Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) kasım ayı ihracat verilerini Habur Sınır Kapısı’nda açıklarken, komşu ülkelerle artacak ihracatla yıl sonunda 100 milyar dolar olan ‘psikolojik sınır’ın aşılacağı mesajını verdi. Ağustos 2008’den bu yana ilk kez ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.6 yükselişe geçen ihracat, kasım ayında da artışını sürdürdü. İhracat bu dönemde yüzde 1.54’lük artışla 8 milyar 825 milyon dolar oldu.
Bayrama rağmen arttı
Kurban Bayramı nedeniyle iş günü kaybı yaşanmasına karşın bu artışı yakalayan ihracak böylece, ekim ayında 10 milyar dolar sınırını zorlayan ihracat, toparlanma sürecine devam etti. İlk 11 aydaki ihracat yüzde 27.31 azalışla 87 milyar 608 milyon dolar olurken, geriye dönük bir yıllık ihracat ise yüzde 27.07 gerileyerek 94 milyar 798 milyon dolarda kaldı.
Yüzde 30 artış hedefi
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin komşu ülkelere gerçekleştirdiği ekonomik açılıma destek vermek için bu rakamları Habur Sınır Kapısı’nda açıkladıklarını belirtirken, “Ekim ayında başlayan düzelme devam ediyor. İhracat öncü bir gösterge” dedi. Bundan sonra sanayi istihdamında, kapasite kullanımında ve büyümede olumlu gelişmeler görüleceğini vurgulayan Büyükekşi, “Önümüzdeki aralık ayında ihracat artışının en az yüzde 20-30 arasında olmasını bekliyoruz. Bu senenin sonunda ihracatımız 100 milyar doları geçecek ve bizim için çok önemli olan 100’ler kulübündeki yerimizi koruyacağız” diye konuştu.
Araç sayısı aya uzanacak
Habur Sınır Kapısı’nın Türkiye’nin Irak’a açılan ve ihracatın can damarı olduğunu söyleyen Mehmet Büyükekşi, bu sınır kapısındaki sorunların çözüldüğünü belirterek, bunun TİM ve ilgili kuruluşların arasındaki koordinasyonun başarısı olduğunu vurguladı. Büyükekşi, şunları söyledi: “Burada olmamız Türkiye’nin komşu ülkelere gerçekleştirdiği ekonomik açılıma destek verdiğimizin göstergesidir. Habur’dan geçen araç sayısı her yıl artacak. Araç sayısının uzunluğu buradan aya uzanacak. Her türlü veri bizim Irak’a olan ihracatımızdaki gelişmeyi gösteriyor. Bu yılın sonunda geçen araç sayısının 510 bin, Irak’a olan ihracatın da 5 milyar doları aşmasını bekliyoruz.”
Barajı çok rahat geçeriz
Dünya Ticaret Örgütü toplantısı için bulunduğu Cenevre’de bulunan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da, kasımdaki artışın 4 günlük bayram tatiline rağmen yaşandığına dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Aralıkta geçen yıla göre çok ciddi bir artış yakalanacak. Sanıyorum bu yıl ilk kez 10 milyar doları geçeriz. Bu çerçevede, 98.5 milyar dolarlık hedefi rahat yakalarız. Hatta, kayıt rakamlarında bulunmayan altın ihracatı verilerinin de eklenmesiyle 100 milyar dolarlık barajı çok ama çok rahat geçeriz.”
Otomotiv yine lider
KASIM ayında toplam ihracatın yüzde 82.59’unu gerçekleştiren sanayi grubu, 7 milyar 289 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Sanayide ilk 11 aylık ihracat 73 milyar 606 milyon dolar oldu. Toplam ihracat içerisinde yüzde 14.66 pay alan tarım grubu 1 milyar 294 milyon dolar ihracata ulaşırken, madencilik ihracatı yüzde 14.42 artışla 243 milyon dolar oldu. Kasımda en fazla ihracat yapan sektör, 1 milyar 442 milyon dolar ile otomotiv ve yan sanayii olurken, bu sektörü 1 milyar 211 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörü izledi. Üçüncü sırada ise 913 milyon dolar ile demir-çelik sektörleri takip etti.
Suriye ile tek gümrük kapısı
HABUR’daki törene katılan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye ile ‘tek kapı, iki gümrük idaresi’ modelini oluşturmak için hazırlıklara başladıklarını açıkladı. Yazıcı, şöyle devam etti: “Suriye-Türkiye arası Öncüpınar sınır kapısı açılacak.Bu kapı ile Suriye ihracatımız artacak. Aynı modeli Sarp sınır kapısında da oluşturmak için Gürcülerle de görüşmeler yapacağız. 2003’ten bu yana gümrük kapılarında alt yapı yenileme çalışmaları devam ediyor.”
2008’de 220 ülkeye 12 bin farklı ürün ihraç edildi
TÜRKİYE’nin ihracat açısından son yıllarda ‘inanılmaz’ bir değişim kaydettiğini bildiren Mehmet Büyükekşi, 1980’li yıllardan itibaren ihracattaki değişimi şöyle anlattı: “1980’li yıllarda ihracat hamlesi başladığında Türkiye’nin ihracatı tarım ağırlıklıyken bugün yüzde 90’a yakınını sanayi ürünleri oluşturuyor. Türkiye’nin ihracatı 1980 yılında 3 milyar dolar iken, bu rakam 1990 yılında 13 milyar dolara, 2000 yılında 28 milyar dolara, 2008 yılında ise 132 milyar dolara yükseldi. 2008 yılında 46 bin Türk ihracatçı firması, 220 ülkeye tam 12 bin 885 farklı kalem mal ihraç etti.”