Hafta sonu tatili kalkıyor mu? Çalışana 1700 TL devlet desteği

Güncelleme Tarihi:

Hafta sonu tatili kalkıyor mu Çalışana 1700 TL devlet desteği
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2017 13:55

Hafta sonu tatili konusunda 1924 yılında çıkartılan ve en az bir gün tatil yapmayı koşul olarak sunan kanun kaldırılıyor. Hafta sonu tatilinin kaldırılma gerekçesinin ise sanayi kuruluşlarının her yıl belirli bir miktar ödeyerek belediyelerden almak zorunda olduğu çalışma ruhsatı olduğu ifade edildi. İşte, hafta sonu tatili kaldırılıyor mu sorusunun detaylı yanıtı

Haberin Devamı

Hafta sonu tatili için getirilecek olan yeni düzenleme, milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiriyor. İşte, Noyan Doğan'ın hafta sonu tatili ve çalışma hayatını kapsayan diğer gelişmelerle ilgili yazısından bir bölüm;

HAFTA TATİLİ KALKIYOR

Bundan tam 93 yıl önce, 1924 yılında, çıkartılan ve haftada bir gün tatil yapılmasını zorunlu kılan Hafta Tatili Hakkındaki kanun artık kalkıyor. Gerekçe ise, özellikle sanayi işletmelerinin her yıl hafta tatili günlerinde çalışabilmek için belediyelerden hafta sonu çalışma ruhsatı almalarının işletme sahiplerine ek yük getirmesi. Yeni düzenleme ile işyerleri açısından artık hafta sonu çalışma kolaylaşmış olacak. Ancak, yürürlükten kalkan yasa, aynı zamanda işçilerin haftada 6 günden fazla çalışmasını da yasaklıyordu.

Haberin Devamı

ÇALIŞANA 1700 LİRA DEVLET DESTEĞİ

Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) personeli istihdam eden ve teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren şirketlerde; istihdam edilen personelin aylık ücretinin, asgari ücretin brüt tutarı kadarki kısmı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karşılanacak. Daha açık bir anlatımla, Ar-Ge personelinin aylık maaşının 1.700 lirasını Bakanlık ödeyecek; hem de iki yıl boyunca. Peki, sınır var mı? Bakanlık desteği, firmanın toplam çalışan sayısının yüzde 10’u ile sınırlı. Yani, teknoloji geliştirme firmasıysanız ve 100 kişi istihdam ediyorsanız, Bakanlıktan, 10 kişi için destek alacaksınız.

ÖĞRETİM ÜYESİNE GEÇ EMEKLİLİK

Yeni Kanun, eğitim alanında da bazı düzenlemeler getiriyor. Birincisi, staj tanımı değişecek ve yükseköğretim kurumlarında staj yapan öğrencilere staj ücreti ödenecek. Ancak, yasa, staj süresinin emeklilik süresine etkisi konusunda bir düzenleme getirmedi. Yine yasa ile öğrencilere, uygulamalı eğitimleri sırasında asgari ücretin yüzde 35’i kadar –ki, bu da aylık 490 lira ediyor- ücret de ödenecek. Ayrıca, emeklilik yaşını dolduran öğretim üyeleri, 75 yaşının geçmemiş olmak kaydıyla, emeklilik aylığı bağlanıncaya kadar sözleşmeli olarak çalışmaya devam edebilecek.

İŞÇİNİN BORCU SİLİNECEK

Haberin Devamı

Özelleştirme kapsamına alınan şirketlerde çalışanlar ile daha önce istifa etmiş, emekli olmuş ya da işten çıkarılmış çalışanlar, isterlerse sendikalara olan borçlarını ödemeyecek. Mevcut uygulamada, çalışanlar, bağlı oldukları sendikaya aidatlarını ödemediğinde çalıştığı kurum bu ödemeyi yapıyor, sonra da dönüp çalışandan hukuk yoluyla (rücu ederek) alıyordu. İşte, yeni Kanunla, üyelik aidatı ile birikmiş faiz borcu çalışandan talep edilemeyecek.

BAKMADAN GEÇME!