Hac malzemeleri sektörü büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Hac malzemeleri sektörü büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2008 11:45

Her yıl yaklaşık 100 binin üzerinde kişiyi kutsal topraklara uğurlayan Türkiye'de, hac malzemeleri sektörü büyüklüğünün 70 milyon YTL'ye ulaştığı tahmin ediliyor.

Türkiye'de hac malzemesi ve hediyelik eşya üretimi yapan firmalar, yaklaşık 3 ay önce başlattıkları hazırlıklarını ve üretimlerini hacı adaylarının uğurlanmasına başlandığı bu günlerde de yoğun şekilde sürdürüyor.

Firmalar, daha çok seccade, tespih, ihram, yüzük ve oyuncak gibi eşya üretimi yapıp satışa sunarken, bazı firmalar da satışlarını sanal aleme taşıdı.
Hacı adaylarının, gitmeden dönüşte misafirlere sunacakları seccade, tespih, yüzük ve oyuncak gibi hediyeleri, Suudi Arabistan yerine yurt içindeki firmalardan almaya başlaması da sektörün büyümesine katkı sağlıyor. Hacı adaylarının alışveriş tercihlerini yurt içinden kullanmaya başlamaları yüksek rakamlardaki dövizin yurt dışına gitmesini önlerken, gümrük ve taşıma sıkıntısından da kurtarıyor.

Satışların artmasıyla hac ve umre alışverişlerinin artık bir sektör haline geldiği ve sektörün büyüklüğünün de 70 milyon YTL'ye ulaştığı tahmin ediliyor.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şube Başkanı Bilal Nadir Gök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hacdan hediyelik eşya getirmenin bir gelenek olduğunu söyledi.

Gök, son yıllarda Suudi Arabistan'da satılan çok sayıda ürünün Türkiye'den gittiğini belirterek, “Kutsal topraklarda satın aldıkları eşyalarda 'Made in Turkey' yazısını gören hacılar da artık yurt içindeki pazarlara yönelmeye başladı” dedi.

Hacıların kutsal topraklara gitmeden önce hediyelik eşyalarını yerli firmalardan almaya başlamalarıyla birlikte sektörün her geçen yıl büyümeye başladığını belirten Gök, şöyle konuştu:
“Her yıl yaklaşık 100 binin üzerinde kişiyi kutsal topraklara uğurlayan Türkiye'de sektör büyüklüğünün 70 milyon YTL'ye ulaştığı tahmin ediliyor. Türkiye'de üretilen hac malzemelerinin yüzde 80'i iç pazarda, kalan kısmı ise başta Suudi Arabistan olmak üzere değişik ülkelere ihraç ediliyor. Yani firmalarımız Türk hacılar kadar yanbancı hacıların da taleplerine karşılık veriyor. Bu durum ayrıca Türk sanayicisi ve ihracatçısının Avrupa pazarına alternatif ürünler üretebileceği bir konuma gelmiş olduğunu da gösteriyor. Özellikle hac ve umre dönemlerinde bu pazar çok iyi değerlendirilmeli.”

İNTERNET ÜZERİNDEN SATIŞ

Hacı malzemeleri firması sahibi İsmail Bahçeci de yaklaşık 10 yıldır sektörün içerisinde olduklarını ve 3 yıldır da “www.safahac.market.com” adresiyle internette sanal mağaza açarak satış yapmaya başladıklarını ifade etti.

Bahçeci, 1800'den fazla ürün çeşidiyle hacı adaylarına malzeme sunduklarını belirterek, sanal marketlerine yurt dışından da talep geldiğini bildirdi.
Hac malzemeleri satışının giderek büyük bir sektör haline dönüştüğünü anlatan Bahçeci, “Hac malzemeleri satışı daha önceki yıllarda küçük iş yerlerinde bir kaç kalem ürün satışıyla yürütülürdü. Ancak, son yıllarda malzemelerin üretiminin Türkiye'de yapılmaya başlanması ve hacıların hediyelik malzemelerini yurt içinde almaya başlamaları pazarı büyüttü” dedi.

Bahçeci, Türkiye genelinde 200 bayilerinin bulunduğunu, yurt dışına da ihracat yaptıklarını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!