Nurten ERK
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2001 01:50
Güllüoğlu Baklavaları, krize rağmen İstanbul'da 5 milyon dolara kurduğu tesisini tamamladı. Nejat Güllü, hedeflerinin New York, Los Angeles, Telaviv ve Atina'da fırın ve şekerleme ünitesi açmak olduğunu söyledi. Güllü, ‘‘Haham ‘helal' derse, İsrail'e baklava göndereceğiz’’ dedi.
Antepli Güllüoğlu Baklavaları’nın sahibi Nejat Güllü, Türk baklavasını Avrupa'da tanıtmayı hedefliyor. Nejat Güllü, Avrupa'ya ihracat için gereken standarda ulaşmak amacıyla Kağıthane'de 5 milyon dolarlık yatırımla kurduğu yeni tesisini krize rağmen tamamladı.
Güllüoğlu'nun bundan sonraki hedefi, önce Londra, arkasından New York, Los Angeles, Telaviv ve Atina'da modern bir fırın ve şekerleme ünitesi açarak, Güllüoğlu baklavalarını dünyaya tanıtmak.
Nejat Güllü, ‘‘İstanbul'da üreteceğimiz baklavaları dondurulmuş halde yurtdışına göndereceğiz. Belli ülkelerde kuracağımız fırınlarda pişirip şerbetleyeceğiz. Böylece tüketiciye taze Güllüoğlu baklavasını yedireceğiz’’ diye konuştu. Nejat Güllü, donmuş ürün ihracatına da Eylül ayından itibaren başlayacaklarını söyledi.
İSRAİL SIRADA
Arap ülkeleri ve Kuzey Afrika ülkelerine de ihracatı hedefleyen Nejat Güllü, Haham'ın (musevi din adamı) ‘‘helal’’ damgası vermesi halinde İsrail'e de mal satacaklarını söyledi.
Halen yılda 400 ton civarında baklavayı Avrupa ve ABD'ye ihrac ettiklerini söyleyen Nejat Güllü, önümüzdeki aylarda Almanya'daki büyük marketlere girmek istediklerini belirtti. Güllü, şöyle devam etti:
‘‘Şu anda tamamı Türkiye'de pişirilen baklavaları vakumlu ambalajlarda yurtdışına gönderiyoruz. İhracatımızın 100 tonu ABD'ye, kalanı Avrupa ülkelerine. Kağıthane'deki yatırımımıza krizden önce başladık. Krizde bu yatırımı tamamlamak Don Kişotluk oldu, ama bunu yapmalıydık. Yurtdışına mal satmamız için belli standart ve kalitede üretim yapmak zorundayız.’’
Nejat Güllü, Kağıthane'deki yeni üretim tesisinde günde 1 ton baklava, 3 ton lokum, 2 ton kadayıf üreteceklerini söyledi. Güllü, fabrikanın toplam kapasitesinin günlük 10 tona kadar rahatlıkla çıkabileceğini belirtti.
Güllüoğlu, 1871 yılında Hacı Mustafa Güllü Çelebi tarafından Gaziantep'te kuruldu. 1949 yılında Mustafa Güllü ve çocukları, İstanbul'a gelerek Karaköy'de şube açtı. 1985 yılına kadar sadece Karaköy'de hizmet verdi. Nejat Güllü, 1985 yılında lokum, kadayıf gibi ürünlerde de büyüme ve fabrikasyon üretime geçme fikrini babasına kabul ettiremeyince ailesinden ayrılarak, kendi tesisini kurdu. Yine Güllüoğlu Baklavaları adıyla Kadıköy'de ilk mağazasını hizmete sokan Nejat Güllü, arkasından Mısırçarşısı, Mecidiyeköy, Üsküdar, Otogar, Hasanpaşa ve Beyazıt'ta da birer şube açtı.
İhracat hakkı Nejat Güllü'de
Antepli Güllü Ailesi'nin her bireyi, baklavacılık yapmak istediğinde ve işinin başında kendisi durduğu taktirde ‘‘Güllüoğlu’’ markasını kullanma hakkına sahip. Bu yüzden de İstanbul'da bir çok yerde farklı kişilere ait Güllüoğlu Baklavacıları'na rastlanıyor.
Ancak kardeşleri ve babası başta olmak üzere bütün ailesiyle rekabet halinde olduğunu belirten Nejat Güllü, Avrupa Topluluğu ve ABD için ‘‘Güllüoğlu’’ markasının isim hakkını ve patentini almış. Yani Güllüoğlu markasını kullananan Antepli diğer üreticiler, Türkiye dışına aynı markayla çıkamayacak.