Fatma AKSU/MEKKE
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2009 00:00
Hac ibadetini yerine getirmek için kutsal topraklara giden hacılar, yılda satın aldıkları 5 milyon dizi inciye 27 milyon dolar (100 milyon Riyal) ödüyor.
İncilerin en çok satın alındığı dükkan ise, Suudi Arabistan’da inci markası haline gelen ‘Beyaz Gül’. Zemzem Towers’ta bulunan Beyaz Gül’ün sahibi 22 yıllık inci satıcısı Abdülhamit Eşref’in, müşterileri arasında Fas Kralı’nın annesinden, Katar Prensine, ünlü siyasetçilerden bilim adamlarına, iş dünyasından sanat dünyasına çok sayıda tanınmış Türk de bulunuyor.
100 bin Riyallik inci10
Riyal’den, 100 bin Riyal’e, değişik kaliteyle hacıların taleplerini karşılayan Abdülhamit Eşref, gelen bütün hacıların inci istediğini ancak incinin kalitesi konusunda yüzde 95’inin fikrinin bulunmadığını söylüyor. Eşref, incinin sahteciliği en çok yapılan taşlardan olduğunu aktararak, iyi bir incinin ‘tam yuvarlak, parlak ve çizgisiz’ olması gerektiğini söylüyor. Eşref, “Piyasada toprak fiyatına bile inci bulunuyor” diyor.
Elmasla temasMüşterilerine, gerçek incinin sahtesinden nasıl ayrıldığını da gösteren Eşref, şunları anlatıyor: “İki çeşit sahte inci var. Sahte incilerin bazıları sıkıştırma cam gibi, kesici bir aletle kazınamıyor. Diğer bir sahte grup ise, üzeri inci gibi olup bıçakla biraz kazıyınca içi başka renk çıkanlar. Gerçek inci kazındığında kum gibi dökülür, içinin parlaklığı aynı kalır. İnci diğer mücevherlerden ayrı yumuşak torba ve özel kutularında ya da kalın ve pamuk gibi yumuşak kumaşla döşenmiş kutularda saklammalı. Özellikle elmasla temas ettirilmemeli.”
En değerlisi Bahreyn’deEn değerli inciler, tuzlu suda yaşayan kabuklulardan elde ediliyor. İncinin doğal yatağı Arap Körfezi. Hindistan, Çin, Japonya, Avustralya, Pasifik Okyanusu’nda yer alan bazı adalar, Venezüella, Orta Amerika, Avrupa ve Kuzey Avrupa nehirleri bu tür incilerin kaynakları arasında yer alıyor. Bahreyn’de halen bazı ailelerin elinde değerli inciler bulunuyor. Bunlar dünyadaki mücevher satıcılarının ilgisini çekse de, kimse satmaya yanaşmıyor.
İnci istiridyenin mucizesiJOHN Lloyd ve John Mitchinson’un hazırladıkları Cahillikler Kitabı 2’ye göre, inciler hakkındaki yaygın yanılgı, incilerin istiridye kabuğunun içine kaçan kum ya da kumtaşından üretildiğidir. Kitapta incinin oluşumu şöyle anlatılıyor: “İstiridyenin iç kabuğunun iç kısmının tamamı manto adı verilen ve incinin özünü gizleyen bir organla kaplıdır. Sedef olarak da bilinen bu organ muhteşem bir maddedir. Güçlü ama aynı zamanda esnek ve parlaktır. Keratine benzeyen organik salgı tabakaları arasındaki kalsiyum karbonat kristallerinden yapılmıştır. Düşmanı üst üste dizilen astarların içine gömmekte ve bu sürecin sonunda da inci oluşturmaktadır. İnci istiridyeleri günde dört tabakaya kadar üretim yapabilir. Bir inciyi tamamlamak15-20 yıl alır.”