ilan etmişti.