Ha gayret Moody’s...

Güncelleme Tarihi:

Ha gayret Moody’s...
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2013 00:00

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, dün yayınladığı notta, Kürt sorununun çözümü için devam eden barış sürecinin Türkiye’nin kredi notu açısından belirgin ve pozitif bir gelişme olduğunu söyledi. Ancak kurum not artırmak yerine yine artış sinyali vermekle yetindi.

Haberin Devamı

GEÇEN yıl 5 Kasım’da 18 yıldır beklediği ‘yatırım yapılabilir’ notuna Fitch’le kavuşan Türkiye için, Moody’s de, barış sürecinde kat ettiği mesafe nedeniyle ‘yatırım yapılabilir’ seviyeye yeşil ışık yaktı. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, dün yayınladığı notta, Kürt sorununun çözümü için devam eden barış sürecinin Türkiye’nin kredi notu açısından belirgin ve pozitif bir gelişme olduğunu söyledi. Açıklamalar piyasada, “Bu yılın ikinci yarısında Türkiye’nin notunu artırması beklenen Moody’s bu adımını gelişmeler karşısında öne almış görünüyor” şeklinde yorumlandı.

BARIŞ İÇİN GÜÇLÜ SİNYAL

Standart & Poors’ da iki hafta önce, İsrail’in ‘Mavi Marmara’ krizi nedeniyle özür dilemesinin hemen ardından Türkiye’nin girdiği barış sürecini de gerekçe göstererek kredi notunu bir puan yükseltmişti. Son olarak Moody’s dün güncel gelişmeleri değerlendirdiği notunda, 30 yıldır devam eden silahlı çatışmanın Türkiye’nin kredi itibarı üzerinde uzun süredir siyasi belirsizlik yarattığına dikkat çekerek, “Önceki barış çabaları başarısız olsa da, şu anki ateşkes ve barış sürecini izleyecek parlamento komisyonunun kurulması teklifi Ekim ayında başlayan barış görüşmelerinin ivme kazandığına dair şu ana kadarki en güçlü sinyalleri veriyor” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

PİYASA ŞİMDİDEN FİYATLIYOR

Türkiye, geçen yılki büyümesini yüzde 2.2 noktasında frenleyerek, cari açığını da milli gelirinin yüzde 6 düzeyine çekmeyi başarması bir süredir uluslararası piyasaların dikkatini çekiyor. Milli gelirin yüzde 10’u civarında olduğu uzun bir dönem boyunca ekonominin yumuşak karnı olarak nitelendirilen cari açık, halen ‘kırılganlığı artıran bir unsur’ olarak görülse de, Türkiye’nin çözüm süreciyle birlikte arkasına aldığı rüzgar olumlu değerlendiriliyor. Son aylarda özellikle piyasalara yönelik sıcak para akımındaki artış da, uluslararası piyasaların, Türkiye’nin olası bir not artışını şimdiden fiyatlamaya başladığı şeklinde değerlendiriliyor.

CARİ AÇIKTA SÜPRİZ YOK

Cari açık, Şubat ayında beklentilere yakın 5.13 milyar dolar, ilk iki ayda ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.6 artarak 10.94 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu artışta dış ticaret açığındaki yükseliş ve hizmetler dengesi kaynaklı net gelirlerde azalma etkili oldu. Cari açık Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20 artış kaydederken, son dönemde ekonomideki yavaşlama ve ihracattaki artışın desteğiyle dış ticarette yaşanan dengelenme sürecine paralel gerileyen cari açıktaki bozulmanın başladığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Doğu Anadolu’nun çekiciliği artar

MOODY’S değerlendirmesinde olası bir barışın ardından Güneydoğu Anadolu’nun doğrudan yabancı yatırım için çekiciliğini artıracağı belirterek, “Bu durum ekonomik fayda sağlayacak ve Türkiye’nin dış kırılganlıklarını azaltarak kredi itibarını güçlendirecektir” denildi. Açıklamada, 2012 Nisan ayında açıklanan teşvik paketinin de bölgeye enerji, otomotiv ve madencilik gibi alanlarda yatırımı sağlayabileceğine işaret edildi.
Moody’s Türkiye’nin kredi notunu, yatırım yapılabilirin bir kademe altında ‘Ba1’ not ve “pozitif” görünümle derecelendiriyor. Türkiye’nin tek yatırım yapılabilir notu ise ‘BBB-’ ile Fitch tarafından verildi. İkinci bir yatırım yapılabilir kredi notu yabancı emeklilik fonları gibi uzun vadeli yatırımcıların Türk varlıklarına ilgisini artırmak için kilit öneme sahip. AK Parti, PKK ile çatışmaların çözülmesine yönelik sürecin değerlendirilmesi için Meclis Araştırması açılmasına dair önergesini TBMM’ye 3 Nisan’da sunmuş, önerge Salı günü kabul edilmişti.

Haberin Devamı

Moody’s ve S&P’den Koç’a yatırım yapılabilir notu

DÜN hem Moody’s, hem de S&P’den aynı anda Koç Holding’e ‘yatırım yapılabilir’ seviye notu geldi. Koç Holding açıklamasına göre, Moody’s ve S&P, Koç Holding’in uzun vadeli kurumsal kredi notunu ‘Yatırım Yapılabilir’ olarak belirlerken, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, bu ülke kredi notundan yüksek seviyedeki değrelendirmeyi, Türkiye ekonomisindeki olumlu gelişmelere bağladı. Son dönemde Koç Topluluğu şirketlerinden Yapı Kredi Bankası, TÜPRAŞ ve Arçelik’in başarılı tahvil ihraçları gerçekleştirdiğini hatırlatan Mustafa Koç, “Türkiye ekonomisindeki olumlu gelişmeler ve Türk şirketlerinin başarılı performansları, şirketlerimizin sermaye piyasalarından daha olumlu koşullarla faydalanabilmeleri açısından yeni açılımlar yaratmaktadır” dedi. Koç şunları aktardı: “Özel sektör tahvil ihraçları şirketlerimize bir yandan daha uygun koşullarda borçlanma imkanı sağlarken bir yandan da finansman kaynaklarını çeşitlendirme ve vadelerini uzatma imkanı yaratmaktadır. Bu kapsamda Hazine Müsteşarlığımız tarafından uzun yıllardır gerçekleştirilen başarılı borçlanmalar da Türk şirketlerine olan ilginin artmasını sağladı.”

Haberin Devamı

Borsa notu artırdı bile

BORSA İstanbul 100 (BIST 100) endeksi Moody’s’in Türkiye ile ilgili pozitif açıklamalarının ardından güne önceki kapanışa göre 634.47 puanlık yükselişle 83.038.79 puandan başladı. Gün sonuna kadar yoğunlaşan alımlarla endeks günü 1729 puanlık yükselişle 84 bin 133 puandan kapattı. Borsa İstanbul’da hisse senetleri ortalama yüzde 2,06 değer kazandı.

Not artışı lütuf değil

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in açıklamalarına ilişkin, “İkinci not artırımını çok kısa bir süre içinde yapacağı mesajını veriyor” dedi. “Geç de olsa bu işi fark ettikleri için kendilerini tebrik ediyorum” diyen Çağlayan, not artırımlarının Türkiye için bir lütuf olmadığını, Türkiye’nin bu notları hak ettiğini kaydetti. Derecelendirme kuruluşlarının geç de olsa Türkiye’yi fark etmelerinin önemli olduğunu söyleyen Çağlayan, “Bunlar, kolay kolay bunları söyleyecek kuruluşlar değil. Geçmişte her zaman Türkiye’ye düşük not vermeyi prensip edinmiş kuruluşlardan bahsediyorum. Türkiye böyle bir fırsatı yakaladı. Bu, bizim bu konuda ne kadar doğru yaptığımızın net bir göstergesi. İşin sadece maddi boyutu değil, manevi boyutu, beşeri sermaye bizim için son derece önemli. 76 milyon insanın 780 bin kilometrekarelik alanda, özgürce haklarından faydalanabileceği bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı onurunu yaşayacağı bir sistem oluşturuyoruz. Bunun halkımızda karşılık bulduğunu görmekten son derece mutluyuz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!